Vizart

Otvorena izložba čija je vrijednost 10 puta veća od cjelokupnog hrvatskog proračuna za kulturu!

Foto: ziher.hr/Selma Pezerović
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: ziher.hr/Selma Pezerović
Foto: ziher.hr/Selma Pezerović

Danas, 23. ožujka 2013. godine zasigurno će se naveliko prepričavati. Službeno je otvorena najskuplja izložba u hrvatskoj povijesti! Izložba Remek djela iz Muzeja Picasso koja se mjesecima iščekivala, jednom već odgođena bacila je u sumnju mnoge ljubitelje umjetnosti. Ipak, večeras u prohladnom atriju Klovićevih dvora s popriličnim brojem uzvanika i jakim osiguranjem otvorila se izložba kao najveći umjetnički događaj regije.

“Picassova izložba u Zagrebu istovremeno je i kruna i začetak našeg velikog posla, naše struke pa u konačnici i kulture kako je mi vidimo. Jer naša struka jest povijest umjetnosti, ona jest suvremena umjetnost. Ona jest prezentacija, artikulacija, afirmacija hrvatske i svjetske kulture i umjetnosti. Picassova izložba je zamišljena da nas ponese u više sfere zbivanja i razmišljanja, da nas izvuče iz one ponekad blatnjave svakodnevnice i potakne jedan kristalni pogled na život onakav kakav je bio Picassov”, rekla je na početku izlaganja ravnateljica Galerije Klovićevi dvori, Marina Viculin.

Foto: ziher.hr/Selma Pezerović
Foto: ziher.hr/Selma Pezerović

Uz pomoć prevoditeljice, obratila se i ravnateljica Muzeja Picasso u Parizu, Anne Baldassari koja je rekla da je ovo velika čast, ali i velika odgovornost za Zagreb i poručila da se izložba čuva. Gradonačelnik, Milan Bandić, našalio se rekavši da će pokušati pravilno citirati ono što si je odredio kao zadaću, te ukoliko to pogrešno napravi da je svjestan da će završiti sutra na naslovnicama. “Ako budem dobro rekao neću biti nigdje.”

Foto: ziher.hr/Selma Pezerović
Foto: ziher.hr/Selma Pezerović

 “Ne možemo ništa napraviti ako ne poznajemo jezik umjetnosti. Velika zahvala ide  gradonačelniku koji je brzo reagirao u vremenima kada se pitamo trošimo li racionalno novac poreznih obveznika i pristao biti partner u ovom projektu. Vrijednost izložbe je 10 puta veća od cijelog proračuna kulture za Republiku Hrvatsku. Vrijednost umjetnosti ne može se računati u novcima, ali može na nekim razinama. Ono što smo mislili jest da se ne možemo usuditi ako nemamo unaprijed garanciju za uspjeh. Nemamo je, ali preuzimamo rizik.” Tim riječima je i službeno, ministrica kulture, Andrea Zlatar Violić, otvorila izložbu.

Foto: ziher.hr/Selma Pezerović
Foto: ziher.hr/Selma Pezerović

Red ispred muzeja samo je potvrdio veliki interes za ovu izložbu. Očekuje se rekordan broj posjetitelja. Ipak, provlači se pitanje koliko je Zagreb spreman za ovakva svjetska događanja. O organizaciji izložbe se naveliko govorilo no organizacija samog otvorenja onim ‘običnim’ uzvanicima zasigurno neće ostati u lijepom sjećanju. Stampedo koji je nahrlio na vrata za ulazak u muzej jednak je koridi. Ne treba spominjati da starije osobe nisu uspjele ni izaći jer se i ulazak na izložbu i izlazak iz Galerije sveo na mala vrata. Ako postrani stavimo ‘kruha i igara’ zasigurno je pred nama 3 i pol mjeseca čiste umjetničke ekstaze. Ovo nije samo izložba jednog genija, ovo je umjetnost 20. stoljeća.

Be social

Komentari