Knjige

Druga Noć knjige: Veća i sadržajno bogatija

Foto: nocknjige.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: nocknjige.hr
Foto: nocknjige.hr

Iako je za mnoge knjiga u posljednje vrijeme luksuzna roba, a čini se kao i da kultura čitanja opada, događanja koja se bave knjigom svejedno privlače publiku. Lani su knjižnice i knjižare probile led i u prvoj Noći knjiga uz pomoć popusta i  raznih događanja dokazale da usprkos krizi i crnim bilancama u izdavaštvu, knjiga i dalje ima svoju publiku. Na današnjoj su pak konferenciji za novinare u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, organizatori najavili drugo izdanje ove manifestaciće, najavljujući da će biti još veće, bolje i bogatije.

Druga Noć knjige održava se kao i lanjske godine, 23. travnja, na dan Svjetskog dana knjige i autorskih prava., a trajat će od 18 sati do jedan u noći. Dan ranije, 22. travnja, u Hrvatskoj se inače obilježava Dan hrvatske knjige pa je prilika da se ova dva važna datuma objedine sa svrhom promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

Noć posvećena knjigama službeno će započeti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, predstavljanjem rezultata istraživanja čitalačkih navika Hrvata te raspravom o poticanju čitanja, a nastavit će se diljem Hrvatske i to u više od sto gradova i mjesta. Književnu će noć upriličiti preko 170 knjižnica, pedesetak knjižara i ostalih prostora, a raznolik program uključuje  čitanja i predstavljanja knjiga i autora, tribine, kreativnih i edukativne radionica, izložbe, predstave i još mnogo toga, a zanimljivo je da ove godine sudjeluje i četrdesetak školskih knjižnica koje će organizirati matineje. Uz autore poput Julijane Matanović, Damira Karakaša, Pavla Pavličića, Rujane Jeger, Miljenka Jergovića i brojnih drugih, u Noći knjige sudjelovat će i brojni glazbenici, a u knjižarama posjetitelje očekuju prodajne akcije, popusti i sniženja knjiga, rasprodaje i razmjene knjiga.
Foto: nocknjige.hr
Foto: nocknjige.hr

Kao i prošle godine, u Noći knjiga zaživjet će i BookCrossing  međunarodni projekt čije načelo glasi: “Knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama”. Pravila su jednostavna: uzmete knjigu, pročitate je i vratite na za to predviđeno mjesto, gdje će pronaći svog novog potencijalnog čitatelja.

Impresivne brojke i sadržajno bogat program koje možete pronaći na linku financijski su podržali Ministarstvo kulture i ZANA (Udruga za zaštitu prava nakladnika), dok iz Ureda za kulturu Grada Zagreba nije pristigla niti jedna kuna. A zašto i bi? Nije da se značajan dio ovog velikog i zanimljivog programa odvija upravo u Zagrebu.
Be social

Komentari