Film

PEACEMAKER: Serija koja se brzo zavlači pod kožu

peacemaker
Vrijeme čitanja: 4 minute

Iako je Peacemaker, lik sa stripovskih stranica, donedavno bio relativno anoniman u svijetu pop kulture, pokušaj lansiranja ovog nimalo tipičnog anti-heroja u velike projekte kao što su „Odred otpisanih: Nova misija“ (2021), a potom i seriju s njegovim imenom u naslovu, nimalo je skroman potez, ali, dakako, hvalevrijedan.

Tim više kada se opservira činjenica da recentno veliki filmski studiji poput Marvela i DC-ja naglasak više stavljaju na superheroje izvan A-kategorije poput Marvelovog „Shang-Chi i legenda o deset prstenova“ (2021) koji je unatoč prejudiciranosti svejedno ostvario izniman uspjeh, a također i DC-jevi filmovi koji su se bazirali po likovima kao što su Aquaman te Shazam, svojim su vrlo pozitivnim kritičkim, ali i gledateljskim dočekom dokazali da superheroj ne mora nužno biti stripovski poznat da bi ostvario određenu prominentnost kao i činjenicu da apsolutno svaki lik iz superherojskih stripova može doživjeti svoju filmsku renesansnu dok god iza tog procesa stoji dobra glumačka interpretacija, kvalitetan scenarij i redatelj sa samopouzdanom vizijom. Stoga, nimalo ne iznenađuje da je nova HBO serija „Peacemaker“ apsolutni hit vrijedan gledateljeve pozornosti.

Nepokrenuti pokretač u obliku invazije izvanzemaljskih leptira

Serija započinje tamo gdje je „The Suicide Squad“ (2021) završio, odnosno, u bolnici koja je u post-credits sceni prikazana s intencijom davanja do znanja da Peacemaker ipak nije umro nakon što ga je upucao Bloodsport (Idris Elba), pošto je otkrio da je desna ruka Amande Waller (Viola Davis) i svojim prividno pacifističkim načinom razmišljanja pokušao spriječiti eksponiranje projekta Starfish javnosti.

Promptno napustivši bolnicu, Peacemaker, pravog imena Christopher “Chris” Smith, odlazi u svoj skromni dom gdje ga posjete A.R.G.U.S. agenti, Clemson Murn, (Chukwudi Iwuji), Emilie Harcourt (Jennifer Holland), John Economos (Steve Agee) te pridošlice Leota Adebayo (Danielle Brooks), u svrhu regrutacije antiheroja potrebnog za projekt Butterfly.  Peacemaker u suradnji s ekscentričnim pomoćnikom imena Vigilante (Freddie Stroma), kojeg neočekivano sretne u svojem pohodu kao i svojim ljubimcem, orlom Eaglyjem ima misiju saznati konkretne informacije vezane za sami projekt Butterfly iako se situacija dodatno zakomplicira jednom kada Chrisov otac Auggie (Robert Patrick) završi u zatvoru gdje biva štovan kao zlikovac koji je onomad stekao ogromnu popularnost među sadašnjim zatvorenicima radi Economosove prevare zamjene otiska prstiju.

peacemaker
Foto: facebook.com/dc

Je li James Gunn ono što je DC-u sada prijeko potrebno?

Iako je tvrtka DC dugi niz godina bila suočena s brojnim kompromitacijama radi projekata nedovoljno doraslih kvalitetnoj kinematografiji poput filmova kao što su „Batman v Superman: Zora pravednika“ (2016) ili dugo očekivani film „Liga pravde” koji je simbioza znamenitih stripovskih junaka kao što su Batman, Superman, Wonder Woman te Flash, tim više kada se uzme u obzir Marvelova prominentnost i uspješno balansiranje među likovima koji pripadaju istom univerzumu, u posljednjih nekoliko godina zamjetna je progresivnost u smislu iznjedrivanja filmova vidljive kvalitete.

Počevši od filma o dječaku koji nenadano postane superheroj u tijelu odraslog čovjeka pomoću riječi Shazam, a potom i filmu „Joker“ (2019) koji unatoč tome što nije dio istog DC univerzuma, svejedno smatran jednim od kvalitetnijih filmova 2019. godine što dokazuje i brojka od čak 11 nominacija za prestižnu filmsku nagradu Oscar, uključujući i pobjedu Joaquina Phoenixa za najbolju mušku ulogu, a i s nadolazećom interpretacijom Batmana u mlađoj verziji glumca Roberta Pattinsona, jasno je da se tvrtka DC vratila na dobar put.

Uzevši u obzir prošlogodišnju uspješnu Gunnovu revitalizaciju anti-heroja u nastavku filmova o disfunkcionalnom timu Odreda otpisanih, ali i ekspanzijom Peacemakerove priče kroz osam nastavaka serije, moglo bi se reći da je Gunn itekako karika zaslužna za DC-jevu renesansu. Interpretacija Johna Cene vrlo je uvjerljiva u smislu patriotskog i ograničenog Peacemakera koji svoju ideologiju smatra idealističkom i moralno opravdanom.

Druga strana medalje anti-heroja s golubicom

Svejedno, sama serija daje dodatan ekstrospekcijski uvid u glavnog lika gdje gledatelj upoznaje Chrisovu senzibilnu stranu kao i obiteljske probleme koji su (ne)zaslužni za osobu kakva on jest danas. Sama gluma kao i kompendij likova svakako je najjači adut ove serije uzevši u obzir glumačku postavu koja na adekvatan i vrlo interesantan način vrši egzekuciju realistične realizacije likova koji djeluju istovremeno realistično, ali i atipično za svakodnevicu.

Pritom treba istaknuti Freddieja Stromu u ulozi Adriana Chasea, poznatog pod aliasom Vigilante koji unatoč spektru zabavnih likova, uspijeva dočarati komedijsku prominentnost i postati simbol ekstravagantnog humora karakterističnog za Gunnovu viziju. Glazba je dodatna pohvalna stavka koja je baš kao i u Gunnovim filmovima o disfunkcionalnim anti-herojima Čuvarima Galaksije pomno selektirana i adekvatno primijenjena u kontekst same serije. Wig Wam, Tigertailz, The Quireboys, House Of Lords te Kissin’ Dynamite tek su neka od imena glazbenika čiji repertoar pjesama je uspješno ukalupljen u narativ serije.

Četvrtak je novi petak

U svakom slučaju, „Peacemaker“ idealna je simbioza nastranog humora kao i podmazane sci-fi akcije koji se savršeno upotpunjuju u Gunnovom projektu koji dodatno ekspandira psihološki aspekt glavnog lika te ga filtrira kroz scenarij u kojemu, de facto, transcendira od malevolentnog uskogrudnog pacifista do socijalno-anksioznog kao i senzibilnog dobricu koji nastoji spasiti svijet.

Kada se tom receptu pridoda snop zanimljiv likova u obliku luckastog Vigilantea, disfunkoncinalnog i diskriminirajućeg Peacemakerovog oca Auggieja, nimalo međusobno koherentnih agenata i invazija svemirskih leptira kao i izvrsne glazbe koja je baš kao i u Čuvarima Galaksije dodatno doprinijela ugođaju same serije, dobije se produkt u obliku šarmantne serije koja će osvojiti pozornost svakog obožavatelja superherojskog narativa kao i poklonika komercijalnih serija koja odišu potrebnom kvalitetom kao i dinamičnom fabulom egzekuiranom na interesantan način kojemu se ne može odoljeti.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari