Glazba

Pet pjesama za američki Dan nezavisnoti (Fourth of July)

Vrijeme čitanja: 2 minute
Flag_of_the_United_States.svg
Foto: wikipedia.org

Od rock velikana Springsteena preko raznih hip-hop i rock izvođača do pop zvjezdice Miley Cyrus opjevana je ljubav prema Sjedinjenim Državama. Danas je poznati 4th of July i Amerikanci će ga proslaviti uz vatromet, roštilj i hektolitre pive. Sve kuće danas imaju uzvišene zastave i patriotizam je na najvišoj razini. S obzirom na to da je to jedan od najvažnijih dana u SAD-u donosimo nekoliko patriotskih pjesama.

Bruce Springsteen – Born in the USA
Iako je sama tema pjesme zapravo negativni osvrt na utjecaj Vijetnamskog rata na Amerikance, danas je uglavnom interpretirana kao svojevrsna himna svima onima koji su rođeni „in the USA“. Tekst „Born in the USA, I was born in the USA“ svojevrsno je postao mantra svima onima koji vam žele reći da su iz Amerike.

Kayne West i Jay Z – Made in America
Pjesma govori o životu afroameričke obitelji i američkom snu o slobodi i jednakosti za sve. Made in America napisali su West i Jay – Z, a u vokalno im se pridružio i Frank Ocean. Tekst pjesme Built a republic that still stands I’m tryna lead a nation, to leave to my little man’s…“ govori o tome kako su Afroamerikanci uspjeli u Americi. Najbogatija žena SAD je Afroamerikanka, predsjednik je Afroamerikanac.

Brad Paisley – American Saturday Night

Country pjevač Brad Paisley u svojoj pjesmi o Americi navodi kako ništa u Americi nije američko. Brazilske kožne čizme, njemački auto, slušaju se Beatlesi, francuski poljubac, talijanski sladoled sve to čini američku subotu navečer. Osim šablonske pjesme.

James Brown – Living in America

Pjesma se pojavila u Rocky IV, a oda je životu u Americi kao obećanoj zemlji. Tako tekst pjesme ide „I live in America, I live in America, wait a minute, you may not be lookin’ for the promised land but you might find it anyway.“

Ray Charles – America the Beautiful

Njegova pjesma Georgia on my mind je već himna istoimene savezne države. S pjesmom America the beautiful ide u poznate country vode začinjenu s gospelom i soulom.

Be social

Komentari