Film

Petak na ZFF-u: Hvaljena slovenska drama “Ivan” i nagrađivani prvijenac Natalije Garagiole

Foto: Art-kino Croatia press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U sedmi dan natjecateljskog programa ulazimo s dramom Nestanak iranskog redatelja Ali Asgarija, redatelja kojeg već uspoređuju s njegovim slavnim sunarodnjakom, oscarovcem Asgarom Farhadijem, a kako bi zaobišao cenzuru Asgari prikazuje svoje filmove samo izvan Irana. Kako to izgleda kad se zakon diskriminatoran prema ženama upetlja u ljubav na njenom samom početku, provjerite na projekciji u 19 u kinu Europa na koju dolazi i sam redatelj!

Glavni natjecateljski program nastavlja se u Europi u 21:30 s filmom Sezona lova. Priča o odnosu oca rendžera i sina iz velegrada koji su bili razdvojeni gotovo čitavog života i odjednom su prisiljeni živjeti zajedno, dugometražni je prvijenac argentinske redateljice Natalije Garagiole i nije bez razloga osvojio nagradu publike na ovogodišnjem Tjednu kritike filmskog festivala u Veneciji.

Nova ljubavna drama visokog intenziteta Philippa Garrela, Ljubavnik za jedan dan na rasporedu je u 17 u Tuškancu u sklopu programa Velikih 5. Ova zavodljiva romantična dramedija završni je dio Garrelove trilogije o ljubavi, ljubomori, žudnji i vjernosti, s fokusom na ženskim likovima.

U 19:30 u kinu Tuškanac gledamo po mnogima najbolji slovenski film u zadnjih nekoliko godina. Novi film poznatog redatelja Janeza Burgera Ivan na Festivalu slovenskog filma osvojio je niz priznanja, uključujući i nagrade za najbolji film, scenarij i glavnu glumicu. Ova napeta drama o pogrešnim odlukama i ženi koja pronalazi svoje mjesto u svijetu krojenom po mjeri muškarca nastala je i u hrvatskoj koprodukciji i prikazujemo ga izvan konkurencije u programu Ponovno s nama.

U inače kratkometražnom terminu u 22 u kinu Tuškanac zakratko se ugurala posebna projekcija prvog dugometražnog igranog filma Igora Bezinovića Kratki izlet. Lutanje pitoresknim istarskim krajolikom obavijeno atmosferom magičnog realizma rezultiralo je jednim od najosebujnijih hrvatskih suvremenih filmova za kojeg je Bezinović nagrađen Velikom zlatnom arenom za najbolji film.

U 18:30 u MSU slijedi još jedna projekcija talijanskog filma Sicilijanska bajka u režiji Fabia Grassadonie i Antonia Piazze. Još stignete provjeriti kako to izgleda kad talijanska mafija susretne braću Grimm, a i još uvijek možete upoznati redatelja Antonia Piazzu!

Velikih 5 u MSU u 21 donosi njemačko-austrijsko ostvarenje Centar mog svijeta Jakoba M. Erwe, zabavnu i vrckavu priču o tinejdžerskom ljubavnom trokutu inspiriranu filmovima Pedra Almodovara i Xaviera Dolana.

U dvorani Müller kina Europa u 18 S balkona ulazimo u Kino Mediteran, a u 20 u Mülleru se nastavlja program Fokus: Crna Gora projekcijom filma Ispod mosta, među stijenama Pavla Simonovića. U 22 u istoj dvorani na repertoaru je film izbora sa Festivala mediteranskog filma Split – U mojim godinama još skrivam da pušim.

Crnohumorna drama Mongoloid s gitarom Rubena Östlunda o usamljenim pomaknutim ljudima fiktivnog švedskog grada na rasporedu je u programu Moj prvi film: Švedska u 19 u dvorani F22, a u filmu Zaleđe u programu Film neposluha kultni iranski redatelj Jafar Panahi služi se komedijom da bi prikazao kršenje prava žena u suvremenom iranskom društvu. Film je na rasporedu 21 također u dvorani F22.

Program Industrija Mladost! završava pitching forumom studentskih projekata na kojima će mladi scenaristi i redatelji predstaviti svoje projekte međunarodnom panelu. Autor najboljeg  projekta bit će nagrađen uslugom jednog od postprodukcijskih studija iz regije.

Dvosatna prezentacija profesionalaca postprodukcije pod nazivom To ćemo srediti u postu: postprodukcija u regiji objasnit će što možemo očekivati od studija koji se bave finalnim oblikovanjem slike i zvuka te koje su novosti i intervencije koje mogu realizirati. Prezentacija će se odvijati od 15:30 do 18 sati u dvorani F22.

Be social

Komentari