Glazba

Intervju – Perpetuum Jazzile: Slovenska vokalna ekstaza

Foto: Irena Herak
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Irena Herak
Foto: Irena Herak

Perpetuum Jazzile, vokalna (a capella) grupa koja je aktivna još od 1976., 17. ožujka razveselila je dupkom pun Lisinski izvedbama svima nam poznatih hitova. Karte su nestale neviđenom brzinom i to s razlogom. Perpetuum Jazzile vokalna je grupa iz susjedne nam Slovenije koja svojim glasovima osvaja svijet. Iza njih je mnogo izdanih albuma i nastupa po cijelom svijetu. Mnogo je glasova prošlo kroz grupu, a danas broje pedesetak članova. Najpoznatiji su po svojoj a capella izvedbi Totove pjesme “Africa” koja na Youtubeu ima preko 16 milijuna pogleda. Razgovarali smo s Janom Trostom, predsjednikom Perpetuum Jazzilea, a što nam je sve otkrio – provjerite u nastavku.

Tko daje prijedloge za pjesme? Umjetnički direktor ili u tome sudjeluju i sami pjevači?

Prilikom izbora skladbi za repertoar utječe više faktora, konačna odluka ovisi o tome kakvo bi mjesto odnosno funkciju u repertoaru skladba imala. Načelno je izbor ograničen na mjesto koje repertoar nudi: trenutni hit, balada, skladba s posebnim značenjem (dotično tržište, glazbeni stil…). Naravno, izbor proizlazi iz više krugova – prvo prijedloge skladbi daju pjevači, nakon toga ih profiltrira odbor za repertoar, a konačnu odluku donosi umjetnički direktor.

Koliko vam otprilike treba da uvježbate neku pjesmu?

Kad je skladba napisana, napravi se naravno notni materijal, midi datoteke i studijska snimka (pilot) koji zatim otpjeva manja skupina pjevača (4-6 pjevača). Na osnovi tog materijala imamo skupne ili pojedinačne probe oko 2-4 tjedna, ovisno od zahtjevnosti aranžmana. Reklo bi se da tu vrijedi načelo 80-20; za prvih 80% znanja aranžmana trebamo 20% vremena, nakon toga dolazi teži dio tzv. faza finetuninga, gdje je za zadnjih 20% potrebno 80% preostalog vremena do savršenosti.

Koji vam je najdraži nastup izuzev 30.-e obljetnice u Ljubljani? 

Vjerojatno svaki pjevač ima svoj najdraži koncert. No mislim da je jedan od najljepših bio u kolovozu 2012. na Ohridu u Makedoniji gdje smo premijerno izveli njihovu prekrasnu narodnu pjesmu “Jovano Jovanke”, za koju su aranžman napisali tri naša člana i koja nam se od tada usadila duboko u srce.

S kime bi željeli ostvariti suradnju?

Uvijek smo otvoreni za različite suradnje, osobito ako nam to predstavlja izazov. Konkretnih imena nemamo u mislima, a ako već pitate, ne bi imali ništa protiv Michaela Bubléa ili Brune Marsa.

Foto: Irena Herak
Foto: Irena Herak

Ima li školovanih glazbenika u grupi?

Da, u skupini imamo i glazbenike s akademskom naobrazbom kao i pjevače bez ikakve teorijske glazbene naobrazbe. Zapravo nas sve povezuje iznimna volja i strast prema pjevanju.

Što rade, tj. što su po zanimanju članovi grupe?

Okvirno, trećina je studenata. Ostali su zaposleni ili samozaposleni u najrazličitijim zanimanjima: računovodstvo, marketing, oglašavanje, oblikovanje i produkcija, slikarstvo, fotografija, pravo, medicina, mikrobiologija, bibliotekarstvo, filmska industrija, logistika, promotivni pokloni, autoindustrija, novinarstvo, socijalna skrb, defektologija….

Kakvi su planovi za budućnost? Kada možemo očekivati novi album?

Pored redovnih koncerata, koje izvodimo redovito i izvan Slovenije, u jesen je u planu tradicionalna VokalXtravaganzza u Cankarjevom domu – to će se ove godine održati već krajem rujna. Nakon nje se krajem listopada spremamo na turneju po Njemačkoj, a tu turneju ćemo razvući i u Belgiju (Antwerpen) i  Švicarsku (3 koncerta), a upravo pregovaramo i o usporednoj turneji po Italiji.
Novi CD trenutno nemamo u planu jer smo krajem prošle godine izdali posljednji album – “Thank You For The Music”. Za jesen je u planu izdanje DVD-a o dva puta rasprodanom koncertu u ljubljanskim Stožicama u studenom prošle godine.

Razmišljate li o albumu sa samo slovenskim pjesmama?

Ne. Unatoč tome što jako volimo slovensku glazbu, mi uvijek nastojimo da je naš glazbeni portfolio raznolik što je više moguće, tako da se ne namjeravamo ograničiti samo na slovensku glazbu. Ipak nije isključeno da u budućnosti ne probamo i tako nešto.

Kada možemo očekivati da vas opet čujemo i vidimo negdje u Hrvatskoj?

26. srpnja, Festival Opatija, open air.

Be social

Komentari