Vizart

Počeo tradicionalni Holi festival boja 2013.

Foto:facebook.com/BerlinHOLIONE
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto:facebook.com/MuenchenHoliOne
Foto:facebook.com/MuenchenHoliOne

Danas, 02. ožujka, je u Cape Townu (JAR) započeo “Cape Town Holi One Festival”, najveći festival boja na svijetu kojim se na taj dan grad pretvori u šarenilo duginih boja čiji se korijeni nalaze  u indijskoj kulturi. Točno u podne  je na ulicama glavnoga grada Južnoafričke Republike započelo svjetsko ludilo koje traje do 22 sata – svaki puni sat se odbrojavaju sekunde do lansiranja vreća boja u zrak koje “okupaju” posjetitelje. Tih deset sati stopostotne zabave najbolji gradski DJ-i će imati priliku iskazati se na ovome velikome događaju čijim će zvucima podići usijanu atmosferu.

U Hindu kulturi ovaj događaj se  i prije odvijao u obliku bučne manifestacije kojom se  obilježava dolazak proljeća (proljetni festival”), ali i  u nastojanju da se nečim  jedinstvenim uvede u   nadolazeću  ljetnu sezonu. Na početku, Holi je predstavljao ritual tek udanih žena za sreću novog doma. S vremenom,  na dan ovoga praznika obavljale su se zaruke i sklapali brakovi među Indijcima da bi tek kasnije predstavljao ritual za slavljenje nadolazećeg ljeta. Holi prigodno označava poticanje na veselje i radost, a to je vrijeme u kojem se nestašno ponašanje ne samo odobrava, nego i  potiče, a slavi se dva dana u kasnoj veljači te ranom ožujku.

Foto:facebook.com/MuenchenHoliOne
Foto:facebook.com/MuenchenHoliOne

Glavno značenje ovoga festivala jest jedinstvo u različitosti” jer se na njemu okupe ljudi različitih slojeva, rasa i religija te pomiješani raznim bojama postaju jedno pa se zbog toga ovaj festival smatra i jednim dijelom festivalom borbe protiv rasizma.

Toga dana svi postaju platno –  neistraženo živo platno što je san svakoga umjetnika. Zbog toga su neki umjetnici dobili inspiraciju taj doživljaj prenijeti i na slikarsko platno, a najpoznatiji od njih su Priya Anand Paryani i Laxman Pai.

Foto:facebook.com/MuenchenHoliOne
Foto:facebook.com/MuenchenHoliOne

Njemačka je u srpnju 2012. godine  postigla vrhunac svih dosadašnjih Holi festivala time što je dodala malo elektronske glazbe, a to  je bilo jako dobro prihvaćeno od strane posjetitelja ovoga zanimljivog i neobičnog festivala. 2010.godine je po prvi puta u Zagrebu održan ovaj festival bacanjem raznobojnih ružinih latica uz vrisku i smijeh koje su odjekivale gradskim ulicama.

Cijene ulaznica ovoga festivala se kreću od 170 – 290 randa ( 1 Rand=100 centa) što uključuje i pet vreća  boja u prahu koje će biti razasute ulicama južnoafričkog grada.

Be social

Komentari