Vizart

Boombarstick: Ljudska tijela i životinjske glave hrvatske umjetnice OKO

Foto:oko176.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto:oko176.tumblr.com
Foto:oko176.tumblr.com

Hrvatska umjetnica OKO, koja će sudjelovati na ovogodišnjem Boombarstick festivalu u Vodnjanu, je poznata po ilustracijama i oslikavanju ulica gradova. Ona je jedinstvena pojava suvremene umjetničke prakse, koja od 2005. godine, iznova očarava prepoznatljivim radom, tehnikama i umjetničkim rukopisom kao jedna od prvaka hrvatske street art scene. Koristeći se grafičkim tehnikama kao što su linorez i jetkanje, i crteže tušem, akrilom, olovkom, flomasterima, naljepnicama oživljava svoje ideje. Bila je nominirana za ARTAQ (Europsku nagradu za urbanu umjetnost) 2011. godine.

–> Boombarstick: Urban Arts & Music Festival 2013.

Foto:oko176.tumblr.com/
Foto:oko176.tumblr.com/

Izlagala je na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama, od Beograda, preko Pariza, Rima, Londona i Tokija. Njezina umjetnost prikazuje suvremeno-mitološka crna i bijela stvorenja, često s ljudskim tijelima i životinjskim glavama. Osim ilustracijama, bavi se i grafičkom umjetnošću i multimedijalnim instalacijama, a inspiraciju crpi iz drevnih bakropisa do viktorijanskih portreta i ikonografija.

Foto:oko176.tumblr.com
Foto:oko176.tumblr.com

Zajedno s kolektivom Puma 34,  osnovala je  hrvatski ulični pokret Zine koji je utemeljen oko jedne urbane galerije, a u njoj izlažu svi – od  poznatih hrvatskih umjetnika do potpunih anonimaca iz Hrvatske i inozemstva.

Foto:oko176.tumblr.com
Foto:oko176.tumblr.com

Za jedan je portal izjavila da je po prirodi jako sramežljiva, te joj maska ptice, koji je česti motiv na njezinim slikama, kao i ime OKO  daju slobodu i novi identitet koji joj pomaže da se stalno mijenja i napreduje.

Be social

Komentari