Vizart

Bon voyage: Putovanje u prošlost Pariza

Vrijeme čitanja: 5 minute

Foto:screenshot/retronaut.com
Foto:screenshot/retronaut.com

Predstavljamo vam fotografije Pariza od 1900. do 2013. godine, koje su bile u posjedu bogatog bankara prošloga stoljeća Alberta Kahna, koji je svoje bogatstvo zaradio na rudnicima zlata i dijamanata u Južnoj Africi. Stalna putovanja su ga potaknula da započne projekt prikupljanja fotografskih zapisa iz cijeloga svijeta. Između 1909. i 1931.  je prikupljeno 72.000 fotografija u boji i 183 tisuće metara filma, što čini jedinstveni povijesni rekord u koji spada oko 50 zemalja, poznat kao The Archives of the Planet. U ovome slučaju Pariz je također bio dio projekta. Kahn je počeo fotografirati Francusku 1914., samo nekoliko dana prije izbijanja Prvog svjetskog rata, te uspio povezivati fotoaparatom rat s  borbom običnih ljudi za nastavak svakodnevnog života i njihove poljoprivredne radove.

Godine 1986., fotografije su prikupljene u muzej pod nazivom Musee Albert-Kahn, a sada se taj muzej vodi kao nacionalni muzej Francuske. Uključuje četiri hektara vrtova spojenih različitim pejzažima svjetskih nacionalnih tradicija.

Mnogi fotografi su uhvatili u svoj objektiv mjesta koja je Kahn fotografirao prije 100 godina. Neobičan je doživljaj vidjeti fotografije ulica, izloga i trgova nekada i sada. A sada uskočimo u vremenski stroj i vratimo se u prošlost…

1. Porte Saint-Denis Paris Xe

Na ovoj slici možete vidjeti mnoštvo malih promjena koje su se dogodile u međuvremenu. S desne strane može se pročitati natpis Moricard Bar koji se sada zove Sully. U to vrijeme, kava je bila dva puta jeftinija od čokolade: 10 centa protiv 20 centa. Sada se cijene kreću tako da je kava 1 euro, dok je čokolada 1,5 euro. Ljekarna na slici lijevo se još uvijek nalazi na istome mjestu, dok neki zubari, saloni namještaja nisu uspjeli, a od njih su ostale samo metalne šipke i tragovi izblijedjelih natpisa.

Ono što se nije promijenilo jest luk koji je projektirao arhitekt François Blondel i kipar Michel Anguier, po nalogu Luja XIV u slavu vojne pobjede.

Foto:screenshot/rue89.com
Foto:screenshot/rue89.com

2. Passage du Caire – Paris IIe

Prolaz Cairo je najstarije šetalište u Parizu iz 1798. godine,  a njegovo ime je promovirao, zajedno sa susjednim ulicama pod nazivom Alexandria i Nil, sam Napoleon u jednoj egipatskoj kampanji. Ulice  su šarene i pričaju svoju dugu priču, kao i restorani s kavom, juhom i rijetko kada junetinom.

Foto:screenshot/rue89.com
Foto:screenshot/rue89.com

3. Rue d’Aboukir – Paris IIe

1868. godine, su postavljena dva Morris stupca koje možemo vidjeti na desnoj fotografiji, a ime su dobili po Gabrielu Morrisu koji je prvi dobio koncesiju za oglašavanje na njima. Nažalost, 2006. godine, gradonačelnik Pariza Bertrand Delanoe je odlučio uništiti stupce unatoč žalbama građana.

Foto:screenshot/rue89.com
Foto:screenshot/rue89.com

4. Port d’Austerlitz – Paris XIIIe

Fotografija je snimljena s mosta Bercy, gdje su nekada bili deseci plovila – puno više nego danas, što možemo uočiti na fotografiji lijevo. Na drugoj strani obale uočavamo nestanak elektrane Metropolitan, koja je trošila oko 150 tona ugljena dnevno (odatle i dimnjaci), što je služilo za proizvodnju pare za turbine u podzemnoj željeznici. Djeca su se ovdje često igrala i plivala, jer je iz elektrane izlazila topla voda kroz cijevi, pa je ovo mjesto nazvano l´eau chaude  (Topla voda).

Foto:screenshot/rue89.com
Foto:screenshot/rue89.com
Foto:screenshot/rue89.com
Foto:screenshot/rue89.com

5. Rue Basfroi – Paris XIe

Zanimljivo je kako se zadnjih 100 godina u ovoj ulici nije ništa promijenilo. Pušači i dalje kroče njome kako bi kupili svoje najbolje cigarete – znak se promijenio na trgovini, ali je ime opstalo (na broju 54 – slika desno). Početkom dvadesetog stoljeća ovaj se kvart zvao Mali Istanbul, a sadržavala se od Španjolaca koji su još 1492., bili protjerani sa Bospora zbog slabljenja Osmanskog Carstva.

Foto:screenshot/rue89.com
Foto:screenshot/rue89.com

6. Rue des Martyrs – Paris IXe  

Legenda govori kako je u toj ulici bila odrubljena glava mučeniku i prvom biskupu Pariza svetom Denisu oko   250. godine. 1928. godine, obitelji Bonnel i Marteroy grade šest zgrada koje danas možemo vidjeti na fotografiji. U to vrijeme, ulica je zbog njih bila preimenovana u Martyroys ulicu.

Foto:screenshot/rue89.com
Foto:screenshot/rue89.com

7. Rue du Pas-de-la-Mule – Boulevard Beaumarchais – Paris IVe

Na drugome katu, na slici lijevo, na kraju 19. stoljeća, je stanovao fotograf Jean Couturier, koji nam je danas ostavio predivne portrete Parižana  iz tog doba.

Foto:screenshot/rue89.com
Foto:screenshot/rue89.com

8. Rue Xavier-Privas – Paris Ve

To je jedna od najstarijih ulica u Parizu, a spušta se sve do Seine. U srednjem vijeku su se u njoj nalazile trgovine ribom, gdje su ribari sa svježim ulovom iz Seine privlačili kupce. Njena imena su se mijenjala, a tek od 1929. godine, nosi naziv Rue Xavier Privas u čast slavnoga pjevača Xaviera Privasa (pravim imenom Paul Antoine Taravel).

Foto:screenshot/rue89.com
Foto:screenshot/rue89.com

9.Rue Puget – Rue Lepic – Paris XVIIIe

Poznata je po Mouline Rougeu koji se tu nalazi.

Foto:screenshot/rue89.com
Foto:screenshot/rue89.com

10. Rue de la Roquette – Paris XIe

U kinu Plaisir se prikazivao najpoznatiji film toga vremena, pod nazivom Zigomar. Film je snimljen prije rata, točnije 1911. godine, a Zigomar je ustvari bio vođa bande razbojnika koji kradu i ubijaju. U to vrijeme su se kinematografi borili za opstanak, a to može potvrditi podatak kako je 1907. samo u Parizu postojalo 175 kinematografa. Svoj kraj je kino doživjelo 1969. godine, a danas se u zgradi kina nalazi jedna kreditna agencija.

Foto:screenshot/rue89.com
Foto:screenshot/rue89.com

Vratili smo se u 2013. godinu, pa sada možemo lakše uočiti razlike Pariza nekada i sada. Lako možemo uočiti kako su se pojedine zgrade promijenile, neke su srušene dok je većina njih ostala u svojemu prvotnome obliku. Nadam se da ste uživali u vremenskoj kapsuli koju smo priredili i unijeli vam malo dašak veličanstvenog Pariza u ovaj dan.

Be social

Komentari