advent
4. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 8 minute Ove godine provedite Advent na naš način, upoznajte nas kroz male božićne rituale, tradicije i sadržaje koji ispunjavaju naše adventske dane bojama veselja.

navijačke
23. studenoga 2022.

Vrijeme čitanja: 10 minute Izvadite tu majicu s motivom hrvatske šahovnice s dna ormara, otvorite si pivo, kad ga već navijači u Kataru ne mogu popiti, i krenite s nama u potragu za navijačkim duhom.

Film

Počinje 6. STIFF – jedini međunarodni filmski festival posvećen studentskom filmu

STIFF
Foto: Art-kino Croatia
Vrijeme čitanja: 2 minute

Šesti STIFF – jedini međunarodni filmski festival posvećen isključivo studentskom i debitantskom filmu – u suorganizaciji udruge Filmaktiv, Studentskog kulturnog centra Rijeka Sveučilišta u Rijeci i Art-kina i ove godine, od 17. do 20. listopada, pod okriljem teme „Strah“ donosi najbolje od svjetske produkcije studentskog i debitantskog filma.

Ponukani sveopćom patologijom straha koja suvremeno društvo – opterećeno masovnim migracijama, klimatskim promjenama, labilnim ekonomijama i inim drugim neželjenim promjenama – pogađa na individualnoj i kolektivnoj razini, STIFF-ovci u svom šestom izdanju postavljaju pitanje možemo li kroz filmove i diskusiju o njima pogledati svojim najvećim strahovima u oči.

STIFF
Foto by Nika Kurti i Petra Šporčić

Za to su odabrali 45 filmova svih žanrova (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni, hibridni) iz 20 zemalja svijeta, podijeljenih u 10 programskih blokova kroz 4 dana festivala.

Mali čovjek u vrtlogu društva

Pritom STIFF, unatoč temi, ne donosi horore, već promišljene radove studenata i debitanata svjetski priznatih škola koji su se već dokazali na prestižnim festivalima od Venecije, Berlinalea, Visions du Réel-a, preko Leipziga pa sve do Cannesa. Očekuju nas filmovi koje krase duge liste nagrada, a koji u Rijeku dolaze na svoje hrvatske premijere. Na šokantan, duhovit, poetičan, odvažan i metaforičan način, filmovi ovogodišnjeg programa promatraju malog čovjeka u vrtlogu suvremenog društva.

Festival se otvara 17. listopada u 20 sati u Art-kinu gostujućim programom Diversions International Short Film Festivala i trima nagrađivanim filmovima koji se prikazuju van konkurencije, a sjajno otvaraju i produbljuju ovogodišnju festivalsku temu straha. Nakon gostujućeg programa i prvog natjecateljskog bloka u kojem će se prikazati i odličan dokumentarac Crnobog o lideru nacionalističke organizacije u zapadnoj Ukrajini, publika će imati prilike sudjelovati u programu kasnovečernjih razgovora Hot Topics i raspravljati o temama poput migracija i društvenih promjena.

I u narednim danima, do nedjelje 20. listopada, u Art-kinu se prikazuju natjecateljski programi ovogodišnjeg STIFF-a kojeg u stopu prate diskurzivni i edukativni sadržaji čiji je cilj približavanje filmskih preokupacija našoj svakodnevici i aktualnim društvenim zbivanjima. Ulaz na sve sadržaje organizirane u sklopu STIFF-a je slobodan.

Više pročitajte na službenoj stranici Art-kino Croatia.

(Visited 115 times, 1 visits today)
Be social

Komentari