Izvedbene umjetnosti

Počinju 27. Marulićevi dani u Splitu: Devet predstava u konkurenciji festivala hrvatske drame

Foto: facebook.com/HNKSplit
Vrijeme čitanja: 3 minute

Festival hrvatske drame 27. Marulićevi dani održat će se u Splitu od 20. do 28. travnja u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Ovogodišnji izbornik Igor Ružić odabrao je devet predstava u izvedbi hrvatskih kazališta i koprodukcija hrvatskih i inozemnih kazališta koje će konkurirati za festivalske nagrade. U popratnom festivalskom programu bit će premijerno pročitan prvonagrađeni dramski tekst s natječaja Ministarstva kulture Marin Držić, “Zidarije” Davora Špišića.

Izbornik Igor Ružić istaknuo je kako se u svom izboru nastojao ne povoditi za okoštalim uzusima te ponuditi aktualan i uzbudljiv program koji će dati uvid u suvremeno hrvatsko kazalište, bilo da je riječ o klasičnom dramskom tekstu ili zadire u druge kazališne forme i interpretacije. “Prošli su Marulićevi dani bili dobro ocijenjeni od publike, financijski su završili u plusu, a vjerujem da smo s ovim programom išli u istom smjeru. Izabrane predstave čine efektan spoj kazališta koje se bavi temama koje nas se tiču, kazališta koje ne bježi od sadašnjosti dok gleda u prošlost i koje mikroplan lako pretvara u cjelovitu perspektivu, a globalnu sliku tumači lokalno. Čini to upravo svojom nezamjenjivošću, čak i u vrijeme tehnoloških čuda posredovanja zbilje ili stvaranja zbilje, bez obzira je li riječ o duodrami ili ansambl predstavi.”

Festival započinje izvedbom autorskog projekta Jelene Kovačić i Anice Tomić “Melodrama” u izvedbi HNK Split na velikoj sceni splitskog kazališta u četvrtak, 20. travnja, dan prije svečanog otvaranja festivala. U sklopu otvaranja Festivala po tradiciji će biti dodijeljene nagrade Marin Držić za najbolji novi dramski tekst, a ove je godine prvu nagradu dobio Davor Špišić za dramski tekst “Zidarija“. Drugu nagradu ravnopravne dijele “Kad je stao svijet” Dore Delbianco i “Stelapoplava” Dine Pešuta, dok je treća nagrada otišla dramama “Podmornica” Marine Vujčić i “Paščad” Damira Markovine. Nakon svečanog otvorenja, HNK u Zagrebu izvest će “Tri zime” Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana.

tri zime
Foto: Mara Bratoš / www.hnk.hr

Sljedećih dana na programu su predstave: “Ljudi od voska” Mate Matišića, u režiji Janusza Kice i izvedbi HNK u Zagrebu; autorski projekt Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje” nastao u međunarodnoj koprodukciji riječkog HNK Ivana pl. Zajca, HAU Hebbel am Ufer (Njemačka), Wiener Festwochen (Austrija), Slovenskog mladinskog gledališča (Slovenija), Kunstfest Weimar (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel (Švicarska) i Internacionalni teatarski festival MESS (BiH), uz podršku German Federal Cultural Foundation (Njemačka).

Zatim će zaigrati autorski projekt Borisa Bakala “Bitka na Neretvi” u produkciji Bacača sjenki; autorski projekt Dalibora Matanića “Egzorcizam” u izvedbi Istarskog narodnog kazališta iz Pule; autorski projekt Pavlice Bajsić Brazzoduro “Eter nad Berlinom u koprodukciji Multimedijalne kolibe i berlinskog  kazališta Ballhaus Ost; autorski projekt Mirana Kurspahića “Pad” u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, koje će izvesti i posljednju predstavu u konkurenciji, “Noćni život” Ivana Vidića u režiji Paola Magellija. Posljednjeg festivalskog dana, 28. travnja, dubrovačko Kazalište Marina Držića prikazat će predstavu “Duša od krumpira” Rade Jarka.

Po prvi će se put u sklopu festivala hrvatske drame održati i radionica dramskog pisanja koju će voditi dramatičar Tomislav Zajec, peterostruki dobitnik nagrade Marin Držić čije su drame premijerno izvedene u deset zemalja. Na Sceni 55 HNK 22. travnja studenti 4. godine Studija glume Umjetničke akademije Split javno će čitati dramski tekst “Zidarije” Davor Špišića. U popratnom programu 27. Marulićevih dana i ove će se godine održati pjesnička manifestacija čakavskog pjesništva mladih Ča, more, judi u Nečujmu na Šolti 24. travnja, a u produkciji Hrvatskog radija 23. travnja održat će se multimedijska prezentacija I ostat će zvuk u povodu 90. godina hrvatske radiodrame.

Be social

Komentari