Izvedbene umjetnosti

Počinju 28. Marulićevi dani u Splitu: 12 predstava na festivalu hrvatske drame

Vrijeme čitanja: 3 minute

Festival hrvatske drame Marulićevi dani održat će se ove godine po 28. put u tradicionalnom terminu od 21. do 28. travnja. Marulićeve dane, kao jedini festival posvećen hrvatskoj dramskoj riječi, od 1991. organizira Hrvatsko narodno kazalište Split, a u ovogodišnjem će izdanju u konkurenciji za festivalske nagrade biti 12 predstava u izboru dr. art. Mire Muhoberac.

Za sudjelovanje na festivalu bile su prijavljene 54 predstave, više nego i za jedne dosadašnje Marulićeve dane, i to iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije, a pored njih izbornica je pogledala i još pedesetak neprijavljenih predstava nastalih prema hrvatskim tekstovima napisanima u rasponu od naturalizma do današnjih dana, ukupno više od sto predstava. Izbor predstava izbornica je, po vlastitim riječima, “koncepcijski osmislila s obzirom na temeljne estetske kazališne kriterije u svim segmentima: uzimajući u obzir kvalitetu, slojevitost i aktualnost teksta, dramaturšku raznovrsnost i fokusiranost, posebnost i originalnost redateljskoga koda, ujednačenost i izvrsnost glume, ostvarene visoke produkcijske standarde.”

U službenoj konkurenciji za festivalske nagrade bit će izvedene sljedeće predstave: “Ol’ smo za jedan dan” Marka Uvodića u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, “Mirna Bosna” Borisa Lalića u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i “Povratak” Srđana Tucića u režiji Arije Rizvić i koprodukciji Eurokaza, Hrvatske kuće i ADU u Zagrebu. Zagrebačko kazalište mladih sudjeluje s dvije predstave, “Črna mati zemla” Kristiana Novaka u adaptaciji Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski te “Ono što nedostaje” Tomislava Zajeca u režiji Selme Spahić.

Dvije predstave izvest će i HNK u Zagrebu, “Tko pjeva zlo ne misli” Vjekoslava Majera, Kreše Golika i Renea Medvešeka te “Ciganin, ali najljepši” Kristiana Novaka u adaptaciji Ivora Martinića i režiji Ivice Buljana. Iz Zagreba dolaze i Gradsko dramsko kazalište Gavella s predstavom “Tesla Anonimus” autora i redatelja Filipa Šovagovića, Satiričko kazalište Kerempuh s “Ustavom Republike Hrvatske” Ante Tomića i Rajka Grlića u režiji Vinka Brešana te Teatar &TD s Ljubavnim slučaje Fahrije P., Željka Zorice Šiša.  GK Joza Ivakić iz Vinkovaca izvest će koprodukciju s Hrvatskim kazalištem iz Pečuha, “Vrzino kolo” Joze Ivakića. Službenu konkurenciju zaokružuje “Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad” Predraga Lucića u produkciji HNK Split. Posljednjeg festivalskog dana, 28. travnja nakon svečane dodjele nagrada Balet HNK u Zagrebu van konkurencije izvest će predstavu “Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže i Lea Mujića.

Na otvaranju 28. Marulićevih dana 21. travnja bit će, po tradiciji, dodijeljene Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2017. godinu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Prvonagrađena je Una Vizek za dramski tekst “Ja od jutra nisam stao“, drugu nagradu dobila je Vedrana Vrhovnik za dramu “Snijeg“, dok treću nagradu ravnopravno dijele Dino Pešut za “Olympia stadion” i Elvis Bošnjak za dramu “Usidrene“.

Ocjenjivački sud u sastavu: Marija Sekelez, glumica; Dražen Ferenčina, redatelj; dr. sc. Matko Botić, dramaturg, teatrolog i glazbenik; dr. sc. Višnja Kačić Rogošić, teatrologinja i docentica na Odsjeku za komparativnu kniževnost FFZG, te Dr. art. Ivana Bakal, kostimografkinja i predsjednica ULUPUH-a, odlučivat će o festivalskim nagradama Marul koje će se dodjeljivati u sljedećim kategorijama:

  • Nagrada za suvremeni dramski tekst festivalske predstave
  • Nagrada za dramaturgiju predstave/dramatizaciju/adaptaciju ili lokalizaciju
  • Nagrada za predstavu u cjelini
  • Nagrada za režiju
  • Dvije nagrade za glumačka ostvarenja
  • Nagrada za umjetničko ostvarenje (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla, originalnu glazbu, itd.)

Pored Marula, na 28. će Marulićevim danima biti dodijeljene i Nagrada publike za najbolju predstavu na temelju ocjena publike te Nagrada generalnog medijskog pokrovitelja, dnevnoglista Slobodna Dalmacija za glumačko ostvarenje koju dodjeljuje žiri čitatelja Slobodne Dalmacije

U popratnom festivalskom programu studenti glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu 22. travnja u 12h na Sceni 55 HNK Split javno će čitati dramu “Ja od jutra nisam stao” Une Vizek. Drugu godinu zaredom nagrađivani dramatičar  Tomislav Zajec svih osam festivalskih dana održavat će radionicu dramskog pisanja, a 23. travnja s početkom u 12h na Sceni 55 bit će prezentirani rezultati prošlogodišnje radionice. Održat će se i promocija dvije teatrološke knjige:  “Stvarnost i umjetnička stvarnost djela” dr. sc. Vlatka Perkovića 24. travnja, te “Skupno osmišljeno kazalište” dr. sc. Višnje Kačić Rogošić 26. travnja. Promocije će se održati u Kazališnoj kavani HNK Split s početkom u 12h. U Nečujmu na Šolti i u Starome Gradu na Hvaru 25. travnja održat će se 20. pjesnička manifestacija Ča, more, judi (s polaskom iz i povratkom u Split jedrenjakom Polaris).

Be social

Komentari