Izvedbene umjetnosti

U HNK Split započeli su 24. Marulićevi dani – Festival hrvatske drame

Foto: www.hnk-split.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: www.hnk-split.hr
Foto: www.hnk-split.hr

U Splitu se od 23. do 30. travnja održava 24. po redu Festival hrvatske drame Marulićevi dani. U organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske tijekom osam festivalskih dana u službenoj će konkurenciji biti prikazano devet predstava kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Obale Bjelokosti, Slovenije i Srbije.

Na otvorenju Festivala bit će, po tradiciji, svečano uručene nagrade za dramsko djelo Marin Držić Ministarstva kulture RH za 2013. godinu. U sklopu tzv. popratnog festivalskog programa nagrađene drame s tog natječaja bit će po prvi put izvedene u formi javnog čitanja, a bit će predstavljeno i nekoliko novih teatroloških izdanja. Dobitnike nagrade za dramsko djelo pročitajte ovdje.

Izbornik prof. dr. sc. Darko Lukić je u selekciji Festivala uvrstio deset predstava. Festival je jučer otvoren predstavom „Glorija“ Ranka Marinkovića u režiji Zorana Mužića i produkciji HNK Šibenik. U selekciju je uvršten i isti naslov u produkciji INK-a Pula i HNK Varaždin te u režiji Damira Zlatara Freya.

Ostali naslovi u selekciji su „Adam i Eva“ Miroslava Krleže u produkciji Mestnog gledališča ljubljanskog; „Pritisci moje generacije“ Dine Pešuta u izvedbi HNK Split; „Svećenikova djeca“ Mate Matišića u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba; „Moj sin samo malo sporije hoda“ Ivora Martinića u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta; „Trebalo bi prošetati psa“ Tomislava Zajeca i HNK u Zagrebu; „Sada je, zapravo, sve dobro“ Olje Lozice u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih; „Snajper“ Damira Karakaša nastalog u koprodukciji Compagnie Yeyotheatre Abidjan iz Obale Bjelokosti, Novog kazališta Zagreb i Mini teatra Ljubljana; te „Chick Lit“ Damira Šodana u izvedbi HNK u Mostaru.

Foto: www.facebook.com/HNKSplit
Foto: www.facebook.com/HNKSplit

“Program sam napravio prema kriterijima kvalitete predstava, dajući prednost praizvedbama dramskih tekstova suvremenih hrvatskih dramskih pisaca, uz uvažavanje prigodnih projekata proslave obljetnica Miroslava Krleže i Ranka Marinkovića. U dijelu festivala koji je posvećen suvremenom dramskom tekstu odabrao sam sedam predstava napravljenih prema novijim dramskim tekstovima suvremenih hrvatskih dramskih pisaca. Riječ je u prvom redu o onim dramskim tekstovima koji se suočavaju s aktualnim problemima naše suvremenosti, u rasponu od različitih oblika socijalne isključenosti, preko posttraumatskog sindroma, generacijske izgubljenosti, složenih obiteljskih odnosa, do društvenog nasilja, manipuliranja tuđim sudbinama i masovne obmane kao oblika društvene dominacije. Projekte takozvanog ‘autorskog kazališta’ kao ni scenske postavke proznih tekstova u ovom pristupu nisam uključio u izbor, želeći ovogodišnji festival u potpunosti posvetiti hrvatskim dramskim autorima i domaćem dramskom tekstu.“ rekao je o svom odabiru Darko Lukić.

Tradicionalne festivalske nagrade Marul bit će dodijeljene u sedam kategorija i to: Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave, Marul za dramaturgiju/dramatizaciju/adaptaciju, odnosno lokalizaciju predstave, Marul za predstavu u cjelini, Marul za režiju, dva Marula za glumačka ostvarenja, te Marul za umjetničko ostvarenje (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla, originalnu glazbu, itd.). O tim će nagradama odlučivati ocjenjivački sud u sastavu: dramaturginja Alja Predan, umjetnička direktorica festivala Borštnikovo srečanje, dramatičarka Nina Mitrović, glumica Snježana Sinovčić Šiškov, dramatičar Miloš Latinović, v.d. direktora Bitef teatra Beograd, te Dino Mustafić, redatelj i direktor festivala MESS Sarajevo (BiH).

Osim Marula bit će proglašena i najbolja predstava po ocjenama publike, kao i Nagrada glavnog medijskog pokrovitelja, lista Slobodna Dalmacija, za glumačko ostvarenje o kojoj će odlučiti žiri čitatelja Slobodne Dalmacije.

Be social

Komentari