Izvedbene umjetnosti

Premijera “Dubrovačke trilogije” na Dubrovačkim ljetnim igrama

Foto: www.dubrovnik-festival.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Druga dramska premijera 66. Dubrovačkih ljetnih igara, „Dubrovačka trilogija“ prema dramama Ive Vojnovića u režiji Staše Zurovca i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održat će se u nedjelju, 9. kolovoza, u Kneževom dvoru i ispred Dvora. Dubrovačke ljetne igre zadnji su puta sva tri dijela ovog kultnog djela Iva Vojnovića na scenu postavile 1999. godine u režiji Joška Juvančića, a novo čitanje potpisuje plesač i koreograf, bivši prvak Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Staša Zurovac.

Prva dva dijela slavne Vojnovićeve drame, „Allons enfants!…“ i „Suton“, igrat će se u atriju Kneževa dvora, a pred Dvorom treći dio „Na taraci“. Ovo, za Dubrovnik uvijek aktualno djelo koje prikazuje pad Republike i propadanje dubrovačkog plemstva, ponudit će u ovoj premijeri novo viđenje vječnih pitanja i doživljaja „Trilogije“ danas.

Dramaturšku preradbu, izbor dramskih glumaca i izbor prostora igranja napravila je Mani Gotovac, pomoćnica intendanta za dramski program koja je ovaj naslov i uvrstila u ovogodišnji program. Pritom je istaknula da su temeljni motivi nove interpretacije odnosi majke i kćeri, oca i sina te žene i muškarca koji se vole.

Foto: www.dubrovnik-festival.hr
Foto: www.dubrovnik-festival.hr

Matej Meštrović skladao je glazbu koju u predstavi i izvodi na klaviru, kostimografiju je napravila Doris Kristić, a svjetlo je oblikovao Marko Mijatović. Savjetnica za jezik dramskom ansamblu je Doris Šarić Kukuljica. Festivalski dramski ansambl čine: Mislav Čavajda koji igra u sva tri dijela i to Orsata, kapetana Lasića i Tudizija; Jadranka Đokić koja također igra u sva tri dijela i to Dešu, Pavlu i barunicu Lidiju; Judita Franković u ulogama Kristine, Ore i Ide.

Milka Podrug Kokotović Orsatova je tetka Ane Menze-Bobali, Dubravka Miletić je Mare Beneša u „Sutonu“, dok Doris Šarić Kukuljica igra gospođu Maru u „Na taraci“, a Boris Svrtan kneza u „Allons enfants!“ te gospara Lukšu u „Na taraci“. Značajne uloge ostvaruju i Maro Martinović, Nikša Kušelj, Helena Buljan, Nikša Butijer, Gloria Dubelj, Nikola Baće, Andrej Kopčok, Ivan Čuić, Adrian Pezdirc, Mateo Videk, Maro Drobnić, Nikola Sekulo, Ivona Radić i Laura Hladilo.

Nakon premijerne izvedbe u nedjelju, 9. kolovoza, „Dubrovačka trilogija“ odigrat će se još i 10., 11., 12. i 13. kolovoza. Ulaznice za sve izvedbe su gotovo rasprodane.

Be social

Komentari