22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Poznati DJ set: M.N.

Foto: Nemanja Maraš Edit: Ziher.hr (Preuzeto s facebook.com/SanjarSaMeseca)
Vrijeme čitanja: 2 minute

U našoj novoj rubrici ponedjeljkom predstavljat ćemo vam umjetnike i kulturne djelatnike iz drugih sfera kulture (ne nužno glazbe) i to kroz njihove glazbene preferencije. Svakome postavljamo pet pitanja kroz koja otkrivamo njihovu glazbenu stranu, a oni za vas slažu svoju playlistu koja se krije na kraju članka.

Današnju playlistu za vas slaže M.N., anonimac iz Beograda čije kratke misli i pjesme čita više od 140 tisuća ljudi putem njegove Facebook stranice. Putem sličica s kratkim crticama-mislima svakodnevno nam daje trenutak da se zamislimo i zagledamo u same sebe, a za ovu priliku zamolili smo ga da zagleda u svoju glazbenu stranu osobnosti i predstavi nam svoje glazbene preferencije. Zavirite i vi u misli M.N. kroz njegovu playlistu na kraju članka.

Koje glazbeno ime vežete uz svoju najraniju glazbenu uspomenu?

Ah, kakvo krasno pitanje! Najraniju glazbenu uspomenu vežem za Argentinsko- Italijanskog pevača, Semino Rossija, i konkretno, za njegovu verziju pesme „Cantinero de cuba“. Ta pesma ima posebnu vrednost jer me pre svega podseća na jedan period mog života kada sam verovao u mnogo više stvari nego što je postojalo, a mnogo manje imao pojma o načinu na koji svet funkcioniše. Podseća me na detinjstvo i na put kada smo išli u Ljubljanu na državno prvenstvo u sportskom plesu, gde osvojih drugo mesto, na dane kada sam bio najsrećniji nego što sam ikada bio.

Kada netko kaže ‘dobra glazba’, kojih se imena s domaće scene asocijativno sjetite?

Eh, na domaćoj sceni se setim Hladnog Piva, Ničim Izazvanih, Silente, Dubioze Kolektiv, Svadbas, Detour, Yammat, Danilov Doživljaj Beča, Elemental.

Nabrojite neka od imena na koja možemo naići u Vašoj glazbenoj zbirci?

Ih, njih ima i previše i od svugde: Crvena Jabuka, Plavi Orkestar, Đorđe Balašević, André Rieu, Stan Getz, Gogol Bordello, Conchita Buika, Salvatore Adamo, Gilbert Becaud, Charles Aznavour, Madrugada, First Aid Kit, Enigma, Kansas, Leonard Cohen, i mnogo, i mnogo, i mnogo drugih.

Koji ćete od posjećenih koncerata pamtiti po odličnoj izvedbi njegovih aktera?

Oh, nikako ne bih mogao da izdvojim jedan. Ne idem često, ali ako već idem, to je dovoljan pokazatelj da neverovatno ćeš se provesti bez obzira kakvi su efekti u pitanju, jer idem zbog muzike koju proizvode, reči koje pevaju.

Koji album bi svrstali u remek djela glazbene industrije?

Uh, ovo je lako pitanje jer ja nisam onaj tip ličnosti koja tako svrstava muziku. Iskren odgovor je da nemam pojma.  Sve zavisi od trenutnog vremena, a s obzirom na to kakvo nam je vreme došlo, slušam i svakakvu muziku.

Moja glazbena playlista:

Semino Rossi – Cantinero de cuba
André Rieu – Love theme from Romeo and Juliet
Stan Getz – First Song
Conchita Buika – Por el amor de Amar
Charles Aznavour – La Bohème
Detour – Snijeg
Crvena Jabuka – Volio bih da si tu
Gretta feat. Geby – Malen
Svadbas – Treblebass
Đorđe Balašević – Dok gori nebo nad Novim Sadom
First Aid Kit – To A Poet
The Last Shadow Puppets – My Mistakes Were Made For You
Madrugada – Only when you’re gone
Nina Simone – Sinnerman
Animals – House of the Rising Sun

Be social

Komentari