Izvedbene umjetnosti

Predstava “Kreket”: Što kada se princ pretvori u žabu?!

Foto: teatarexit.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: teatarexit.hr
Foto: teatarexit.hr

Predstava “Kreket” novo je redateljsko ostvarenje Renea Medvešeka koje će na “daskama koje život znače” zaživjeti 25. ožujka i to u Teatru EXIT. Nastala je prema predlošku dramskog teksta Davida Mameta, u koprodukciji Teatra EXIT i Scene Gorica gdje će se također izvoditi, a premijerna izvedba zakazana je za 27. ožujak.

Razmažena princeza poljubi žapca i on se pretvara u prekrasnog princa, bajka je bez koje je nezamislovo odrastanje i već se generacijama prenosi s koljena na koljeno. Postoje brojne varijante ove bezvremenske priče, a jedna od najpoznatijih verzija koja razžaruje maštu djevojčica, ali i dječaka diljem svijeta je zasigurno ona Braće Grimm, originalnog naziva Žablji kralj ili Željezni Heinrich.

A što ako se žaba ne pretvori u princa, nego princ u žabu!? Tog se dosjetio slavni američki dramatičar David Mamet i u svom osebujnom stilu ispričao izokrenutu verziju, zapravo priču o osobnim ograničenjima i predrasudama. Sudbina se okrutno poigrala njegovim princem, pretvorivši ga u žabu kako bi mu otvorila oči za istinske životne vrijednosti, kojih nije bio svjestan kada je živio u izobilju.

Predstava “Kreket” poučnog je karaktera, namijenjena kako onima sa 7, jednako tako i onima od 77 godina. Jer čovjekom postajemo cijeli život. “I nerijetko tek kada smo na dnu, iz žablje perspektive, spoznajemo pravu veličinu ljudske malenkosti i sagledavamo je u odnosu spram čudesnog i neshvatljivog beskraja svemira. I tada ostajemo bez riječi. Spoznajemo. Čudimo se. Divimo se. Zahvalni smo. Postajemo ljudi. Sve ostalo je kreket”, kazao je redatelj Rene Medvešek.

U predstavi glume Luka Dragić, Mia Anočić-Valentić, Ivan Grčić te Bebe Na Vole. Kostimografiju potpisuje Milena Medvešek, a scenografiju Tanja Lacko.

Be social

Komentari