Glazba

Predstavljamo festivale – Brutal Assault ponovno preuzeo status vodećeg metal festivala u regiji

facebook.com/brutalassault.cz
Vrijeme čitanja: 5 minute
facebook.com/brutalassault.cz
facebook.com/brutalassault.cz

Ovogodišnji devetnaesti po redu Brutal Assault trebao bi, prema do sada najavljenim bendovima, od Metaldaysa natrag preuzeti titulu „best buy“ metal festivala, barem iz naše, hrvatske perspektive.

Prošle godine na sličan načinsmo predstavili slovenski Metaldays, koji je tada predstavio najraznovrsniji repertoar s najzvučnijim imenima. Nećemo reći da ove godine to nije slučaj, ali Brutal Assault je s nekim akvizicijama definitivno prevagnuo. No ovo je tema na koju ćemo se vratiti malo kasnije.

Brutal Assault smjestio se u starom gradiću Jaromeru, koji je generalno poznat samo po utvrdi iz Drugog svjetskog rata, tvrđavi Josefov. Svake godine taj dio grada na tri dana okupira oko dvadeset tisuća metalaca. Jedina stvar po kojoj je Metaldays bolje mjesto za odabir festivalske destinacije jest što se nalazi u predivnoj prirodi, uz rijeku Soču. Brutal Assault se takvom lokacijom ni približno ne može pohvaliti. Iako je ratna utvrda možda više prikladnije mjesto za metal festival, kamp je neograđen, pa tako kroz večer možete vidjeti policiju kako šeće kampom kako bi se spriječile eventualne krađe. U svakom drugom pogledu, osim udaljenosti, Brutal Assault je definitivno bolji festival.

facebook.com/brutalassault.cz
facebook.com/brutalassault.cz

Hrana je najraznovrsnija festivalska koju sam vidio, s definitivno najvećim brojem štandova i ogromnim izborom jela. Cijene su od 1,5 – 5 eura. Ono zbog čega je Brutal Assault još poznat je i po pivu za 9kn (1,25€), što ga čini puno jeftinijom destinacijom od ostalih. Na ulicama grada možete isto tako pojesti vrlo jeftin obrok.

Ono sa čime se svi festivali bore jesu dvije pozornice i satnica, dakle s počecima i preklapanjima koncerata. Ovaj problem je na Brutal Assaultu odlično riješen na način da postoji jedan koncertni prostor s dvije pozornice, te se sljedeći bend priprema na sporednoj dok se na prvoj održava koncert. Po završetku koncerta publika se samo seli 20 metara dalje, ispred druge pozornice. Prije 2 godine uveden je novi koncertni prostor u hangaru blizu press centra. Tamo se održavaju koncerti više underground bendova ili koncerti koji vape za klupskom atmosferom. Koncerti u tom prostoru nisu sinkronizirani s nastupima na glavnim pozornicama, no to nije toliki problem, budući da koncerti održani na tom mjestu predstavljaju eventualno 10 posto festivalskog repertoara.

facebook.com/ObituaryBand
facebook.com/ObituaryBand

Death Metal će ove godine biti najzastupljeniji žanr na festivalu, a najpraćeniji će biti nastupi legendarnih bendova Obituary, Suffocation, Benediction i Six Feet Under, kojima će se pridružiti i tehnički death metal bend Gorguts koji je prošle godine izdao jedan od najhvaljenijih metal albuma „Colored Sands“.

Što se mekanijeg podžanra tiče, nastupit će i nekoliko melo-death bendova. Izdvojio bih Amon Amarth i Children Of Bodom koji su vrlo ranim djelovanjem udarili temelje europskoj, ali i američkoj melo-death sceni. Izdvojit ćemo i nastupe bendova Fleshgod Apocalypse i Mors Principium Est.

facebook.com/SatyriconOfficial
facebook.com/SatyriconOfficial

Black metal je već nekoliko godina na uzlaznoj putanji što se popularnosti tiče, pa ga ni na ovogodišnjem Brutal Assaultu neće nedostajati. Norveški dvojac Satyricon te sunarodnjaci Gehenna i Khold zacijelo su najzvučnija imena, no moramo uzeti u obzir da se ove godine uživo mogu vidjeti svojevrsni pokretači ideje black metala, britanski Venom. Bend koji je iznikao iz NWOBHM pravca udario je temelje norveškim bendovima koji su stvorili prvu black metal scenu. Moramo spomenuti i odlične Enthroned, Aosoth, Impaled Nazarene, Manegarm te tajlandski Chthonic kojeg bi se prema glazbenom putu koji su odabrali moglo opisati kao azijski Cradle Of Filth. Potrebno je napomenuti i nastup američkog dvojca Inquisition koji je na festivalu nastupio prije dvije godine, no vraća se nikad bolji, s odličnim prošlogodišnjim albumom „Obscure Verses for the Multiverse“.

facebook.com/bmthofficial
facebook.com/bmthofficial

Dugo se metalcore i deathcore žanrove izbacivalo s ovakvih „true“ festivala. No i organizatori su shvatili da raznolikost glazbene ponude donosi nove posjetitelje. U zadnjihnekoliko godina mogli smovidjeti nastup pokojeg ovakvog benda (2012. – Norma Jean i The Black Dahlia Murder), ali nikad u ovolikom broju koliko ove godine. Nastupaju Britanci Bring Me The Horizon i Architects, Arsonists Get All The Girls, The Agonist, Hacktivist, Tesseract, Texas In July i August Burns Red, američki kršćanski metalcore bend, koje će biti zanimljivo vidjeti u okruženju koje kritizira religiju ili je čak vrlo destruktivno nastrojeno prema istoj.

facebook.com/converge
facebook.com/converge

U zadnjih nekoliko godina na alternativnoj jesceni porasla popularnost hardcore bendovima. Žanr koji je iznikao iz punka polako se ugurao i u metal krugove. Iako je takvih slučajeva bilo i prije, ove godine bilježimo zaista veliki broj hardcore bendova na ovakvom generalno metal festivalu. Uz megapopularan Converge i hardcore veterane Sick Of It All, bilježimo najavljene H2O, Ignite, Ringworm, Strife i Victims.

Thrash metala ove godine neće biti previše, ali moramo spomenuti činjenicu da će nastupiti legendarni Sodom, koji će dobiti potporu nešto manje poznatih bendova Cripper i Havok.

Stoner je žanr također dosta popularan u metal krugovima posljednjih godina. Spomenut ćemo gostovanje dva bratska benda iz New Orleansa, Downa i Crowbara. Žanrovsku podršku pružit će im odličan američki Red Fang i norveški Krakow.

facebook.com/theoceancollective
facebook.com/theoceancollective

Nastupit će još legendarni doom metal bend My Dying Bride, Misery Index kao predstavnik grinda, irski folk metalci Cruachan, post-rockeri God Is An Astronaut, post-metalci The Ocean i melankolični metalci Katatonia. Combichrist i Jesu nastupit će kao predstavnici industrial scene, dok će nešto kompleksnije ukuse zadovoljiti Shining i Devin Townsend kao predstavnici avangardnog metala.

Nakon kompletnog pregleda festivalske postave možemo zaključiti kako je sigurno da će se ove godine na Brutal Assaultu moći vidjeti masa odličnih koncerata. Istovremeno najbolja i najproblematičnija stvar jest ta što će ih biti moguće vidjeti gotovo sve, tako da se može dogoditi da ćete, ako vam se zareda nekoliko odličnih koncerata, kod pozornice provesti cijeli drugi dio dana, pa ako će to biti slučaj, pobrinite se da budete adekvatno hidratizirani.

Be social

Komentari