nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Glazba

Recenzija: Nadine Shah ili imaju li Nick Cave i PJ Harvey ipak nezakonitu badass kćer?

Foto: facebook.com/Nadineshah
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/Nadineshah
Foto: facebook.com/Nadineshah

Stranica Nadine Shah na Wikipediji ima tri i pol rečenice o tome kako se radi o pjevačici, pakistansko-norveškog porijekla, koja živi u relativno malom britanskom gradu Whitburnu, te kako donedavno uopće nije imala ni stranicu na Wikipediji.
Ako ukucate naslov bilo koje od pjesama s njezinog debi albuma “Love Your Dum And Mad”, objavljenog sredinom srpnja ove godine, od svih zilijuna milijuna sajtova punih reklama posvećenih dokumentiranju hit stihova, ispasti će jedino komentar zagriženog fana iz Londona koji na fejzbuku dotične uljudno moli da mu netko napiše tekst pjesme Dreary Town, prethodno objavljenje kao samostalni EP.

Dobro, gdje je internetska buka?

Album “Love Your Dum And Mad” svoju je naslovnicu i ime posudio od istoimenog djela Matthewa Stephensa-Scotta, umjetnika i bliskog prijatelja Nadine Shah koji je svoj život okončao suicidom nakon dugotrajne duševne bolesti. Upravo se problematika socijalne stigme nad mentalno oboljelima provlači kroz pjesme poput Floating ili Filthy Game. Ali tu nije kraj mračnim zakutcima ovog albuma. Pjesmu Dreary Town Shah je napisala dva dana nakon smrti njenog tadašnjeg partnera. I onda ja mislim da imam beton na dnu želuca jer me na par dana pogodila spisateljska blokada.

E sad. Ili je Nadine Shah totalni badass iza krhke vanjštine pa uspijeva o ovako deprimirajućim temama pisati nimalo patetične pjesme koje isto tako uspijeva pjevati gotovo glumački kontrolirajući emocije svoga glasa, ili Nick Cave i PJ Harvey ipak imaju nezakonitu kćer. Koja sasvim slučajno živi u Whitburnu.

Producent Ben Hillier, uglavnom poznat po radu s Depeche Modeom s kojim je Nadine trenutno na turneji, također je uspješno zamotao cijeli album u industrijski prizvuk betonskih skladišta punih jeke i metalnih cijevi, dajući prostoraShahinu bogatom vokalu i ispresijecanom sviranju klavira kojeg je naučila sama kod kuće na polovnoj klavijaturi.
Pjesme Nadine Shah su poput iskrivljenog zrcala ravno ispod LCD televizora koji prebacuje kanal svake tri sekunde jer se daljinski pokvario od previše udaranja o stol, zujeći preko tisuću i jedne drame, vijesti, fiktivnog talk-showa i crne kronike dok se sve dobro ne izmiješa u dezorijentirajući vodka-koktel ispijen u lokalnom bircu s drvenim šankom kojeg posjećuju troje regularnih kvartovskih pivopija te poneki izgubljeni turist.

Nadine Shah – To Be A Young Man

Stilski negdje na tragu britanskog goth-rocka, podloga Shahine prijašnje “karijere” u kojoj je pjevala jazz po Londonskim klubovima spašava album od padanja u onaj generički narikajuči prizvuk kakav se goth žanru zna dogoditi. Ona je manje teatralna Siouxsie Sioux bez kičavih kostima od lažne kože, hladna strana Iana Curtisa koja pokazuje srednji prst suicidu dok koketira s ležernošću Velvet Undergrounda. Shah je djevojka koja je Morrisseyu rekla “I think I’ve heard this one before.“.
Narativni elementi u glasu izrezanim skalpelom i oblikovanim puhanjem Murano stakla stvaraju likove koji kao u flash-fikciji pričaju svoje živote u vremenskom komadiću do tri minute. Od prevarene žene koja šalje muža nazad “njegovim kurvama” u pjesmi Runaway, preko starca koji idealizira svoju mladost u To Be A Young Man do hermetički zatvorenog trenutka jedne obične čik-pauze na All I Want.

Njena glazba je groteskna, ponekad minimalistična, otpjevana na polomljenom engleskom često u falsetu, negdje između filmičnog bluesa, jazza odsviranog u mini-klubovima i široko elaboriranog, samouvjerenog svađanja s isprintanom fotografijom ili odrazom u ogledalu.

Nadine Shah – Runaway

Be social

Komentari