Istaknuto
26.05.2022.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Britanski kultni sastav Depeche Mode iznenada je ostao bez jednog od svojih osnivača.

21.05.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova godina - novi ja. Naravno da ne - koliko god želio da taj statement bude točan. Isto to je mislio i Celeste koji godinama štanca iste albume. Kod mene i dalje siječanj izlazi debelo u godini.

Izvedbene umjetnosti

Premijera edukativne predstave za djecu “Plastika fantastika” u Rijeci

24.06.2019. Tim HrvaćaninFoto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Novoosnovani kazališni kolektiv “Igralke”, koji čine diplomantice studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, premijerno će 29. lipnja u RiHubu odigrati predstavu “Plastika fantastika”.

Kolektiv “Igralke” Sendi Bakotić, Anja Sobol i Vanda Velagić. Naoružane samo željom za stvaranjem teatra o kojem sanjaju, autorice predstave krenule su u osnivanje svoje umjetničke organizacije – Kolektiv “Igralke”. Slovenska riječ “igralka” iskorištena je kako bi se odmaknule od hrvatske riječi “glumica” koja često sadrži negativne konotacija. Riječ je o timu profesionalnih glumica koje su prije studija glume završile druge studije: menadžent u kulturi, socijalnu i kulturnu antropologiju, komparativnu književnost i logopediju. One se igraju, ali i misle svojom glavom te kreću u stvaranje suvremenog, skupno osmišljenog i etnografskog kazališta.

“Plastika fantastika” kazališni je crtić s elementima fantastike, edukativna i interaktivna predstava namijenjena kasnom predškolskom i ranom osnovnoškolskom uzrastu. Nakon što plastične vrećice postanu opasno zagađenje za čitavu galaksiju, na Zemlju dolaze tri superjunakinje kako bi riješile problem prekomjernog plastičnog otpada. Na svom putovanju po Zemlji susrest će razne životinje, ali najviše im mogu pomoći – ljudi…

Foto: Press

U izradi scenografije i rekvizita korišteni su isključivo pronađeni plastični materijali koji bi u drugom scenariju bili proglašeni otpadom. Publika se pridružuje superjunakinjama iz predstave u traženju kreativnih rješenja za plastični otpad te kroz radionicu u sklopu predstave uči kako svatko od nas može postati superjunak/inja ako brine o svojoj planeti!

Nakon ljetne premijere “Plastika fantastika”, predstava se na jesen vraća u Rihub, kao i u izložbeni prostor ReUse centra koji će se u Rijeci tek otvoriti. Predstava će gostovati i po školama u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, a bit će organizirane i akcije čišćenja okoliša i sakupljanja plastičnog otpada koji će se pretvarati u materijal za 3D printanje i druge aktivnosti u suradnji s ReUse centrom.

Autorice i superjunakinje su Sendi Bakotić, Anja Sabol i Vanda Velagić, režiju potpisuje Alisa Debelić, kostimografiju i scenografiju Tanja Blašković, video Tanja Blašković i Luka Matijaš, voditeljica radionice je Tanja Blašković, autor glazbe Mario Jovev, a producent Savez udruga Molekula i ReUse centar Rijeka. Trajanje predstave i radionice je 45 min, a namijenjena je djeci starijoj od pet godina.

(Visited 270 times, 1 visits today)

Komentari