Glazba

Ziher playlista za djecu glazbenika, djecu svijeta

Foto: hollywoodreporter.com
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

“Mislim da je pokušaj ubojstva vlastitog djeteta dio roditeljstva.” Ova duhovita rečenica iz pera Stephena Kinga sjajan je uvod u još jedan razgovor o ljubavi. Ziher playliste jesu i uvijek će biti upravo to – razgovori o ljubavi. Ovotjedna je posvećena možda najzagonetnijoj od svih vrsta ljubavi, ljubavi roditelja prema djetetu. Oni koje volimo, najviše nas izluđuju.

“Will it bring new life into me?”

Glazbenici su pisali i posvećivali svojoj djeci pjesme iz različitih razloga. Jednu od najljepših napisao je Shannon Hoon nakon što je saznao da će postati otac. Pitao se hoće li to i njemu udahnuti novi život; molio se da hoće. Dvije godine kasnije se predozirao. Ostala je pjesma i ostala su pitanja. Roditelj je postao dana kada je saznao da je njegova djevojka trudna. Znao je što je postao, čak i ako to nije mogao biti.

“I cried about leaving you all alone”

Osim pitanja i sumnji, roditelje tjera naprijed ili ledi na mjestu i osjećaj krivnje. Tako neke pjesme govore o napuštanju djeteta ili gubitku djeteta koje se dogodilo u njihovom odsustvu. Jedna od takvih je All My Love posvećena Karacu Plantu, petogodišnjem sinu pjevača Led Zeppelina. No, ponekad pjesme nemaju tužnu priču iza sebe, već su one samo popis želja onoga što dobar roditelj želi svome djetetu – pružiti mu sve što (ni)je imao i zaštiti ga od svega lošeg kroz što je on već prošao. Takva je Zoe Jane benda Staind.

“Where you lead, I will follow”

Predblagdansko je vrijeme i mnogi od nas su daleko od svojih majki i očeva. Neki od nas dobrovoljno. No čak i ako između vas i vaših roditelja nema bliskosti, ova playlista neće vas ostaviti ravnodušnima. Ona je ovdje poput šalice kave, a mi vam savjetujemo da uz nju nazovete svoju majku ili oca i pitate ih kako su. (Usput im dobacite hvala.)

Be social

Komentari