Izvedbene umjetnosti

U HNK Ivana pl. Zajca premijera predstave “Voda” Matije Ferlina

Voda
Foto: Karlo Čargonja / HNK Zajc
Vrijeme čitanja: 2 minute

U riječkom HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 17. ožujka u 19:30 bit će premijerno izvedena predstava “Voda” u sklopu pilot projekta Riječkog kazališta mladih “Kamov”. Predstava je nastala po istoimenoj noveli Vladimira Nazora, a izvodi ju Hrvatska drama u suradnji s Baletom HNK Ivana pl. Zajca u koreografiji i režiji Matije Ferlina. Prateći ritam prirode, Nazor kroz motive suše, iščekivanja vode i nevremena istovremeno propituje i probleme unutar zajednice i egzistencijalne probleme pojedinca.

Novela “Voda” objavljena je prvi put 1927. godine u zbirci “Priče s ostrva, iz grada i sa planina”, dio je Bračkog ciklusa koji se sastoji od trideset i sedam priča podijeljenih u tri zbirke i predstavlja jednu od najpoznatijih Nazorovih autobiografskih crtica. Sastavljena od dvanaest poglavlja, novela obiluje scenama biblijski sugestivne atmosfere, slikovitosti i dramske napetosti. Osim snažnih motiva suše, žeđi i nevremena, važan element priče je i socijalna dinamika odnosa pojedinca i grupe unutar male otočke zajednice životopisnih likova.

Dječak Vlado, središnji lik, zapravo je sam autor koji djetinjstvo provodi na otoku i sprema se za ulazak u svijet odraslih – odlazak na školovanje u grad, daleko od otoka i daleko od roditelja. U Velom Selu, u kojem provodi svoje posljednje dane, tri mjeseca nije pala kiša. Zemlja, ljudi i životinje trpe veliku žeđ, pod snažnom žegom sunca nemir među stanovnicima Velog Sela raste, priroda je neumoljiva i tjera ljude da se prilagode njezinim zakonima. Na rivi se čeka bunar-lađa koja će utažiti žeđ onima koji već danima žeđaju, no nestrpljenje je veliko i cijelo mjesto kao da prati nekontroliranu i nezaustavljivu koreografiju žeđi i nemira. A kad bunar-lađa konačno stigne i  neobavljena posla ode, počinju se nad otokom skupljati oblaci najavljujući veliku neveru i velike kiše, koje će donijeti i previše vode.

Foto: Karlo Čargonja / HNK Zajc

Jedan od vodećih i najzanimljivijih umjetnika suvremenog kazališta, plesač, koreograf, glumac i redatelj, dobitnik hrvatskih i inozemnih nagrada, prvi put režira u Zajcu, prvi put predstavu za djecu i mlade, te prvi put u jednoj predstavi radi s dva potpuno različita ansambla, s dramskim glumcima i plesačima riječkog Baleta. “Priča je to o zajedništvu i kolektivnom trpljenju. Svi su jednako važni, nema formalnih razlika, struktura je koherentna, na sceni smo postigli pravu sinergiju glumaca i plesača. Jedva čekam subotu i da to sve krene teći”, rekao je Ferlin na press konferenciji uoči premijere.

U predstavi igraju Jelena Lopatić, Dean Krivačić, Marija Tadić, Jasmin Mekić i Aleksandra Stojaković Olenjuk, Denis Brižić, Anastazija Balaž, Nikola Nedić, Edi Ćelić, Aleksandar Cvjetković, Maria del Mar Hernandez, Ksenija Duran Krutova, Hélias Tur-Dorvault, Ali Tabbouch, Nika Lilek, Ricardo Campos Freire i Michele Pastorini. Autor adaptacije i dramaturg je Goran Ferčec, scenograf Mauricio Ferlin, kostimografiju potpisuje Desanka Janković s Matijom Ferlinom, oblikovanje svjetla Alan Vukelić, a glazbu riječka skupina Marinada.

Be social

Komentari