kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Knjige

Preminula slavna američka književnica i aktivistica Maya Angelou

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

“Nema veće agonije od te da nosimo u sebi neispričanu priču.”

Danas je u 86. godini života preminula Maya Angelou, američka pjesnikinja i spisateljica, važna osoba u borbi za građanska prava, lanjska dobitnica nagrade za životno djelo National Book Award. Umrla je u svome domu u Sjevernoj Karolini nakon iznenadne bolesti.

Rođena je 4. travnja 1928. godine u Missouriju. S 14 godina odustala je od obrazovanja, a nekoliko godina kasnije vratila se u srednju školu kako bi maturirala. Samo nekoliko tjedana nakon mature rodila je sina. Kao 17-godišnja samohrana majka radila je kao konobarica, a tijekom rada u restoranu otkrila je strast za glazbom i plesom. Pisanju se posvetila nakon traume u djetinjstvu kada je u dobi od sedam godina postala žrtva seksualnog zlostavljanja. Silovao ju je mamin dečko koji je ubijen nakon njezina svjedočenja.

Foto: facebook
Foto: facebook

Najpoznatija je po svom književnom radu i autobiografskom djelu Znam zašto ptica u kavezu pjeva koji je obuhvatio užase koje je proživjela u djetinjstvu, a neke od tema su i lezbijke, predbračni seks i pornografija. Napisala je više od 30 knjiga i osvojila nagradu Grammy za tri albuma recitacija. Zanimljivo je da ju je  Oprah Winfrey često spominjala kao svog uzora te na taj način doprinijela njezinoj slavi, a pjesmu S bilom jutra recitirala je na inauguraciji Billa Clintona. Iako nije završila fakultet, predavala je na sveučilištu u Sjevernoj Karolini, a dobitnica je više od 30 počasnih diploma. Knjiga poezije Daj mi samo čašu hladne vode prije nego što oooooteeeeegnem (1971.) nominirana je za Pulitzerovu nagradu.

(Visited 220 times, 1 visits today)
Be social

Komentari