Vizart

Preminula slavna arhitektica Zaha Hadid

Foto: pinterest.com/archdaily
Vrijeme čitanja: 3 minute

Međunarodno poznata iračko-britanska arhitektica Zaha Hadid, prva žena dobitnica nagrade Pritzker, najuglednijeg priznanja za arhitekturu, jučer je preminula u dobi od 65 godina. Početkom tjedna Hadid se zarazila bronhitisom i dok se liječila u bolnici u Miamiju, pogođena je srčanim udarom i preminula je u ranim jutarnjim satima, objavila je iračka državna televizija, a prenose agencije.

Foto: pinterest.com/archdaily
Foto: pinterest.com/archdaily

Zaha Hadid je prva žena koja je dobila tzv. Nobelovu nagradu za arhitekturu, spomenutu nagradu Pritzker, a osmislila je niz zgrada diljem svijeta, među kojima su Nacionalni muzej suvremene umjetnosti MAXXI u Rimu, Centar Rosenthal za suvremenu umjetnost u Cincinnatiju i Riverside Museum u Glasgowu. Tako je svojim radom pomaknula granice i utrla put brojnim talentiranim ženama u budućnosti.

Projektirala je zgradu Opere u Guangzhou, Centar Hejdara Alijeva u Bakuu, skijašku skakaonicu Bergisel te žičaru u Innsbrucku, Središnju zgradu BMW-a u Leipzigu, kompleks bazena London Aquatics Centre sagrađenih u Londonu za Olimpijske igre 2012 i mnoge druge građevine.

Foto: pinterest.com/architectdose
Foto: pinterest.com/architectdose

„S velikom tugom primio sam vijest o smrti Zahe Hadid, bila je nadahnuće i njezina baština živi u predivnim zgradama u Stratfordu i diljem svijeta“, napisao je gradonačelnik Londona Boris Johnson na Twitteru, prenosi Reuters.

Foto: pinterest.com/rosellematos
Foto: pinterest.com/rosellematos

Rođena 1950. u Bagdadu, Zaha Hadid isprva je studirala matematiku na Američkom sveučilištu u Bejrutu, a zatim je odlučila studirati arhitekturu u Londonu gdje je diplomirala 1977. Također je prva žena nagrađena uglednom Zlatnom medaljom za arhitekturu 2016., koju su prije nje dobili arhitekti Jean Nouvel, Frank Gehry i Oscar Niemeyer. Dva puta je pobijedila na natječaju za arhitekturu Stirling, prvi put 2010. s projektom rimskog muzeja MAXXI, a zatim 2011. za Evelyn Grace Academy u Londonu.

Nakon što je kreirala bazenski kompleks u Londonu, Zaha Hadid trebala je nadzirati izgradnju olimpijskog stadiona za OI u Tokiju 2020., no od njezina projekta odustalo se jer je ocijenjen preskupim.

Foto: pinterest.com/nogitk
Foto: pinterest.com/nogitk

Hadid je imala svoj prepoznatljiv umjetnički stil i s pravom je prozvana „kraljicom krivulje“ jer je svaka njezina građevina oštrih i smjelih oblika, među kojima prevladavaju krivulje. Jedna njezina građevina je svojedobno okarakterizirana kao „čista i seksi poput vjetrom napuhane suknje Marilyn Monroe“.

Foto: pinterest.com/loniiPM
Foto: pinterest.com/loniiPM

Bavila se i izradom nakita, i to ne bilo kakvog. Hadid je znala svoje arhitektonsko umijeće prenijeti u svijet ekstravagantnog nakita, ali i cipela.

Be social

Komentari