nova glazba
4. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
1. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 4 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled što je novih naslova u kinu u friško načetom mjesecu.

Vizart

Napustio nas je Ivan Kožarić

ivan kožarić
Vrijeme čitanja: < 1 minute

Jedan od najistaknutijih hrvatskih kipara Ivan Kožarić napustio nas je mirno u stotoj godini života. Bio je jedan od najvećih hrvatskih umjetnika svih vremena.

Rođen je u Petrinji 10. lipnja 1921. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu 1947. Samostalno je počeo izlagati 1955. Boravio je u Parizu kao stipendist Fonda Moša Pijade 1959/60. To razdoblje je bilo od iznimne važnosti za njegovo upoznavanje sa europskom umjetnošću. Posredstvom francuskog kritičara Jacques Lassaignea surađivao je s Galerijom Maguy čiji vlasnik je otkupio više njegovih radova. Unatoč povoljnim okolnostima i mogućnosti da ostane u Parizu, Kožarić se vratio u Zagreb i tako nastavio karijeru u domovini.

Tijekom 60-ih godina bio je istaknuti član neformalne grupe Gorgona koja je okupila slikare Marijana Jevšovara, Julija Knifera, Đuru Sedera i Josipa Vaništu, arhitekta Miljenka Horvata, povjesničara umjetnosti i konceptualnog umjetnika Dimitrija Bašiča i kritičare Matka Meštrovića i Radoslava Putara.

Izlagao je na mnogim važnim međunarodnim izložbama kao što su primjerice Biennale u Veneciji (1976) i Biennale u Sao Paolu (1979). Mnoga njegova djela su rasprostranjena u svijetu. Poznat je po tome što su njegova djela u Zagrebu postavljena na otvorenom od čega su najpoznatija Prizemljeno sunce u Bogovićevoj ulici i spomenik A.G. Matošu na Strossmayerovom šetalištu u Zagrebu. Također, njegov atelijer možemo u potpunosti pogledati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad. Posljednju, Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo, dobio je 1997. godine. Iste godine je primljen kao redovni član HAZU-a.

(Visited 525 times, 4 visits today)
Be social

Komentari