4. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 4 minute Ove godine Advent na Ziheru donosi nagrade, ali i zanimljive priče i preporuke.

novo u kinu
3. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Svjedočite povratku u renesansu s Beyoncé, zaplivajte s Aquamanom, doživite horor Crnog petka kakav ni zaposlenici u trgovinama nisu mogli zamisliti, poslušajte tišinu Tihe noći u izvedbi Johna Wooa, zasladite se čokoladnim majstorijama Willyja Wonke i, ukratko, proslavite blagdane uz filmove u prosincu.

Glazba

Napustio nas je Charles Connor, bubnjar Little Richarda

little richard
Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prošle nas je godine početkom svibnja napustio Richard Wayne Penniman, poznatiji kao Little Richard. Glazbenu je scenu tijekom života zadužio brojnim inovativnim uradcima, a vrhunac njegove slave bile su pedesete godine 20. stoljeća. Little Richard svojim je hrapavim vokalom i vještim sviranjem klavira postavio temelje rock and rolla, a doprinio je i formiranju drugih glazbenih žanrova, poput soula i funka.

Little Richard 1953. godine shvatio je da nije zadovoljan razvojem svoje solo karijere, stoga je odlučio osnovati bend The Upsetters koji su činili Wilburt „Lee Diamond” Smith na saksofonu, Nathaniel „Buster” Douglas na električnoj gitari, Olsie „Bassy” Robinson na bas gitari i Charles „Chuck” Connor na bubnjevima.

Jedan od članova i vjernih suputnika Little Richarda, Charles Connor, preminuo je u subotu 31. srpnja, u 86. godini. Javnost je o njegovoj smrti izvijestila kći Queenie Sonnefeld, rekavši da je njen otac umro mirno u snu u svome domu u Glendaleu, Kaliforniji. Bolovao je od normalnog tlaka hidrocefalusa, neurološkog poremećaja koji uzrokuje preveliki pritisak tekućine na mozak, stoga je svoje posljednje dane proveo na hospicijskoj skrbi.

Za svog je oca Queenie rekla: „Bio je jedan od onih bubnjara koji je postavio temelje rock’n’rolla. Svirao je s mnogo legendarnih glazbenika u 1950-ima. Bio je djed pun ljubavi i jako ponosan na svoju obitelj.”

Kao dječak-bubnjar

Connor je bubnjeve počeo svirati sa samo 12 godina, a već kao petnaestogodišnjak sviranjem se počeo baviti i profesionalno. Svirao je s profesorom Longhairom na Mardi Grasu, a godine koje su uslijedile donijele su mu mnogo uspješnih suradnji.

Godine 1953. priključio se sastavu Little Richarda, The Upsetters. Svoj trag ostavio je u nekim od najznačajnijih pjesama, poput Lucille, It’s Got It, Keep A-Knockin’ i Ooh! My Soul. Odsvirao je i poznati uvod na albumu Keep A-Knockin’, što je kasnije imitirao John Bonham kao bubnjar Led Zeppelina.

Nakon što je prestao svirati za Richarda, Connor je surađivao i sa Samom Cookeom, Jackie Wilson, The Coasters, Big Joeom Turnerom i brojnim drugim izvođačima. Nakon tri desetljeća Connor i Richard ponovno su svirali zajedno, i to u Švedskoj u Malmöu, izvodeći pjesmu The Girl Can’t Help It.

Connor se okušao i u pisanju te je tako izdao čak dvije knjige, „Don’t Give Up on Your Dreams” (2008.) i „Keep A Knockin’” (2015.). Član je Kuće slavnih Louisiane Music, a sve do svoje smrti radio je na autobiografskom dokumentarcu.

Be social

Komentari