novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Preporuka: Habemus Papam ilitiga Imamo papu!

facebook.com/HabemusPapam
Vrijeme čitanja: 2 minute
patxocashome.blogspot.com
patxocashome.blogspot.com

Proteklih dana, štoviše tjedana, neprestano slušamo o ostavci starog i izboru novog pape. Jučer je konklava okončana i izabran je novi papa koji se prozvao Franjom. Tako je sigurno kako će prvi Latinoamerikanac koji je zasjeo na Svetu Stolicu i sljedećih dana biti glavna tema medija. No, ako je za vas konklava prekratko trajala i još uvijek ste pod utjecajem izbora za papu, onda vam svakako preporučujemo talijanski film Habemus Papam koji se prije dvije godine natjecao na filmskom festivalu u Cannesu.

Film engleskog naziva We Have a Pope započinje sa smrću prošlog pape i početkom konklave na koju dolaze kardinali iz čitavoga svijeta. Kako ulaze u Sikstinsku kapelu prate ih kamere, dok novinari komentiraju favorite na sličan način koji smo mogli čuti posljednjih dana. Međutim, konklava nije, kako smo jučer imali priliku vidjeti, Eurosong  na kojem pobjeđuje najvidljiviji, najkontroverzniji ili najzanimljiviji kandidat. Kardinali se zatim okupljaju i prva glasovanja započinju. No, iznenađujuće nitko od favorita se ne čini previše sklon mogućnosti da postane novi papa. Upravo suprotno. Osobito je zanimljiva scena u kojoj čujemo molitve kardinala da ih se ne izabere. Nakon nekoliko krugova glasovanja favoriti počinju prikupljati većinu glasova, no za vrijeme jednog kruga glasovanja, očito pod utjecajem tajnog dogovaranja, dvotrećinsku većinu glasova dobiva neočekivani kandidat Melville koji je i sam očigledno iznenađen odlukom kardinala. Pušta bijeli dim. Novi papa je izabran. Međutim, kada kardinali pokušaju najaviti Melvillea kao novog još uvijek bezimenog papu, on doživljava živčani slom i odbija pozdraviti vjernike. Dok svijet ulazi u vrijeme čekanja, Vatikanski službenici dovode psihijatra kako bi pomogao novom papi.

moviepanda.org
moviepanda.org

Suprotno očekivanjima s kojima se pri izlasku susreo, Habemus Papam je nimalo uvredljiv film Nannija Morettija koji progovara o čovjeku koji se osjeća nedoraslim da ispuni zadatak koji je pred njega postavljen. Suočen s ogromnom moći koja mu je dana, Melville se slama pod pritiskom. Moretti prikazuje kardinale kao ljude nespremne na težinu zadatka koju titula pape donosi savršeno prikazane u već spomenutoj sceni tijekom glasovanja. Čak i najveći favorit traži od Boga da ga ne dovede u tu poziciju. No, zašto bi to bilo čudno? Koja osoba se ne bi osjećala neadekvatnom da predstavlja milijarde ljudi?

Zamjerka filmu je nespretno miješanje komedije i drame budući da u jednom trenutku kardinali igraju odbojkaški turnir i diskutiraju o tabletama za spavanje čekajući papino otkrivanje stvarnosti, dok u sljedećoj sceni Melville proživljava svoju egzistencijalističku krizu.

Pa eto ako želite malo “filmskiji” pristup odabiru pape, Habemus Papam je odličan izbor.

No, ako vam ni to nije dosta, imajte strpljenja jer Ridley Scott sprema novu seriju za Showtime smještenu u suvremenu prijestolnicu katoličanstva, jednostavnog naziva Vatican.

Be social

Komentari