Film

Program ‘Žiri predstavlja’ na Festival 25 FPS donosi klasike eksperimentalnog i inovativnog filma

25 fps
Foto: Festival 25 FPS / "Da se ne bude ovdje" D. Stratman
Vrijeme čitanja: 2 minute

Četrnaesti Festival 25 FPS počinje u četvrtak 27. rujna u zagrebačkom Studentskom centru gdje će se u različitim programima prikazati 45 kratkometražnih, nezavisnih i nekomercijalnih filmova koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika i pripovijedanja, 1 dugometražni film, 4 proširenofilmska performansa te 2 izložbe.

U konkurenciju – program filmova koji se natječu za glavne nagrade Festivala, uvršteno je 26 filmova, a najbolje će birati tročlani žiri u sastavu: američka videoumjetnica Jesse McLean, finski umjetnik Mika Taanila te programski koordinator zagrebačkog Multimedijalnog instituta i direktor Human Rights Film Festivala, Petar Milat. Svaki član žirija dodjeljuje zaseban Grand prix te se predstavlja publici posebnim programom koji već godinama slovi kao prilika da se na velikom platnu i izvornim formatima pogleda uzbudljivo kuriran program sastavljen od svjetskih klasika avangardnog, eksperimentalnog i inovativnog filma.

Petar Milat: Kino Tom – Život kao filmski eksperiment

Kao voditelj zagrebačkog Multimedijalnog instituta (Mama), Petar Milat izdao je niz zanimljivih knjiga iz područja kulturalne teorije, filozofije i povijesti filma. Ove godine, Mama je u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac i Hrvatskim filmskim savezom izdala monografiju posvećenu jednom od najznačajnijih autora hrvatskog eksperimentalnog filma, Tomislavu Gotovcu. Bogato opremljena fotografijama i različitim arhivskim materijalima, Tomislav Gotovac – Life as Experimental Film kroz 48 poglavlja čitatelja vodi na 400 stranica dugo putovanje kojim se objašnjava nastanak Gotovčevih djela i umjetničkih postupaka.

Foto: press 25 FPS / “Život kao filmski eksperiment” S. Šijan

Knjigu će u petak 28/9 u 16 sati u Kinu SC predstaviti autor knjige – redatelj, scenarist i filmski kritičar Slobodan Šijan, urednici Petar Milat i Diana Nenadić, te filmski kritičar i suradnik na knjizi Greg de Cuir. Nakon predstavljanja knjige, prikazat će se Gotovčevo strukturalno remek-djelo Glen Miller I (Srednjoškolsko igralište I) sa svježe razvijene i još neprikazane kopije u produkciji Hrvatskog filmskog saveza.

Jesse McLean: Senzacija života

Još 2011. godine, kada je Čarolija za početnike prikazana u natjecateljskom programu 7. Festivala 25 FPS, američka autorica Jesse McLean osvojila je zagrebačku publiku svojim sada već prepoznatljivim filmskim esejima u kojima popularna kultura stoji uz rame teorijama kulture i društva. U svojim radovima, McLean istražuje načine na koje tehnologija i mediji oblikuju naše svakodnevno iskustvo, žudnje i snove, ne bježeći pritom ni od humora niti od sentimentalnosti. Kao članica ovogodišnjeg žirija, McLean je svoj opus stavila u dijalog s filmskim uzorima, koji uključuju pionire hibridnog filma Arthura Lipsetta i Lillian Schwartz, kao i suvremene autore Deborah Stratman i Michaela Robinsona. Program Senzacija života prikazuje se u subotu 29/9 u 16 sati u Kinu SC.

Mika Taanila: Pomračeni svijet

Odnos čovjeka, znanosti i tehnologije orbita je po kojoj se kreće opus Mike Taanile, suvremenog finskog autora koji je posljednjih 15-ak godina nezaobilazno ime na međunarodnoj filmskoj, video i umjetničkoj sceni. Raspon Taanilinih umjetničkih interesa moći će se upoznati u dva programa: Žiri predstavlja: Pomračeni svijet na rasporedu je u nedjelju 30/9 u 16 sati (Kino SC), a u sklopu njega prikazat će se šest filmova u kojima Taanila domišljato i predano istražuje floru i faunu našeg tehnološki pomračenog svijeta; istog dana u 22 sata Taanila će s finskim glam rockerima Circle zauzeti pozornicu Teatra &td i izvesti SSEENNSSEESS, eksplozivni hibrid rock-opere i proširenog kina.

Be social

Komentari