Knjige

„Prvi dan ostatka tvog života” (M. Ankaoua): Putovanje kao duhovni rast

prvi dan
Vrijeme čitanja: 3 minute

„Ne osvajaš planinu, osvajaš sebe” – riječi su ovo koje su osvojile stotine tisuće čitatelja diljem svijeta, ali ne bez razloga. Autorica Maud Ankaoua, francuska književnica i stručnjakinja za međuljudske odnose u knjizi „Prvi dan ostatka tvog života” spojila je znanje i iskustvo kako bi svakome pojedincu prikazala što znači uspinjati se, ali i padati.

U podnožju planine – zašto smo osjetljivi na promjene

U današnje vrijeme mnogo je pritiska i životnih izazova koji su stavljeni pred nas – ni ne primjećujemo da stalno jurimo, strmoglavljujemo se, ne osvrćemo se, ne stignemo zastati i osjetiti svijet oko nas. U stalnom smo jazu između poslovnog i privatnog, obaveze i užitka, žaleći se na svakodnevicu koja nam ne ostavlja ništa drugo doli trke pukog preživljavanja.

Pišući iz pera vlastitog iskustva, Ankaoua odvodi čitatelja na planinska prostranstva. Zašto baš planine? Planine su simbol prirode, divljine, nedokučivosti, ali i snage, poticaja i izazova da stremimo ka zacrtanom cilju. Planinski vrhovi naša su podsvijest, duboka i istinska čežnja naše duše koju tražimo na svome životnome putu, s više ili manje uspjeha.

Prvi dan ostatka tvog života
Foto: Doroteja Palijan, Izvor: privatna arhiva autorice

Zapadnjačka kultura u nas je usadila teret materijalizma, i naglašavam riječ teret jer nas je to toliko opteretilo da ne možemo naprijed. Stojimo u podnožju planine, no ne možemo se krenuti uspinjati jer nas koči težina tereta – težina materijalizma. Potrebno je mnogo snage i volje da bismo uspjeli zadržati minimum one nužnosti koja nam treba da bismo živjeli. Duhovna praznina koju osjećamo postaje sve veća, ponekad je nismo ni svjesni, baš kao i glavna protagonistica ovog romana, no osjećamo da nam nešto nedostaje.

Taj osjećaj da nismo potpuni stvara zbrku i gubimo se već prije samog odlaska na put. No baš kao i uvijek, važno je početi, krenuti s početne točke, jer samo tapkanje na mjestu ne donosi promjenu. Promjena mnogima predstavlja problem, jer izlazak iz komforne zone znači narušavanje te stabilnosti. No tko se jednom usudi krenuti, na promjenu će gledati kroz sasvim drugu prizmu.

Ako bez predrasuda, kroz nove naočale i zaboravljajući ono što si do sad znala, odlučiš promatrati ono što je pred tobom, možda ćeš, unatoč primjetnim razlikama, otkriti jedan sasvim nov svijet.

Odlazak u planine – životni preokret

Lelujanje, kako ga naziva autorica, sastavni je dio životnog puta kada se iz vidika izgubi cilj kojemu težimo. Maelle, glavna protagonistica koja se tako snažno opire odlasku u planine jer ne može izdržati bez mobitela, baš u takvoj vrsti izolacije shvaća da je vrijeme za preokret životnih vrijednosti.

Suočavajući se s težinom puta, čak i sa samom smrću, koncept života kakvog je gradila u potpunosti joj počne izmicati iz ruku. Kada se nešto u životu narušava, ne mora značiti da je to loše, već se može sagledati kao znak koji nam šalju više sile da napravimo promjenu za svoje dobro, a onda i za dobro svijeta. Odrediti što nam je prioritet u životu nužan je i težak zadatak.

prvi dan
Maud Ankaoua, Izvor fotografije: Facebook.com/MaudKMZ

Susret s ljubavlju

„Ljubav je jedini odgovor na mržnju”, ističe autorica. Energija kojom zračimo i savladavanje ega ključni su na tom putu, putu ljubavi. Da bismo podignuli svoju frekvenciju vibriranja, ključno je uzdignuti i naša uvjerenja na višu razinu svijesti.

Ovdje je važno napomenuti kontekst straha jer mnogi ostaju sami upravo zato što se boje zaljubljivanja, no strah počinje od misli, a misli možemo usmjeriti na svoj potencijal koji je neograničen, kaže Maelle. Odbojnost prema nekome, odbojnost je prema samome sebi jer nas u drugima najviše ljuti upravo ono što i nas same duboko opterećuje.

Kod zakona privlačnosti, slučaj je taj da nas kod drugoga privlači ono što u malim dozama nosimo u sebi, no to je uistinu ono što istinski želimo. I dok se autorica sve više uspinje, to se više oslobađa od briga koje su je svakodnevno zaposjedale, i sve više ulazi u samu bit života.

Tragajući za uzaludnim odgovorima na pogrešna pitanja gotovo cijeli svoj život, u procesu osobne transformacije prenosi poruku koja seže daleko više od onog što je napisano – Ljubav je najjača pokretačka sila  koja ne podržava naprasit ego, sebičnost i loše misli. Ljubav traje cijeli život i ne poznaje strah. Tek kada to osvijesti, čovjek može krenuti u pohod na planinu vlastitog života.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovoj knjizi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari