novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Istaknuto

Advent na Ziheru: Dva recepta za fine božićne keksiće

recept za božićne keksiće
Foto: Canva.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Što je to Božić bez nečeg slatkog? U nekim domovima pripreme božićnih slastica kreću dosta rano ako je riječ o kolačićima duljeg trajanja. Te slastice nakon pripreme budu spremljene na tajna mjesta kako se ne bi pojele prije Božića, a vrijedne ruke praviteljice najdražih slastica svake godine testiraju ostale ukućane u umijeću skrivanja kolača po kući.

Ne znam jesmo li bili više uzbuđeni oko traženja suhih kolačića po smočnici ili oko trenutka kad smo ih konačno smjeli jesti pa bi ih baka servirala na obiteljski stol.

Ako ova godina ne ide vama u prilog i nemate previše slobodnog vremena ili imate vremena no ne znate što biste spremili ove godine, naša Doroteja Palijan je u sklopu „Ziherovog adventskog kalendara” izdvojila dva recepta za fine božićne kolačiće koji će brzinom munje nestati sa svakog blagdanskog stola! Javite nam kako su ispali.

Srca od maka

Sastojci:

125 g margarina sobne temperature
½ čaše šećera u prahu (70 g)
1 vanilin šećer
1 kesica arome vanilije
1,5 čaša brašna (150 g)
1 čaša mljevenog maka (100 g)
+ bijela ili crna čokolada za dekoraciju
+ mali kalup u obliku srca

Upute:

Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto. Pobrašniti podlogu i razvaljati tijesto na okvirnu debljinu 5 cm. Smjesa je ljepljiva pa stavite prozirnu foliju po njoj da lakše razvaljate tijesto. Uključite pećnicu na 170. Isijecite srca s kalupom i lagano ih izvadite nožem na lim obložen papirom za pečenje. Pecite ih na 170 otprilike 10 minuta.

Jako je važno da se ne prekorači vrijeme pečenja jer vrlo brzo izgore. Možete malo zaviriti i prije da vidite u kakvom su stanju. Kad ih izvučete iz pećnice, bit će mekane. Dok se ohlade, postat će tvrđe.

Kad se keksići ohlade, uvaljajte ih u rastopljenu bijelu čokoladu i ostavite da se osuši.

Napomena: smjesa je dostatna za 40-ak komada makovih keksića. Ja odmah poduplam jer su nam prefini. U slast!

Foto: Doroteja Palijan

Punjena srca

Sastojci:

200 g margarina sobne temperature
2 jaja
100 g šećera
300 g brašna
300 g marmelade po izboru
100 g šećera u prahu

Upute:

Pomiješajte 200 g margarina, 2 žumanjka i 100 g šećera, dodajte 300 g brašna. Zamijesite tijesto i razvaljajte ga na tanku debljinu. Kalupom za srca režite srca, s time da u polovici srca izrežete rupu u sredini.

Foto: Doroteja Palijan

Premažite ih bjelanjkom u limu na papiru za pečenje u zagrijanoj pećnici na 190 oko 15 minuta. Pečena srca s rupom pospite šećerom u prahu, a cijele premažite marmeladom te poklopite pošećerenim srcima. Uživajte u slasnim zalogajima!

Napomena: možete odabrati kalup koji želite, ne moraju nužno biti srca. Ja volim i keksiće u obliku božićnog drvca te zvjezdica.

Foto: Doroteja Palijan

Uživajte u božićnoj čaroliji slastica!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari