Glazba

Recenzija – “Play Restart” (Nord): Sjever za izgubljene u zvučnoj prašumi

play restart
Foto: "Play Restart" [cover]
Vrijeme čitanja: 6 minute

Pritisnite play. Zatvorite oči. Nalazite se u šumi u kasnu jesen. Dovoljno je rano da postoji logično objašnjenje zašto se sami nalazite tamo, no dovoljno kasno da vam se izmaglica pod težinom hladnoga zraka kovitla oko nogu. Kiša je stala nakon beskonačnih sati neprestanog padanja, noćno nebo je nezamućeno, bistro. Nailazite na čistinu koja je, poput pozornice pod svjetlima reflektora, osvijetljena mjesečinom.

Atmosferu ovakvog mjesta već na prve taktove prve pjesme albuma “Play Restart” donosi riječka grupa Nord. No čudno je da, iako tijekom preslušavanja albuma sliku ovakvog mjesta možete imati pred očima, ni u jednom se trenutku ne javlja osjećaj preplašenosti ili straha. Čak naprotiv, moguće da ćete se zapitati zašto ste ikada mrak doživljavali strašnim.

Album “Play Restart” je upravo to, spoj nespojivog – naočigled lijepog i ugodnog te grubog i neuglednog, šapta i buke, slabosti i snage, grubosti i nježnosti, mržnje i ljubavi – na instrumentalnoj, vokalnoj i tekstualnoj razini. Upravo je takva kompleksnost i bogatstvo sadržaja ono što ovaj, na prvu tipičan rock-metal album čini ugodnim svakome tko ga posluša. Uz energične i bogate zvukove metala, alternativnog i čvrstog rocka miješaju se melodije balada te duboki i nježni tekstovi.

Kako i ne bi došlo do takve fuzije žanrova kada iza imena Nord stoje dva velikana alternativne glazbene scene: Mihael Prosen iz nekadašnjeg sastava Father te Vedran Vučković iz Unlogic Skills. Prosen na vokalu i bas gitari, Vedran na gitari, Ivana Jović također na gitari te Tin Margan na bubnjevima svoje su čvrste heavy temelje, koji su usađeni u samu srž njihova postojanja, nadogradili i upotpunili na posve drugačiji način, zahvaljujući novim članovima benda, a rezultat te fuzije vidljiv je na ovome albumu. Atmosferi albuma doprinosi i njegova naslovnica, kao i likovna izvedba knjižice albuma koja je djelo Ive Matića. Slike naizgled jednostavnih koncentričnih kružnica zapravo predstavljaju frekvencijske zapise pjesama čime je zapis album izveden i na slikovnoj razini.

Foto: Fran Oršanić / Ziher.hr

Mističan uvod u album instrumentalno nam donosi pjesma Lo-hi, upotpunjujena Prosenovim smirenim glasom. No brzo dečki pokazuju dio svoje moćne mašinerije te počinju graditi napetost koja raste do samog kraja pjesme gdje tu stvorenu napetost ne smiruju, već je naglo gase ostavljajući nam auditivni cliffhanger. Zbog tog načina “izgradnje” pjesma će vam trajati prekratko, završiti prebrzo. Upravo ovakav, prilično pametan obrazac dečki su odlučili iskoristiti u većini pjesama na albumu – nježan početak, uz instrument ili dva koji daju čvrst oslonac snažnim temama pjesama.

S druge strane kada bismo netekstualne dijelove zamislili kao neki fizički prostor, onda je svaki kutak tog fiktivnog prostora popunjen žestokim, konkretnim i vrlo sigurnim melodijama. Svaka pjesma albuma definitivno donosi dvije strane iste medalje imena Nord gdje svaka pjesma svoj vrhunac doživljava u refrenu u kojem te dvije dimenzije čine jedan vrlo logičan sklad nespojivog. Ovakav je obrazac pametan jer bend na taj način ne samo da u relativno kratkom vremenu pokazuje sav svoj talent, vokalni, instrumentalni i tekstualni, već ta podvojenost pjesme čini toliko dinamičnima da će vam vrijeme preslušavanja čitavog albuma proletjeti.

“The carousel of the weak and strong”

Osim sličnosti u strukturi pjesama, nemoguće je ne prepoznati i tematsko preklapanje i nadopunjavanje pojedinih pjesama. Pjesma Lo-hi, kao i druga po redu Running Man govore o borbi čovjeka, točnije njegovih slabosti (bilo da su to neke loše osobine, navike, poroci ili čak splet svega navedenog) i njegovih vrlina. S druge strane također predstavljaju i borbu tih istih slabosti s njihovim uklapanjem u svijet. Running Man simbolično predstavlja čovjeka koji bježi od onoga što on jest. Predstavlja svakoga tko, slijedeći zemaljske “male bogove” i s njihove strane zacrtan, “ispravan” put, bježi od svoje biti, što predstavlja najpogubniju točku postojanja svakog pojedinca, pogubniju i od svake slabosti ili mane.

Prekretnica je trenutak kada shvatimo da su i svemir i svijet “carousel of the weak and strong”, da i oni imaju svoje slabe točke, što posljedično dovodi do preispitivanja vlastitog postojanja te do prestanka bježanja od dijelova svoje osobnosti. Tek nakon što se uvjerimo u postojanje naše vlastite “zvijeri”, “crne rupe”, vrijeme je da je se pokuša ukrotiti, savladati i naučiti živjeti s njom. U konačnici, ona je dio nas. Ove dvije pjesme zbog toga predstavljaju idealan uvod u središnju pjesmu albuma, Play Restart, te ujedno savršeno otvaraju temu čitavog albuma – resteriraj se.

Od uvoda uz bubnjeve preko soft rock riffova do refrena koji predstavlja glazbeni vrhunac čitave pjesme, izgrađenog od kratkih rečenica zapovjednog tona koje naglašavaju važnost poruke koju prenosi (slično se ponavlja u Shadows i Remake), u ovu pjesmu uključili su i “drugu osobu”, osobu od koje se moramo odvojiti jer je toliko pogrešna za nas. No pjesma se može interpretirati i kao otkidanje onog dijela nas koji nas truje, one zvijeri koja leži u nama, čije smo si postojanje osvijestili kako bismo tražili novi početak i naglašava da je kraj zapravo mjesto gdje svatko od nas počinje. Ipak, pjesma zbog humaniziranja te “zvijeri” više izgleda kao priča o truloj ljubavi, što je i vizualizirano u videospotu.

Pjesma Shadows je instrumentalno najmoćnija i najmračnija stvar na albumu koju prati i najmoćnija poruka albuma – drugačiji i zbog toga odbačeni ili izopćeni, trebaju naći snage i uzdići se iznad toga, iznad sjene u kojoj se nalaze. Pjesma na neki način predstavlja himnu za sve odbačene. Ponovno koriste kratke zapovjedne rečenice, na taj način naglašavajući najvažnije poruke, posebno u refrenu koji ponovno predstavlja najmoćniji dio pjesme. Mističan, gotovo okultan spot za pjesmu predstavljen je u ožujku.

Is love the key?

Svi su u nekom trenutku razmišljali o tome pa tako i Nord koji kroz iduće tri pjesme albuma u središte stavlja ljubav čiju nježnost prikazanu u stihovima začinjuju čvrstim rockom. Sve u svemu, pred nas stavljaju set netipičnih ljubavnih pjesama. Da je tekst pjesme So Alive na nekom stranom, vama nepoznatom jeziku, nikad ne biste pomislili da se radi o ljubavnoj pjesmi. Stavljajući u opreku nježni ljubavni tekst koji sadrži predivne izjave ljubavi i pažnje te žestoke riffove pjesme, bend je na najbolji mogući način predstavio sebe: sposobne spojiti nespojivo. Zašto bi tipizirali tipično?

Mexico uvodi motiv sna koji ima pozitivnu konotaciju, gdje nekoga ljubav (u bili kojem obliku) vodi u zemlju snova koju u ovoj pjesmi simbolizira Meksiko (a gdje Amerikanci uvijek bježe u filmovima nego tamo?). Također nagoviještava da se bez nje, osobe koju voli, vraća ona zvijer, sve negativno s čime se toliko teško borio. Pjesma u album uvodi elemente funka i jako dobrog groovea.

U pjesmi Killing Me, Killing You napokon vokalno materijaliziraju žensku osobu koja se spominje u prethodnim pjesmama. A njezin glas pripada Riječanki Eni Jurišić, moćnom glasu 2. sezone The Voicea koja je svoj vokal demonstrirala u svoj raskoši, a i sama je dobila priliku odmaknuti se od presladunjavih pop pjesama i podsjetiti nas da je glasovno sposobna prenijeti širok spektar emocija. No njezin je vokal u glazbu Norda uveo elemente popa, čineći ovu pjesma mekšeg, grungie karaktera, ali i dalje s elementima čvrstog rocka.

Spot za pjesmu izašao je u travnju te najbolje oslikava sadržaj pjesme: njih dvoje nalaze se na istom mjestu u različito vrijeme, a pjesma priča o razdvajanju putova dviju osoba koje više ne mogu naći zajednički put te se moraju rastati kako se ne bi kompletno uništili, čime nas dovode do zaključka da se u konačnici i ljubav može pretvoriti u crnu rupu i da se u konačnici odgovor na naše postojanje ne krije u drugoj osobi, nego u nama.

Uz pjesmu Remake album dobiva završetak kakav i zaslužuje; sva instrumentalna i vokalna moć benda pretočena je u posljednje četiri i pol minute albuma, sva energija utrošena je u one posljednje “Wake up”-ove te uz dužu distorziju zvuka kao izlaz iz albuma. Time nas album na jednostavan način ostavlja sa snažnom porukom – uzmi život u svoje ruke. WAKE UP!

Nord = sjever

Sjever se uvijek povezivao s pravnim smjerom, referentnom točkom u prostoru. Tražeći sjever zapravo tražimo pravi put, prostorno i metafizički, u životnim trenucima kada se čovjek osjeća izgubljeno. Odabravši ime Nord dečki iz benda predvidjeli su dvije stvari. Prvo, da će sjevernije od nas (djelomično i zapadnije) naći plodno tlo za svoj zvuk. Odličan alternativni domaći rock bend, usudim se reći jedan od najboljih koje sam čula, nažalost još uvijek nije prepoznat kod domaće publike. No ako ćemo ih kriviti za vrhunski zvuk dostojan svjetske scene i velikih festivalskih pozornica, please, put a blame on them.

Drugo, nije potrebno puno da shvatite kakvu mješavinu stilova njihova glazba predstavlja, tu činjenicu i oni sami priznaju. Naći pravi recept i odmjeriti u pravoj količini svaki od stilova, a da to sve na kraju ne bude jedan veliki i nesretni čušpajz, nije jednostavno. Dečki su u svoju glazbu odlučili unijeti sve ono što jesu, svaki glazbeni dio svakog od njih, gdje je konačni rezultat genijalna fuzija stilova pretočena u jedan od ponajboljih albuma alternativnog hrvatskog rocka. Zbog toga možemo reći da dečki predstavljaju sjever, nadu za one koji se nalaze izgubljeni u zvučnoj prašumi, za sve nas koji se obožavamo izgubiti u različitim glazbenim stilovima, za sve kojima jedan stil ne upotpunjuje glazbeni apetit. Ako ste takva osoba, ako se prepoznajete i u jednoj rečenici, Nord je vaš sjever.

Promocija albuma

Zagrebačka promocija albuma zakazana je za 5. listopada u KSET-u gdje je najavljeno da će uz cijeli album publici predstaviti i nekoliko novih pjesama, a pripremaju i  poseban vizualno svjetlosni doživljaj. Uz njih nastupit će Diyala & Yesh te Barbara Munjas iz istarskih Barbara. Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji u KSET-u i Dirty Old Shopu po cijeni od 25 kn, dok će na dan koncerta cijena biti 35 kn.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari