novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Knjige

Recenzija – “Somebody To Love” (M. Richards & M. Langthorne): Objektivna studija života Freddieja Mercuryja

freddieja
Foto: “Somebody To Love” [cover]
Vrijeme čitanja: 3 minute

Hrvatski prijevod biografije “Somebody To Love” u izdanju knjižare Rockmark je detaljna, pedantna, utemeljena i objektivna studija života Freddieja Mercuryja kao frontmena Queena te bolesti koja mu je odnijela život i od njega učinila mitsku figuru te jednog od najvećih zabavljača u povijesti glazbe.


Sadržaj


“Somebody To Love” kronološki prati život Farrokha Bulsare, kasnije službeno Freddieja Mercuryja, a započinje 1908.  – godinom rođenja Freddiejeva oca i prve zaraze virusom HIV-a u Kongu. Ovom paralelom se postavlja izlagalački temelj biografije koja će očigledno paralelno iznositi evoluciju najgore bolesti 20. stoljeća i pratiti život Mercuryja kroz profesionalnu i privatnu domenu. U svojim uvodnim poglavljima iznosi predepidemijski razvoj AIDS-a od pojave na afričkom tlu kada zaražena čimpanza grize domoroca koji, dakako, u neznanju dalje širi bolest koja do američkog tla dolazi u drugoj polovici 20. stoljeća, a zatim se isprva uglavnom širi među homoseksualcima.

Priča se ukrštava s Mercuryjevim životom i nudi kroniku Queena koja deromantizira i demistificira povijesti benda kakve su prikazane u idealiziranim fikcijama poput filma Bohemian Rhapsody koja je, nakon ove knjige, tek razvodnjena rock bajka za maloljetnike. Dvojac iz niza kuteva i perspektiva problematiziraju AIDS kao epidemiološki fenomen koji je mogao biti zauzdan da su poduzete osnovne medicinske mjere, kao i da bolest nije dobila stigmu zbog koje je definirana kao inherentna kazna za razvrat, pri čemu ni liječnici ni civili nisu znali da nije vezana za orijentaciju, odnosno muški spol.

Istovremeno, par pokazuje kako Queen u svom dva desetljeća dugom zajedničkom stažu nisu bili sinergičan i harmoničan bend, te gotovo forenzičkom analizom potkrijepljenom brojnim izvorima pokazuju da od 1975. kada se napokon etabliraju kao rock velesila četvorka radu pristupa profesionalno, a manje sentimentalno i romantično, unatoč našoj mitomanski idealiziranoj predodžbi.

“Somebody To Love” naslovom poentira da je cijeli život frontmena pun samoizazvanih oscilacija bio potraga za istinskom ljubavi. Freddie je tako portretiran kao promiskuitetna i neiživljena persona koja nije postavila granice između privatne i javno-profesionalne sfere, osim kada se radilo o njegovoj obitelji. Unatoč povremenim statističkim i tehničkim analizama razvoja HIV-a i AIDS-a, filigranskim faktografskim nizanjima podataka o bendu, biografija  što koketira sa suhoparnošću ni na tren nije dosadna. “Somebody to Love” je  studiozan, pedantan, rigorozan i objektivan pristup istraživanju i, u konačnici pisanju gdje par skladno i lijepim jezikom nudi analizu duha vremena: politike, društvenih mijena, odnosa unutar glazbene industrije i uzleta rock zvijezdi gdje kroz prizmu Queena doznajemo manje poznate podatke i pozadinske priče o jednako velikim im suvremenicima.


Prijevod izvornika


Prvi hrvatski prijevod dolazi neposredno pred objavu desetljeće iščekivane filmske adaptacije što je prodajni adut biografije, no nakon čitanja postaje jasno da joj takav publicitet ipak ne treba zbog bogatog sadržaja, ali i same prilagodbe na hrvatski jezik. Rebeka Vujasinović u svom iznimno pitkom prijevodu koji se ne ‘osjeća’ kao prijevod uspješno pristupa kulturološkim razlikama te frazeološki i sintaktički vješto tekst prilagođava hrvatskom čitatelju. Uz tek nekolicinu omaški direktnih prijevoda fraza i izraza, vidljivo talentirana Vujasinović zadržava smisao i stil izvornika pri čemu nezamjetni propusti ovise o korekturi nadolazećih izdanja.


Oprema knjige


“Somebody To Love” prvi je hrvatski prijevod biografije Freddieja Mercuryja i povijesti AIDS-a na 443 stranice teksta podijeljenih u 53 neimenovana, ali numerirana poglavlja s epilogom. Ona su obogaćena i potkrijepljena stotinama bilježaka i referenci koje oblikuju znanstveni aparat ovog arhivskog djela. Arhivski je rad podrazumijevao pozivanje na 45 objavljenih knjiga i članaka, 88 časopisa, 22 radijske i televizijske emisije te 17 internetskih stranica čime se ovjeravaju usporedne i kontrastivne analize obrađivanih tema, odnosno osigurao kredibilitet interpretacije. Knjigu ilustriraju i dva umetka postavljenih u dio teksta o bendu u 1970-im, odnosno drugi u onaj o 1980-im godinama.

“Somebody To Love” potpisuju Matt Richards, redatelj glazbenih dokumentaraca i tv producent, i Mark Langthorne, nekadašnji menadžer Kanyeu i Annie Lennox, dvojac koji potpisuje studiju smrti Michaela Jacksona.

 

 

Be social
Što misliš o ovoj knjizi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari