Film

Retropetak: Danas je policija ubila Bonnie i Clydea

Foto:Facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto:Facebook.com
Foto:Facebook.com

Tko su Bonnie i Clyde? Najzloglasniji par ljubavnika koji je harao Sjedinjenim Američkim Državama tijekom Velike gospodarske krize. Na današnji dan, prije 80 godina policija ih je zaustavila ispucavši na njih pedesetak metaka, a barem njih 167 na njihov automobil. Par je ušao u povijest, a njihova priča postala je inspiracija brojnim umjetnicima. Nadahnuli su pjesmu Sergea Gainsbourga i Brigitte Bardot, njemački punk bend Die Toten Hosen, Beyonce i Jay Z-ja i druge glazbenike. Osim glazbenika, postali su tematika kazalištaraca te filmaša. Čak jedan festival nosi njihovo ime, a održava se u gradu Gibslandu, u blizini mjesta njihove pogibije.

No, sad malo o najpoznatijoj filmskoj verziji priče. Arthur Penn (Little Big Man, Night Moves, The Miracle Worker) je 1967. godine snimio svoj kontroverzni film Bonnie and Clyde. Nikada prije ubojstva nisu prikazana na takav brutalan način, odnosno nije prikazan pucanj te njegova direktna posljedica, smrt. Zbog toga se ovaj film smatra prvim filmom nove hollywoodske ere. Romantizacija radnje i likova, pitanja opravdanosti prikaza nasilja i seksa u svrhu umjetnosti te općenito kontroverznosti priče i dan danas povlači pitanja je li film treba biti upravo takav kakav je ili je ipak previše. Previše nasilja, buke metaka i eksplicitnosti scena. S obzirom na to da je odgovor teško dati i da su pitanja morala veoma osjetljiva tema, treba mu se priznati da je svakako razbio neke filmske tabue.

Foto:Facebook.com
Foto:Facebook.com

Što se priče tiče, vjerojatno je većini poznata. Bonnie upoznaje Clydea u trenutku kad on pokušava ukrasti njezin majčin automobil. Bonnie je umorna od života u malome gradu i konobarenja te se priključuje Clydeu u sitnim zločinima. Međutim, uskoro sitni zločini prerastaju u krupnije, zbog čega će neki platiti glavama. Kao i oni, na kraju.

Priča se dakako razlikuje od stvarne, ali možda je pomalo oživjela senzacionalistički pogled na par kakav ih je pratio u stvarnome životu. Po pisanju povjesničara Jeffa Guinna novinari su glamurizirali izvještaje prikazujući ih mladima i divljima, ali za razliku od ostalih kriminalaca, bili su ljubavni par, što je uključivalo seksualni element. A kako to i danas biva, seks i kriminal = čitanost.

U glavnim su ulogama Warren Beatty i Faye Dunaway, a u filmu je debitirao i Gene Hackman. Warren Beatty, ujedno i producent filma, isprva je za ulogu htio Boby Dylana, zbog fizičke sličnosti pravome Clydeu Barrowu.

Osvojio je dva Oscara, od ukupno deset nominacija. Izazvao je podijeljene kritike, ali i utjecao na kasnije čuvene filmove kao The Wild Bunch, The Godfather, The Departed i Natural Born Killers.

Trailer:

Be social

Komentari