Film

Filmolista: Zloglasni filmski parovi – od Knox ljubavnika do Bonnie i Clydea

zloglasni parovi
Foto: wednesdayloneliness.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Kriminalci u bijegu, masovni ubojice, psihotični tinejdžeri ili bogati gangsteri – donosimo vam šest ljubavnih filmskih parova udruženih u zločinu koje jednostavno ne možete mrziti.


1. Mickey & Mallory Knox (Natural Born Killers, 1994.) 


zloglasni parovi
Foto: cynema.tumblr.com

Mickey and Mallory know the difference between right and wrong, they just don’t give a damn.

Satirična crna komedija Olivera Stonea podigla je prašinu odmah nakon što je prikazana u kinodvoranama. Međutim, zli su ju glasovi počeli pratiti pogotovo nakon što  je “inspirirala” neke neslavne zločine, među ostalima masakr u srednjoj školi Columbine (NBK je bila  pokrata kojom su ubojice u dnevnicima opisivali planirani pokolj). Mickey i Mallory (Woody Harrelson i Juliette Lewis)  mladi su par čija je prošlost obilježena traumatičnim djetinjstvom i kriminalci u bijegu koji putuju po SAD-u i iz zabave nasumice ubijaju strance.

Film je snimljen u psihodeličnom stilu, a soundtrack sačinjavaju pjesme velikih glazbenika kao što su Nine Inch Nails, Patti Smith, Leonard Cohen, Bob Dylan i dr. Originalni je scenarij napisao Quentin Tarantino, Stone ga je uvelike izmijenio, a publiku je šokirao sasvim nekritički pristup tematici krvoprolića i nasilja. Mickey i Mallory u filmu postaju američke zvijezde, mediji im daju svu pažnju, a fanovi ih obožavaju.


2. Veronica Sawyer & J.D. (Heathers, 1988.)


Foto: seirasxx.tumblr.com

Today was great, chaos is great! Chaos is what killed the dinosaurs, darling.

U jednom od najmračnijih tinejdžerskih filmova glavne su uloge odigrali Winona Ryder i Christian Slater. Tinejdžerica Veronica bori se s bijesom (teenage angst, kako ga sama naziva) koji osjećama prema svojim dotadašnjim prijateljicama i ulazi u toksičnu ljubavnu vezu s novim učenikom Jasonom Deanom. Isprva fascinirana njegovim opasnim imidžom i buntovnim ponašanjem, Veronica će se kasnije nastojati maknuti od njega shvativši da njihove zajedničke planirane osvete prelaze u niz krvavih ubojstava. Film je proslavio mlade glumce, pogotovo sjajnog Slatera čiji  kultni lik J.D.-a kao da je spojio Jacka Nicholsona i Jamesa Deana u jednu osobu.


3. Holly Sargis & Kit Carruthers (Badlands, 1973.)


Foto: filmie.tumblr.com

I don’t know. I always wanted to be a criminal, I guess. Just not this big a one. Takes all kinds, though.

Kit (Martin Sheen) i Holly (Sissy Spacek) mladi su par koji bježi iz rodne Južne Dakote nakon što je Kit ubio Hollynog odviše zaštitnički nastrojenog oca koji se bio protivio njihovom druženju. Tijekom dugačkog putovanja po SAD-u, Kit počini još nekoliko ubojstava, a Holly se s vremenom zasiti takvog načina života iako se nikada direktno ne suprotstavlja svom partneru. Holly i Kit vrlo su neobičan par, osobito je Sissy Spacek (najpoznatija po ulozi Carrie u istoimenoj ekranizaciji Kingova klasika) zanimljiva kao pripovjedačica u filmu koja svojim nježnim, tihim glasom odveć romantično i nevino gleda na sve zločine kojima Kit zapravo uništava njen život.


4. Ferdinand Griffon & Marianne Renoir (Pierrot le Fou, 1965.) 


Foto: theowlsarenotwhattheyseeem.tumblr.com

The say ‘115 guerrillas’ and it doesn’t mean a thing to us. Yet each one is a man, and we don’t even know who he is. We don’t know if he loves his wife, if he has kids, if he prefers movies or plays. We don’t know anything. All they say is 115 killed.

Najveći redatelj francuskog novog vala 1965.  prema romanu Opsesija Lionela Whitea snimio je film o paru koji bježi na idilični francuski jug: Ferdinand Griffon (Jean-Paul Belmondo) napušta obitelj i s bivšom djevojkom Marianne (Anna Karina) kreće u novi život. Ubrzo će se ispostaviti da Marianne proganjaju kriminalci pa tako i njih dvoje postaje umiješano u mutne poslove kako bi naposljetku završili tragičnim krajem, šokantnim u usporedbi s atmosferom ostatka filma. Netipičan film o kriminalcima u bijegu čija se estetika temelji na toplim i svijetlim bojama Mediterana.


5. Elvira Hancock & Tony Montana (Scarface, 1983.)


Foto: thegangsterwayoflife.tumblr.com

You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin’ fingers and say, “That’s the bad guy.” So… what that make you? Good? You’re not good. You just know how to hide, how to lie. Me, I don’t have that problem. Me, I always tell the truth. Even when I lie. 

Nije ih sasvim točno svrstati u ljubavne parove s obzirom da je Elvira Hancock žena koja u brak ulazi iz financijskih, a ne osobnih razloga, ali ipak čine legendarni filmski dvojac. Al Pacino je Tony Montana, kubanski kriminalac koji bježi od Castrovog komunizma u SAD. Na Floridi se zapošljava kod Franka Lopeza, bogatog lokalnog dilera, gdje upoznaje i njegovu lijepu, ali hladnu suprugu Elviru (Michelle Pfeiffer). Odnosi između Lopeza i Montane izmijenit će se, Tony će ga kasnije ubiti i preoteti mu ženu. Nakon toga slijedi život u ogromnoj palači s bazenom, fontanama,  kućnim ljubimcima tigrovima i brdima kokaina velikim poput snježnih nanosa. Međutim, veličanstveni i kaotični završetak filma dokazat će da sve idile izgrađene na krvoproliću brzo padaju u vodu.


6. Bonnie Parker & Clyde Parker (Bonnie & Clyde, 1967.)


Foto: feelingsrendered.tumblr.com

This here’s Miss Bonnie Parker. I’m Clyde Barrow. We rob banks.

Film o najpoznatijem ljubavnom paru kriminalaca svih vremena 1967. godine snimio je Arthur Penn. Iako se Bonnie & Clyde podosta ne drži točnih povijesnih činjenica o njima, glavne je glumce Warren Beatty i Faye Dunaway publika obožavala. Film, koji se u kinima pojavio tridesetak godina nakon smrti Bonnie Parker i Clydea Barrowa, bio je inspiriran francuskim novim valom i  postao je veliki hit među mlađim generacijama. Također, Bonnie & Clyde  bio je jedan od prvih filmova u kojem su se koristile žabice – male naboje prekrivene crvenim vrećicama tekućine koje bi eksplodirale u glumčevoj odjeći i simulirale pogotke metcima.

Be social

Komentari