Vizart

Retrospektiva Tomislava Gotovca u novom prostoru MMSU-a u Rijeci

Tomislav Gotovac
Foto: Facebook/Tomislav Gotovac: Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Izložba Tomislava Gotovca naziva Anticipator kriza- Kuda idemo ne pitajte otvara se u petak 22. rujna u bivšoj tvornici Rikard Benčić, odnosno na novoj adresi Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. To je prva retrospektiva velikog umjetnika nastala sedam godina nakon njegove smrti i donosi presjek šezdeset godina duge umjetničke prakse.

Izložba meandrira između različitih medija i različitih umjetnikovih faza, kombinirajući ranije sa starijim radovima, manje poznate s ključnim djelima, autorove akcije s njihovim produžecima u novinama i dokumentima sudskih procesa. Umjetnika se ne pokušava zadržati unutar galerijskih zidova, već ga se prepušta njegovim uhodanim stazama na razmeđu kino dvorane, galerije i ulice. Stotinjak radova se, poput filmske trake, odmotava od prostorija Rikarda Benčića do Art-kina Croatia i vrti javnim prostorom.

Izložba je proširena umjetničkim programima Art Kampa Empeduja i Dana otvorenog performansa Rijeka – DOPUST te studentskom izložbom D Day. Gotovčev lik izdvaja se kao sinonim za avangardnog umjetnika i heroja popularne kulture koji cilja na ukidanje granica između umjetnosti i općinstva, kako bi to rekao Gotovac.

Studentska izložba D Day usmjerena je na realizaciju novih umjetničkih radova koji za polazišnu točku uzimaju Gotovčevu umjetničku praksu. Dani otvorenog performansa Rijeka: Akcija! donose izlaganja, performanse i akcije u javnom prostoru, te povezuju bečki akcionizam s provokativnim metodama Gotovčevog javnog nastupa. Trodnevna umjetnička manifestacija ArtKampa Empeduja: Nahranite spomenike dok su živi! u potpunosti je posvećena stvaralaštvu Antonija G. Lauera koji je riječkoj alternativnoj sceni bio i mentor i drug. Svojim prisustvom davao je značaj, ali i odavao priznanje, bio prijateljem i protagonistom riječke scene.

Be social

Komentari