Izvedbene umjetnosti

Nakon osam godina vraća se kultna predstava “Samice” Matije Ferlina

Foto: hnk.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Gotovo osam godina nakon originalne premijere kultna predstava “Samice” redatelja i koreografa Matije Ferlina vraća se na scenu i to onu zagrebačkog HNK! Prvi put nakon 2012. godine kada je predstava zadnji put odigrana, originalna glumačka postava, s manjim izmjenama, okupit će se za izvedbu 21. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Premijerno izvedena 7. listopada 2011. godine u produkciji Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula, predstava “Samice” prvi je Ferlinov kazališni projekt za ansambl s više izvođača te početak njegova istraživanja koreografskog potencijala jezika koji će se nastaviti u kasnijim nagrađivanim projektima poput “Istovremeno drugi”, “Mi smo kraljevi a ne ljudi” i radovima iz ciklusa “Staging a Play”. “Samice” predstavljaju i Ferlinov početak suradnje s dramaturginjom Jasnom Jasnom Žmak. Žmak je za ovaj projekt napisala lucidan i ludički izvedbeni tekst koji je iste godine objavljen kao zasebna publikacija. Scenografiju, kao i za sve ostale Ferlinove projekte, potpisuje Mauricio Ferlin, a dramaturgiju Sandro Siljan.

O predstavi

Predstava “Samice” donosi priču o dekadenciji devet žena, aristokratskih manira i navika, koje žive zaglavljene u nepoznatom budućem prostoru i vremenu. Kroz njihove su odnose na začudan način aktualizirane teme samoodrživosti, suživota, ekologije i kolektivizma. U atmosferi permanentnog iščekivanja, obilježenog trenucima snažne euforije i još snažnijeg razočaranja, junakinje imaju jednu stvar koja im je konstantna i zajednička – sve govore unatrag: od točke prema velikom slovu. Kako je sam autor objasnio povodom premijere, riječ je o projektu u kojem je stečeno koreografsko znanje i iskustvo  želio prenijeti na područje govornog jezika. Ferlin kaže: “Kao uvijek u svom radu, koncept od kojeg krećem krajnje je jednostavan: postaviti dramsku predstavu koja poštuje konvencije dramskog kazališta, ali su sve rečenice napisane i izvode se s unutarnjim poretkom riječi unatrag”.

Glumačka postava

Originalna glumačka postava (Csilla Barath Bastaić, Lada Bonacci, Jadranka Đokić, Lana Gojak, Ivana Krizmanić, Ana Vilenica, Dijana Vidušin, Romina Vitasović, Silvio Vovk i Vedran Živolić) u ovoj će izvedbi doživjeti dvije alternacije – Jelena Miholjević nastupit će umjesto Vedrana Živolića, a sam autor igrat će umjesto Dijane Vidušin. Predstava je nastala u partnerstvu sa Zagrebačkim plesnim centrom i kazalištem Planet Art iz Zagreba, a sufinancirana je sredstvima Grada Pule, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske Županije te Grada Zagreba.

Be social

Komentari