Glazba

„Samo hrabro i bezveze!” (M.O.R.T.): Povratak korijenima

m.o.r.t.
"Samo hrabro i bezveze!" [naslovnica albuma]
Vrijeme čitanja: 3 minute

Osim po alki i Gospi, dalmatinski grad Sinj poznat je i po specifičnom blues punk sastavu M.O.R.T. kojega sada već, u ovom periodu njihove karijere ne treba posebno predstavljati.

M.O.R.T. iza sebe ima četiri autorska albuma, a nedavno su predstavili i peti, „Samo hrabro i bezveze!” koji je u svega nekoliko dana zadobio toliko pozitivnih recenzija da se odmah našao na putu prema albumu godine. Valja napomenuti kako se to nije dogodilo „bezveze”, ni zahvaljujući agresivnoj PR kampanji.

Novih jedanaest pjesama stoje kao dokaz kako su godine iskustva pridonijele potentnosti M.O.R.T.-ove lirike, a povratak korijenima koji su ovim albumom učinili, ako je sudeći po reakcijama struke i publike – bio je pravi pogodak.

Kao životinje zaključane u kavezu

Pod okriljem izdavača LAA-a, prije nekoliko dana izašao je još jedan produkt kreativnog naleta u doba korone, odnosno još jedan lockdown pandemijski album. Kako i sam bend kaže, to su vrijeme iskoristiti upravo kako bi se okrenuli glazbenom stvaranju.

Cijela ljudska populacija naše planete je sljedeće dvije godine bila u kazni, doslovno smo bili zatvoreni u svoje sobe poput tinejdžera. Šok, nevjerica, neizvjesnost, stres, izolacija, oduzimanje sloboda, cjepiva, paranoje, laži, činilo se da se cijeli svijet bori za zdravi razum. I onda je jedan dan završilo… Samo tako, bez objašnjenja, nadamo se? Represija je prestala. Traume su ostale. Bend se u svemu tome okrenuo stvaranju i muzici, to se činilo jedino ispravno. Koncerata nije bilo, barem ne pod onakvim uvjetima kakvi su bendu odgovarali. Zabili smo se u 10 kvadrata i bijesno i frustrirano nabijali danima, zbunjeni kao životinje u zoološkom. Utjelovili smo 11 surovih, snažnih i neukrotivih pjesama.
– poručuje M.O.R.T. preko njihove službene stranice.

Mala soba jedne kuće u Sinju poput kaveza u zoološkom vrtu činila je svoje. Kroz novi album provlači se tamna strana stihova, vriskovi i refreni koji tandemski voze s lirikom u kojoj se, može se reći, svaki pojedinac barem jednom mogao pronaći.

Hladna veljačka noć

Prva pjesma s albuma je žustra i žestoka pankerica Mali glas koja u jednu ruku ujedno i postavlja ton čitava albuma. Upravo taj mali glas u stihovima označava jedan od dva glasa koje čovjek ima u glavi. Problem nastaje kada to pojedinca dovodi do ludila, do toga da više ne raspoznaje pravi glas od lažnoga.

O podvojenoj ličnosti te više o personalnosti govori druga pjesma s albuma – Osoba A, koja mijenja perspektivu iz koje John pjeva. Krnjeval započinje laganom gitarističkom, pomalo mističnom, melodijom koja se prostire kroz čitavu pjesmu, a stihovi poput „Bila je veljačka noć, hladna i vedra Ja hodao sam izgoren u smradu svoga mesa” jednostavno govori priču iz mračnog kuta poludjela svijeta.

Osim stihova, koji problematiziraju društvo i stanje pojedinca, na albumu se može pronaći i pjesma Mamuran s kojom su se, barem ako je suditi po komentarima, već mnogi poistovjetili. Jednostavan opis mamurluka, životarenja i ponavljanja istoga.

Na putu za album godine

Najsnažniji utisak žestokog zvuka, poput onog koji su njegovali alternativni bendovi 90-ih godina, zasigurno ostavlja pjesma Pivac koja u blagom i što blaže izgovorenom rječniku jebe majku. Prava punk blues svježina koja stihovima prijeti ubojstvom, psuje sve što može opsovati i to vrlo emotivnom vokalnom izvedbom kroz koju se čuje bijes o kojem se u konačnici i pjeva. To je prava karakteristika Johnova glasa, taj vrisak koji i žilama na vratu daje ton.

Gledajući ovaj album u cijelosti, od prve pa do posljednje pjesme slušatelja se bombardira valovima frustracije i beskompromisne žestine. Kako sam već ranije spomenuo kod pjesme Krnjeval, neke se stvari na albumu uvode laganom hodajućim tonom, no onda svaka, ali baš svaka, završi na onom žustrom valu energije.

Lirika posvećena tamnim stranama svijeta, kojekakvim mentalnim i društvenim problemima, teški refreni i ritam koji svakoga mogu natjerati na, po vrat opasno, mrdanje glavom. To je onaj povratak među prve albume i originalni zvuk, upravo zbog toga mogu zaključiti kako će album „Samo hrabro i bezveze!” obožavati svi oni koji su do sada pratili M.O.R.T., ali će se oko njega skupiti i mnoštvo novih ljubitelja njihove žestoke blues poezije.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari