Glazba

M.O.R.T. (Sax!): Novi album osvojio je publiku

M.O.R.T.
Photo: Bruno Gazibara
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prvi ovogodišnji koncert M.O.R.T.-a u Zagrebu donio je žustrinu, snažne emocije, val energije, pogo plesove, znoj i ostavio me u želji za ponovnom susretom. Proljetnim koncertom, koji je trajao nešto više od sat i pol, Sinjani su publiku Saxa! totalno razoružali – od prve do posljednje minute svirke nije bilo stajanja.

Iako je koncert trebao započeti u devet navečer, četvorka se na binu popela nešto prije 23:00 sata, no izgleda kako to publiku nije previše smetalo. Satima prije početka koncerta u muškom WC-u susreo sam ekipu od četiri muškaraca koji su već tada bili u potkošuljama ili bez ikakvog oblika gornje odjeće. Dobro se znalo što se spremalo te večeri.

Kada je bend napokon izašao na pozornicu publika je odmah pokazala kako je željna dobrog razbacivanja. Frontmen John, prije nego što su krenuli svirati prvu pjesmu, napomenuo je kako je bolestan te da ako mu glas zašteka da očekuje pomoć publike. No, vjerujte mi riječ, zaštekavanja u njegovu glasu nije bilo.

M.O.R.T.
Foto: Bruno Gazibara/Ziher.hr

Sviralo se i staro i novo

Set lista je bila izmiješana, John je na početku napomenuo kako je ipak glavni cilj odsvirati novi album. Tako je i bilo, no nisu izvedene isključivo nove pjesme, već smo između stvari s novog albuma imali prilike čuti i prijašnje hitove poput Nina, Na cesti, Draga majko.

Prva stvar večeri bila je mutna pjesma o glasovima u glavi – Mali glas. Žustrina i energija koja je zavlada od prvog takta nije prestajala do kraja koncerta, dapače, samo se pojačavala. Svakom odsviranom pjesmom imao sam osjećaj kako sve postaje još luđe i uzbuđenije.

Prava žustrina i energija

John je već na drugoj pjesmi skinuo majicu, savijao se na bini te iz petlji žila bolesnim glasom svaki vrisak odrađivao kako treba. Ostatak benda također je bio u elementu. Dok se John savijao pjevajući stihove, koji obično progovaraju o društvenim i psihičkim problema, ostatak je benda skladno ritmično pratio svaki odsvirani ton.

Publiku isto trebam pohvaliti. Od prvog trenutka većina se ljudi nije mogla suzdržati od plesa, a riječi pjesama, novih ili starih, pjevale su se u sav glas. Ispred bine, naravno, stvorio i pogo krug. U jednom trenutku, mladi bračni par izgubio je vjenčani prsten, a oni momci bez majice, one koje sam ranije susreo u wc-u, opkolili su zaljubljeni par poput zaštitara sve dok nisu pronašli prsten.

Novi album osvojio publiku

Ako se dotaknem ponovno novog albuma, čija je promocija bila glavni razlog koncerta, lako zaključujem kako se nove stvari iz opusa M.O.R.T.-a  već pjevaju kao da su objavljene prije puno vremena, a ne nekoliko dana.

Publika, od onih iz prvih redova pa sve do onih koji su pozadi pratili koncert u sjedećem položaju, znala je riječi svake od novo odsviranih pjesama. Uopće se nije mogla čuti razlika između starijih i novih pjesama. To je taj povratak korijenima, to je taj isti val energije koji ovaj bend toliko dobro servira publici. Ako je suditi po ovoj promociji, novi album će vrlo lako uči u standardne set liste M.O.R.T.-a, a publika će to, kao što je i jučer, jako dobro prihvaćati.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari