Film

Scarlett Johansson glumit će u filmskoj verziji anime Ghost in the Shell

Foto: rhapsodistreviews.wordpress.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: io9.com
Foto: io9.com

Ghost in the Shell ili Kokaku Kidotai što doslovce znači Mobile Armored Riot Police je japanska manga iz 1991. godine koja je 1995. godine postala istoimeni animirani film. Nakon filma, uslijedila je anime Ghost in the Shell Stand Alone Complex (2002-2005) koja je trajala dvije sezone. Između sezona, izašao je animirani film Innocence (2004). Nakon toga se zaredalo par godina isključivo animiranih filmova, a anime je 2013. godine napokon dobila i treću sezonu Ghost in the Shell Arise.

Holivudska verzija bazirat će se na Ghost in the Shell animiranom filmu iz 1995. Radnja filma odvija se u budućnosti u kojoj je većina ljudske populacije cyborg u određenom postotku, a 100% prirodni biološki ljudi prava su rijetkost. Glavni ženski lik, koji će tumačiti Scarlet Johansson, je Motoko Kusanagi. Ona radi za Public Security Section 9 i naređena je timu agenata kojima je cilj spriječiti bilo koju prijetnju javnoj sigurnosti. U filmu je glavni negativac Puppet Master, naizgled svemogući haker koji prijeti urušavanjem cijelog cyber-društvenog sustava. Zadatak Motoko i njezinog tima je pronaći  i zaustaviti hakera.

Foto: hdphotogallery.net
Foto: hdphotogallery.net

Glavni redatelj filma bit će Rupert Sanders (Snow White and the Huntsman), a za scenarij je zadužen Willia Wheeler (The Hoax, The Cape). Producenti su Avi Arad i Steven Paul, a šuška se da je uključen i Steven Spielberg. Uloga Motoko Kusanagi navodno je prvo bila ponuđena glumici Margot Robbie, no ona se ipak odlučila za ulogu u filmu Suicide Squad. Prošle smo godine imali priliku vidjeti Scarlett Johansson u filmu Lucy (2014) koji je većinom (zasluženo) primio loše kritike, a u svibnju ove godine moći ćemo je gledati u ulozi Black Widow u Avengers: Age of Ultron. Čini se da je Scarlett odlučila popuniti niz akcijskih glavnih junakinja s ulogom Motoko.

Foto: randomdeinonychus.tumblr
Foto: randomdeinonychus.tumblr

Mnogi fanovi kritiziraju odabir bijele glumice za tumačenje japanskog lika. No anime i animirani filmovi Ghost in the Shell serijala nacrtani su tako da glavni likovi barem djelomično izgledaju kao bijelci stoga bi to mogao biti argument za uzimanje bijele glavne glumice. Doduše, Hollywood je poznat po svojem rasizmu i elitizmu stoga im vjernost originalnom izgledu likova u japanskoj crtanoj inačici vjerojatno nije bila na umu kad su zaposlili mega popularnu bijelu glumicu. Najnoviji holivudski film kritiziran zbog pretežito bijelih glumaca je film Exodus: Gods and Kings  u kojem se veliki dio radnje odvija u Egiptu. Redatelj Ridley Scott branio se tvrdnjom da “glavni glumac nije mogao biti Mohammad tako-i-tako od tamo-i-tamo” jer u tom slučaju nikad ne bi dobio dovoljno novaca da uopće pokrene snimanje, a o zaradi da ne pričamo.”

Foto: myanimelist.net
Foto: myanimelist.net

Iako je CGI tehnologija svakako dorasla izazovu dočaravanja cyberg svijeta budućnosti u kojem se ponekad ne zna granica između virtualnog i stvarnog, pitanje je jesu li holivudski mozgovi dorasli mentalnom izazovu i filozofiji japanske animirane inačice. Cijela Ghost in the Shell franšiza bavi se pitanjem dokaza duše i individualnosti. Glavni je cilj Puppet Mastera upravo potresti ljudsku ideju o tome što su duša, sjećanje, život i osobnost. On želi dokazati da su procesi programa slični, ako ne i isti, procesu stvaranja ljudskog bića. “Čovječanstvo je podcijenilo posljedice kompjuterizacije” upozorenje je koje daje Puppet Master. Također, pitanje ljudskosti predstavlja veliki problem za Motoko koja na trenutke nije sigurna je li ona čovjek u umjetnom tijelu ili je umjetno tijelo koje ima sjećanje na čovjeka. Iako je očito da Scarlett fizički odgovara načinu na koji je nacrtan lik Motko, ostaje pitanje hoće li ona moći shvatiti i na pravi način utjeloviti taj kompleksan lik.

Ako vas anime općenito zanimaju i pitate se koje bi (uključujući i Ghost in the Shell) trebalo pogledati, možete pročitati preporuku na Ziher linku.

Foto: www.fansshare.com
Foto: www.fansshare.com
Be social

Komentari