Film

Scarlett Johansson u svojoj prvoj velikoj televizijskoj ulozi

Foto: last.fm/FussLight
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Izgleda da televizija postaje puno bolja platforma za afirmaciju ženskih likova i uvođenje balansa u mušku dominaciju u serijama i filmovima. True Detective bio je hvaljen u gotovo svakom svom aspektu, osim što je naišao na oštre kritike zbog manjkavih ženskih likova te načina prikazivanja istih u prvoj sezoni te nagrađivane serije. S druge strane, Fargo, koji je također ne može pohvaliti spolnom ravnotežom, donio je na male ekrane voljen lik policajke Molly Solverson, a glumici Allison Tolman zaradio je i nominaciju za nagradu Emmy. No televizija polako ide pozitivnijom strujom nego filmska industrija pa se sve više glumica odlučuje upravo za takve uloge. Nekoć se mislilo da si uspješan glumac jedino ako si napravio tranziciju s malih ekrana na velike, ali vremena se mijenjaju. Game of Thrones, Orphan Black, Orange is the new Black, The Scandal, The Good Wife, Veep samo su neke od hvaljenih i nagrađivanih serija kojima ženski likovi pariraju muškim jadnako uspješno i kvalitetno, a prihvaćaju ih i kritičari i gledatelji.

Scarlett Johansson može se pohvaliti poduljom listom filmskih uloga, dvjema kazališnim, brojnim nominacijama i nagradama, a gotovo neznatnim brojem televizijskih uloga. Ako stavimo na stranu serije u kojima je glumila samu sebe, preostaje joj tek jedna mala uloga i to iz 1995. No Johansson je očito odlučila napraviti pauzu od snimanja blockbustera i okrenula se televiziji. Nedavno je najavljena televizijska adaptacija knjige The Custom of the Country iz 1913. godine, spisateljice Edith Wharton, a upravo će Scarlett odglumiti glavnu junakinju Undine Spragg. Priča je to o ženi s američkog Srednjeg Zapada koja se preseli u New York te se svim silama trudi dospjeti u elitno društvo Velike Jabuke. Riječ je o mini seriji od osam epizoda, a s obzirom na to kako dobro taj format trenutno prolazi kod gledatelja, uspjeh je gotovo neupitan. Dramske serije smještene u prošla povijesna razdoblja također su hit uzevši u obzir odlične ratinge Boardwalk Empire, Mad Men i Downton Abbey, a potonji je čak i povezan s Johanssonovom televizijskom ulogom budući da je glavni tvorac Downtona, Julian Fellowes, bio inspiriran baš tom knjigom prilikom stvaranja prve sezone britanske serije.

Johansson i inače ima iskustva s ulogama koje zahtijevaju korzete i bujne haljine budući da je iste imala prilike nositi u filmovima Girl with a Pearl Earring, The Prestige te The Other Boleyn Girl, a ovog puta će se imati prilike dokazati kao antijunakinja budući da njezin lik uspoređuju s klasicima iz sličnih romana poput Becky Sharp, Scarlett O’Hara i Lizzy Eustace. Međutim, ostale informacije o tome kada snimanje počinje ili tko će utjeloviti ostale likove još nisu objavljene, no nagađa se da bi serija trebala biti prikazana na nekoj od američkih kabelskih TV mreža.

Be social

Komentari