Film

Serije za održavanje djetinjeg duha

serija
Vrijeme čitanja: 6 minute

Klinci su, slično kao i kućni ljubimci, izvor radosti i čuđenja u svijetu, ali i cjelovečernjeg smijanja njihovim nespretnostima te nade u budućnost. Iako smo ga svi proživjeli, vrlo lako zaboravimo svoje djetinjstvo i avanturistički duh koji je jednom vladao našim životima. Stoga je uistinu osvježavajuće vidjeti da televizija ne zaboravlja kako glavni likovi mogu biti upravo djeca, bilo da je neka serija namijenjene baš njima ili se na svijet gleda kroz njihove oči. Također, autori u priče za djecu često utkaju vezove koji se mogu odgonetnuti tek kada odrastemo.

Kada kao protagoniste imamo umješnu i pustolovnu djecu koja ne žele ovisiti o odraslima oko sebe ili igrati po njihovim često ukočenim pravilima, pravi je užitak pratiti njihove avanture te se na trenutak vratiti u vremena kada su ljetni dani bili iznimno dugi, a sladoledi posebno ukusni, usput nas podsjećajući da ni onda kada smo bili djeca nismo mogli samo tako izbjeći životne nedaće. U nastavku donosimo nekoliko serija koje vrlo uspješno spajaju čudnovatost djetinjstva i ozbiljnost životnih situacija na koje smo se već navikli kao odrasli ljudi.


Anne with an E, M. Walley-Beckett

Najnovija adaptacija romana Anne of Green Gables autorice L. M. Montgomery s početka 20. stoljeća vrlo je zanimljiva Netflixova tvorevina. Serija prati Anne Shirley, siroče na pragu puberteta, koju igrom slučaja udome brat i sestra Matthew i Marilla, oboje već u zrelijim godinama. Glave pune sanjarija, vokabulara obogaćenog neprestanim čitanjem i razigranog duha, Anne nije svakodnevna djevojčica. Svojoj okolini djeluje previše slobodno te često vrlo nepristojno i sebično, a uvijek se ističe što zbog svoje riđe kose, što zbog karaktera. Zanimljivo je pratiti kako se Anne i njena okolina navikavaju i prilagođavaju jedni na druge.

Foto; YouTube Trailer screenshot / “Anne”

Iako je radnja smještena u 19. stoljeću, Moira Walley-Beckett je u originalnom proznom materijalu pronašla dovoljno otvorenog prostora u koji je uspjela u svojoj seriji smjestiti zapravo vrlo moderne poglede na život i društvo – Anne with an E proziva se iznimno feministički nastrojenom serijom koja je ujedno i dom otvoreno LGBTQ+ likovima te prošla vremena (jednako kao i današnja) proziva zbog rasizma. Sve to ne remeti činjenicu da se i dalje radi o farmerskom i provincijalnom životu u 19. stoljeću, sve kroz širom otvorene oči mlade Anne, zaljubljene u život, unatoč svim poteškoćama kroz koje je morala proći i koja nas svojom maštovitošću i istraživačkim duhom vrlo lako uvlači u svoje pustolovine.

Izvrsna gluma i dječjeg i odraslog dijela postave uistinu pomaže u doživljaju serije, jednako kao i fantastičan soundtrack koji vrlo prirodno prati sve što se događa na ekranu te iz likova izvlači ono što se ne može prikazati glumom.


Over the Garden Wall, P. McHale

Dvojica polubraće Wirt, razdražljivi tinejdžer, i Greg, zaigrani i raspjevani dječak, izgubili su se u šumi prijetećeg naziva the Unknown. Da bi pronašli put kući, najprije moraju pronaći ženu imena Adelaide, koja im navodno može otkriti kako izaći iz šume i naći pravi put. Tijekom lutanja šumom susreću Beatrice, djevojku pretvorenu u pticu, šumara, pronađu školu, putuju na brodu koji voze žabe, a neprestano ih prati i the Beast, kao konstantna prijetnja i podsjetnik na vrlo mračnu atmosferu koja se provlači čitavom pričom.

serija
Foto: so-discreetly-sympathetic.tumblr.com

Cartoon Network ovom je animiranom mini-serijom nastavio niz pomalo uvrnutih i mračnih te vrlo upečatljivih serija poput Adventure Time i The Misadventures of Flapjack, u čije se društvo Over the Garden Wall savršeno uklapa. Bezbrižnost i pustolovni duh djetinjstva u seriji se održava uz pomoć Grega, koji uopće ne brine o posljedicama svojih postupaka, za razliku od svog starijeg polubrata, već slobodno luta od jedne pustolovine do druge. Njegova bezbrižnost u kontrastu je s često vrlo mračnom okolinom u kojoj se Wirt i Greg nalaze, a i njihove pustolovine brzo postaju opasne. Zemljani tonovi, razbijeni gdjekojom jarkom crvenom ili plavom, te okolina animirana kao da se radi o 19. stoljeću daju neodoljiv nostalgičan prizvuk čitavoj priči, neodoljivo nas vukući sve dublje u nepoznato.


Stranger Things, M. i R. Duffer

Jedna od uvodnih scena u ovu popularnu seriju braće Duffer odvija se u podrumu kuće jednog od četvorice dječaka iz Hawkinsa, gdje su sva četvorica i prisutni te igraju Dungeons and Dragons. Njihov sasvim jednostavan način života u kojem žongliraju školskim obavezama i slobodnim vremenom preokrene se naopačke kada jedan od njih neobjašnjivo nestane, a u gradu se pojavi nepoznata i naizgled nijema djevojčica. Ubrzo se ispostavi da djevojčica ima posebne moći te je dječaci odlučuju iskoristiti u potrazi za nestalim prijateljem, ne dopuštajući da im zatvoreni umovi većine odraslih tu potragu i ometaju.

Serija Stranger Things pomela je svijet televizije svojim prisjećanjem na znanstvenu fantastiku 80-ih, zadržavajući istovremeno nevinost djetinjstva svojih klinaca protagonista, ali istražujući istovremeno ono misteriozno i mračno što ih okružuje i što, čini se, oni jedini primjećuju. Prirodnost i lakoća  kojom mlade glumačke snage uprizoruju svoje pustolovine lako nas mogu zavarati i uvjeriti da su oni doista odrasli u 80-ima, kada je sjećanje na to vrijeme još poprilično svježe i jasno u glavama velikog broja ljubitelja ove serije.


Gravity Falls, A. Hirsch

Ova je animirana serija, napravljena za Disney Channel, pravi omaž djetinjstvu. Prati se brata i sestru blizance, Dippera i Mabel Pines, koji su za ljetne praznike došli u Gravity Falls kod svog praujaka Stana, vlasnika trgovine neobičnih predmeta kojima nastoji privući turiste, nazvane Mystery Shack. Iako možda zvuči kao pomalo dosadnjikavo ljeto, Grunkle Stan i njegova misteriozna koliba usred šume uistinu su tajanstveni te su izvor brojnih avantura u koje Mabel i Dipper neprestano upadaju, otkrivajući usput tajnovit i skriven život svog praujaka.

serija
Foto: facebook.com/GravityFallsTv

Gravity Falls kompaktna je, ali razrađena priča koja uspijeva spojiti djetinje s ozbiljnim, posvetiti svakom od glavnih likova dovoljno vremena da ga publika zavoli i razumije, dok je humor jednako privlačan i djeci i odraslima. Alex Hirsch pokazuje da ima talent i viziju te od čitave serije svojim kodiranim simbolima i porukama raštrkanima u epizodama stvara pravu misterioznu avanturu i za gledatelja. Iako se možda čini da su samo dvije sezone serije začudno malo materijala, priča Dippera i Mabel zaokružena je i cjelovita te gledatelja možda ostavi tužnim zbog rastanka, ali zadovoljnim zbog priče.


A Series of Unfortunate Events, M. Hudis i B. Sonnenfeld

Iako vas cijelu seriju nastoje odvratiti od gledanja ove crnohumorne priče o tragičnim okolnostima u kojima živi troje braće Baudelaire, Klaus, Violet i Sunny, koji su naglo postali siročad nakon što su im roditelji poginuli u misterioznom požaru u kojem je izgorjela njihova čitava kuća, Lemony Snickett i njegovi protagonisti zapravo stvaraju mrežu punu avantura, misterija i uzbudljivosti. Baduelaireovi su savršen primjer klinaca koji nikako ne mogu računati na odrasle i iz svih se teških životnih situacija, koje uglavnom prouzroči zli Count Olaf, izvlače zahvaljujući vlastitoj inteligenciji, snalažljivosti i maštovitosti, zbog čega nije teško uživati u njihovim pustolovinama, iako vas njihov pripovjedač uporno upozorava da ova priča nema sretan kraj te da bi najbolje bilo odustati prije nego postane prekasno.

Ovo nije prva adaptacija serijala romana Lemonyja Snicketa, koji je i sam zapravo fiktivni lik, ali i pseudonim autora Daniela Handlera, na male ekrane. Ipak, ova je adaptacija zahvaljujući svom formatu razrađenija. Crni humor možda se obično ne povezuje s djecom, ali se u priči o Baudelaireovima itekako uklapa te serija ostaje vjerna tonu koji su mnogi zavoljeli u knjigama. Visoko stilizirana, s jakom produkcijom i odličnom glumom, A Series of Unfortunate Events odličan je podsjetnik da i djeca mogu imati mračan smisao za humor.

serija
Foto: twibaudelaire.tumblr.com

Avatar: The Last Airbender, M. D. DiMartino i B. Konietzko

Ova saga od tri sezone istraživanja četiriju elemenata i njihovih gospodara bez ikakve je sumnje jedna od bogatijih i cjelovitijih animiranih serija koje su izašle u posljednjih nekoliko desetljeća. Priča prati Aanga, dječaka koji na svojim krhkim ramenima nosi teret gospodarenja svim elementima, odnosno ulogu Avatara. Još uvijek razigran i bez imalo želje da preuzme toliku odgovornost na sebe, Aang uz pomoć svojih jednako talentiranih i hrabrih prijatelja nastoji odraditi što nijedno dijete zapravo ne bi trebalo – zaustaviti sveopći rat između četiri nacije.

Avatar: The Last Airbender stilom podsjeća na anime, ali je svjesno i američka Nickelodeon animirana serija koja odaje počast istočnoj filozofiji i načinu života. Vladanje elementima temeljeno je na različitim borilačkim vještinama, fantastično je animirano, a serija ima odličan balans između šašavosti i zasukavanja rukavima kada se dodirnu ozbiljne i zapravo teške teme, stoga ne čudi što i nakon deset godina od emitiranja posljednje epizode ovaj animirani dragulj i dalje skuplja obožavatelje te ostaje svjež i sjajan.

Be social

Komentari