Film

Sirov, emotivno nabijen i potreban remake (“A Star Is Born”, B. Cooper)

a star is born
Foto: facebook.com/StarIsBornMovie
Vrijeme čitanja: 6 minute

Napisao: David Gašo

Mlada umjetnica u usponu, stariji umjetnik je pronalazi, daruje joj karijeru snova, nepovratno se zaljubljuje pa zatim promatra njezin nagli uspon na vrh paralelan vlastitom strmoglavom padu. Sve ovo zvuči kao savršen recept za vaš prosječan kino chickflick srijedom navečer koji ćete pogledati jednom u životu, plakati, plakati još malo, zaboraviti par dana kasnije i možda ga se sjetiti u nekom sumnjivom subotnjem terminu dvadeset godina kasnije (i opet plakati!) – A Star Is Born je ipak daleko više od toga.

Ovu su nam priču već prije ispričali, čak tri puta, parovi Janet Gaynor i Fredric March (1937.), Judy Garland i James Mason oko 15 godina kasnije pa zatim legendarna Barbra Streisand i Kris Kristofferson prije nešto malo više od 40 godina. Nastaje neizbježno pitanje, je li četvrti pokušaj Lady Gage i Bradleya Coopera zaista potreban?

A Star Is Born je ogroman

On drži koncert, a ona radi u restoranu – njen nastup tek slijedi. Pijan i željan zabave nakon koncerta, Jackson staje u drag baru. Nakon nastupa nekoliko drag kraljica, dolazi ona – Ally s nadahnutom izvedbom francuske pjesme La Vie en Rose kojom oduševljava poznatog rockera. Ally i Jackson se zbližavaju u policijskom kafiću, upoznajemo njezino ranjeno samopouzdanje, a njegovu želju da joj pokaže kako je više nego što i sama misli – poziva je na turneju i izvode zajedničku pjesmu Shallow koju je Ally napisala i otpjevala upravo onu prvu noć njihovog upoznavanja, na parkiralištu supermarketa, s vrećicom graška i ljepljivom trakom na ruci. Od ovog nastupa na dalje njihov odnos obilježavaju emotivni vrhunci i niski, niski padovi za koje je većinom kriv Jacksonov alkoholizam, prekomjerno drogiranje i nesretan gubitak sluha.

a star is born
Foto: facebook.com/StarIsBornMovie

Ona dobiva karijeru o kojoj nikad nije mogla ni sanjati, ali Jack gubi sve što ima – jedino što mu ostaje je bezuvjetna ljubav koju mu daje njegova Ally, čak i nakon sramotnih trenutaka koje mu nikad ne bi trebala oprostiti. A Star Is Born pun je sitnih čarobnih trenutaka, dijaloga i slika koje je šteta pismeno ispričati. Kemija kojom zrače Ally i Jackson rijetko se vidi na ekranu, a u njihovu je ljubav lako vjerovati – ponekad biste htjeli biti dio ovog odnosa samo da u prvu ruku osjetite toplinu kojom zrači. Također, ako ste ikad htjeli čuti sinkroniziran zbor suza u kino-dvorani i dijeliti natečene poglede sa strancem sjedalo kraj vas, A Star Is Born je vaša prilika.

Vrijedno je spomenuti kako je ovo film koji dobro nosi svoju veličinu, ukratko, on je ogroman iz više razloga – ambiciozan je, detaljan, višeslojan i pretrpan (pametno uključenim) cameo pojavama celebrityja – od drag kraljica Willama i Shangele do Aleca Baldwina i Halsey koji kvalitetno pridonose radnji, a ne kradu pozornost.

Rijedak talent Lady Gage

A Star Is Born je Lady Gaga u punom sjaju, izravan odraz umjetnice iznimne radne etike i predanosti – njezina je karijera čisto kazalište, uloga poslije uloge, slavlje umjetnosti u svakom njezinom obliku. Ona je definirajući umjetnik ove generacije, sofisticiran, inteligentan i promišljen, samo zbog svoje neiskvarene posvećenosti radu – nešto što mnogi tek trebaju vidjeti, a možda nikad neće. Gagina Ally je stvarna i opipljiva. Ally nije Gaga, ona je njezina polarna suprotnost, ranjiva i nesigurna, ali jednako talentirana. Kada Ally stane na pozornicu i zapjeva iz naizgled beskonačne jame svojih pluća, ona djeluje moćno – Ally ima nešto za reći, ljudi slušaju i to se osjeti. Ona ja karizmatično i skromno klupko sirovog talenta kojem je predodređena svjetla budućnost – i mračan put do nje.

star is born

Lik je dobro zamišljen, počinje stabilno, ali razvoj nas kasnije ipak vodi cestom koja nije u potpunosti uređena. Na trenutke nismo sigurni možemo li se do kraja uložiti u njezinu priču, bojimo se da nas ne razočara… ne razočara nas! No, istina je da radnja ima rupe, sredina nije najspretnije izvedena, lik Ally odlazi u pomalo apsurdnom smjeru, nekad djeluje i naivno, ali Gaga ostaje uvjerljiva, prirodna i dobra glumica koja se za prvi put zavidno dobro snalazi u filmskom jeziku, možda djelomično zahvaljujući uspješnom mentorstvu Bradleya Coopera koji se ništa lošije ne snalazi u debitantskoj ulozi redatelja – i pjevača.

Cooperov nastup karijere

Glavni glumac i novonastali pjevač Bradley Cooper jednako je zvijezda kao i njegova ko-glumica. Cooper prenosi emociju na svoj, jedinstven način – hrabar i muževan, Jackson je ipak daleko ranjiviji od Ally. Suočen s teškim obiteljskim odnosima, traumatičnim sjećanjima na oca, gubitkom sluha te tinitusa – bolnog zujanja u ušima koji ometa njegovu mogućnost bavljenja glazbom, mir pronalazi u alkoholu i prekomjernim drogama, ali kaos stvara u svemu oko sebe. Jackson je konstrukcija idealno-kompleksnog lika, točan portret ovisnika i osobe suočene s gubitkom slave. Jack je zaljubljen u Ally – kad više ne može uspjeti, sve što mu ostaje poklanja njoj i ne kaje se.  Jack je izgubljen i neograničeno tužan, on je ozlijeđen muškarac kojem očajnički treba zagrljaj, a prava emotivna bomba ovog filma krije se upravo u njemu.

Cooper ne sjaji samo kao nemirni rocker Jackson, već kao i redatelj. A Star Is Born je, naime, njegov prvi redateljski projekt, što se ne bi moglo reći s obzirom na jačinu materijala koji predstavlja. Kadrovi filma su hipnotizirajući, moćni, istinski lijepi i intimno namješteni – kamera leži uz lice njegovim glumcima i uspješno slika scenski doživljaj glazbenika ne osvrćući se pretjerano na publiku. Gaga i Cooper vladaju talentima koje tek prvi put otkrivaju i to je samo jedna od zadivljujućih činjenica koje okružuju cijeli ovaj projekt.

a star is born
Foto: facebook.com/StarIsBornMovie
Pažljiv i samosvjestan soundtrack 

Druga zadivljujuća činjenica ovog filma je ta da je sva njegova glazba snimljena uživo. Nijedna pjesma nije studijska, a ideju snimanja u studiju u samom je početku zabranila prva dama filma, Lady Gaga – oduševljena Cooperovim glasom inzistira na snimanju živih vokala. Soundtrack je prepun jakih balada među kojima su neke od najboljih u Gaginoj karijeri, poput Is That Alright? i Always Remember Us This Way koje ne služe samo kao prazan hod, već stvarno unaprjeđuju radnju.

Čak i ona šaka pjesama koje služe kao kič pop u Allyjinoj kasnijoj karijeri (Heal Me, Why Did You Do That?) djeluju autentično i dobro postavljeno. Dobro poznata glazbena događanja poput SNL-a, iHeart Radio Festivala i dodjele nagrada Grammyja na kojima se događa jedan od ključnih trenutaka filma su pravilno, detaljno i istraženo uključena u fabulu, a pažljivo je razrađen i sam raspored glazbe te je u potpunosti izbjegnuta nepotrebna usiljenost pjesama samo radi pjevanja – česta greška mnogih mjuzikala.

Istaknuta pjesma je ona zadnja u filmu sugestivnog naslova I’ll Never Love Again čija izvedba nijedno oko u dvorani ne ostavlja suhim, a još je tužnija pozadina kako je upravo na dan snimanja ove finalne scene preminula jedna od najbližih prijateljica Lady Gage – Sonja Durham. Fanovi koji su imali priliku sudjelovati u snimanju istaknuli su kako je Gaga jedva stajala na sceni, a tugu je izravno prenijela u tekuću izvedbu – ovo je jedan od onih spomenutih čarobnih trenutaka koji vas mora pomaknuti.

a star is born
Foto: facebook.com/StarIsBornMovie

Na izradi pjesama u filmu sudjeluju producent Mark Ronson, Diane Warren (višestruko nominirana kantautorica na Oskarima) te country pjevač Lukas Nelson i njegov bend. Svi oni su glazbenici s kojima je Gaga već imala prilike surađivati u proteklih par godina pa je samo logično zaključiti kako ih je upravo ona uvela u ovaj projekt.

Zašto trebamo filmove poput ovog?

Hollywood je u jednom periodu svojeg postojanja postao opsjednut samim sobom – ili radije kritikom slave, komercijalizacije, novca te ostalim otrovima koji teku njegovim žilama. Originalni A Star is Born je u srži upravo to, ali ne treba se zanemariti njegovo dvostruko žarište – ono ostaje kritika suvremene i plastične filmske ili glazbene industrije, ali je ujedno i podsjetnik na važnost iskrene ljudske emocije unutar filma. Ovo je priča koja se ne može ispričati samo jednom, a podsjetnik na moć emocije unutar filma je potreban u dobu Venoma i Časnih kada je prazna akcija jedino što gledatelje zove u velike kino-dvorane. A Star Is Born je kvalitetan film, unatoč ponekog bajkovitog ili idealiziranog trenutka, rijetko je iskren u moru umjetne zabave i onaj koji mora biti na radaru svakog istinskog ljubitelja filma.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari