Komentar

Top 10: Skunk Anansie – Najbolje pjesme snažne britanske rock mašine

skunk anansie
Foto: Tom Martin
Vrijeme čitanja: 4 minute

Skunk Anansie ponovno stižu u Zagreb! Bili smo na njihovim koncertima prilikom svakog gostovanja u Hrvatskoj – u zagrebačkom Jedinstvu i na Šalati, kao i na Špancirfestu. Puno smo razgovarali s bendom o neprestanim turnejama i tome kako nemaju ništa protiv streaminga ili ni piratstva jer upravo te platforme dovode ljude na koncerte.

Jedna je stvar sigurna, Skunk Anansie su bend koji se mora slušati uživo, a priliku za to imate 13. svibnja u zagrebačkom Domu sportova. Vraćaju nam se s turnejom najvećih hitova, a mi smo za vas odabrali 10 najboljih studijskih i uživo.


Charlie Big Potato


Nijedna set lista benda, a ni nadolazeća hrvatska, ne može proći bez Charlie Big Potato. Riječ je o pjesmi koju bend najčešće izvodi pri početku koncerta, a puni efekt postiže kod publike sa svojim prilično mračnim instrumentalima psihodeličnog karaktera zbog distorzija. Distorzirani su i uvodni glasovi demonske kvalitete, zbog čega pjesma zvuči kao trans u koji se lako uvući i uplesti. Pjesmu je napisao Ace u hotelskoj sobi, nakon što je prošao pored stroja za faksiranje koji je proizvodio čudne zvukove. Sama fraza naslova pjesme odnosi se na šepurenje arogantne osobe koja misli da korača s velikim mudima.


Twisted (Everyday Hurts)


Pjevačica benda sama nam je rekla kako ni sama ne zna što bi riječi ove pjesme trebale značiti, osim da nasumično progovaraju iz mjesta boli. Depresija, tjeskoba, gnjev i čemer glavni su potporni stupovi ove pjesme, koju najbolje ilustriraju refrenski krikovi i nadmetanje Aceove gitare i Cassova basa.


Selling Jesus


Selling Jesus je prvi singl benda, a posvećen je svim američkim vjerskim fanaticima koji daju svoju djecu (i pare za njihovo obrazovanje) vjerskim organizacijama i sektama. Naravno, nije njima nikakav odgoj i obrazovanje u interesu, nego sužanjstvo, pratnja, odnosno novac koji će novi članovi sekte (religije) generirati. Opet društveno-političko-religijska kritika, no ova je pjesma posebno važna kao brutalno odvažna poruka koja je odaslana na samom početku. Ovdje se priča ili lomi ili gradi, a srećom, Skunk Anansie nikakvi pritisci nisu slomili nakon objave kontroverznog singla, koji na koncertima demonstrira svu grlenost pjevačice Skin.


Because of You


Because of You je jedna od najposebnijih pjesama karijere Skunk Anansie. Prva je to pjesma koja je nastala u sklopu ponovnog okupljanja benda 2009. godine. Izdavač je htio najprije objaviti kompilaciju najvećih hitova po svom izboru. Bendu se to nije svidjelo pa su sami odabrali i složili najveće stvari s prva tri albuma, nakon kojih su uzeli pauzu od 11 godina.

Kad su odlučili pjesmama pridodati pokoju novu, shvatili su zašto se vole, zašto su Skunk Anansie, a upravo ih je ova pjesma ponovno povezala. Možemo reći da predivni stihovi o predanosti, jednoj najvećoj ljubavi jesu usmjereni upravo prema ostalim članovima benda. Skin rastura, ali njezin iznimno dugi vokal na vrhuncu pjesme jedno je od njezinih najvećih studijskih vokalnih ostvarenja. Uživo zvuči samo bolje i iskrenije! Nama jedna od najdražih live izvedbi.


Intellectualize My Blackness


Jako često vidimo kako koncepti i stvari koji su ljudima intimni i privatni budu pretvoreni u kapital ili nečiju društvenu moć. Skin kao crnkinja u bendu ima vrlo asertivan, glasan i jasan stav prema rasnom pozicioniranju u društvu. Diskriminacija je dio njezine Engleske u kojoj je odrastala, unatoč činjenici da je se nije sramila. No ova pjesma je reakcija na sve one koji su se koristili (njezinim) “crnaštvom” u vlastite intelektualne, financijske i društvene svrhe. Nešto kao političari i crkva…


I Can Dream


I Can Dream je jedna od onih pjesama u kojoj ćemo se univerzalno svi pronaći. Ona verbalizira sve one prešućene mračne, prljave, razvratne, hedonističke i demonske maštarije koje svatko čuva u riznici svoje glave. Srećom, Skin je iz svoje ukrala pokoju maštariju i o njoj se raspjevala u pjesmi za koju će mnogi misliti da se radi o ljubavnoj želji. E, pa, ovo s ljubavi nema veze, ali ima s delirijom prema kojem vode maštarije, a nešto najbliže realizaciji njih doživjet ćete u berlinskom podzemlju ili, ako ste srećkovići, na koncertima Skunk Anansie.


My Ugly Boy


Pjesma koju su izveli na prvom zagrebačkom nastupu prije punih dvanaest godina jedna je od najdivljih pjesama benda. My Ugly Boy nije ni o kakvom privlačno ružnom dečku, nego o ružnoj nutrini koja se zna pokazati u noćima razvrata i divljanja. Ta nutrina zna biti ogavna, ljigava, a na životu je čuvaju sjećanja na takve postupke, kojih se sramimo. Svatko ima svoj spektar stvari koje je odradio, a srami se, pa neka svatko primijeni svoju ideju ružnog u ovoj pjesmi i suoči se s ružnim na koncertima Skunk Anansie.


Hedonism (Just Because You Feel Good)


Mnogi misle da se ovdje radi o najvećoj ljubavnoj baladi Skunk Anansie, ali kada Skin pripovijeda drugoj osobi, ona pripovijeda sebi iz pozicije slave. Biti rock zvijezda znači dosanjati nekadašnje snove za uspjehom, slavom, pažnjom i novcem, a što se dogodi kad se isto postigne? Nije sve nužno ispravno ako negdje dolazi do karakternog kompromisa… Ovaj singl cijenimo prije svega zbog lirske jednostavnosti koja govori tisuće riječi.


Weak


Iza Weak nema ništa pretjerano slojevito i duboko, a upravo je u njezinoj sirovoj jednostavnosti težina ove prekrasne pjesme koja verbalizira frustraciju bivanjem slab na nekoga, na ljubav, slab kad treba učiniti korak dalje, maknuti se iz iste pozicije i nešto učiniti. Još jedna o oprostu drugoj osobi u disfunkcionalnom odnosu, ali i pjesma o oprostu sebi.


You’ll Follow Me Down


Ovo je prekrasna ljubavna balada s kojom se smiruju uzavrele koncertne strasti, kao što su se smirivali frenetični rock singlovi koji su do ove pjesme koketirali istovremeno s elektronikom i metalom. Jedna od onih balada čije će riječi svatko htjeti primijeniti na sebe, ali možda je bolje ne imati takve otrovne ljude, o kakvima Skin pjeva, u svojim životima. Možda je bolje ne biti i sam takva osoba. Inače, jednu od najljepših verzija ove pjesme Skin je s bendom izvela 1999. godine s opernim velikanom Lucianom Pavarottijem.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari