Intervju

Pobjednica mjeseca (Vijuga + Ziher): Mihaela Šimunović

Pobjednička fotografija mjeseca kolovoza (u krugu: Mihaela Šimunović)
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nastavljamo suradnju s Udrugom Vijuga iz Osijeka koja na svojoj platformi svakog mjeseca daje priliku mladim, neafirmiranim fotografima i fotografkinjama da pokažu svoje umijeće te se svojim radovima natječu za pobjedničku sliku tjedna na zadanu temu.

Svakog mjeseca sve pobjedničke tjedne fotografije dolaze na Ziher na glasovanje za fotografiju mjeseca. Predstavljamo vam autoricu pobjedničke fotografije mjeseca kolovoza – Mihaelu Šimunović.

S obzirom na članstvo u Vijugi koja okuplja umjetnike iz cijelog susjedstva, predstavi nam se ukratko i reci kako je došlo do uključivanje u Vijugu.

Zovem se Mihaela, imam 21 godinu i dolazim iz malog mjesta blizu Osijeka. U Vijugu sam se uključila preporukom prijatelja, svidjela mi se ideja stranice pa sam tako i ostala član Vijuge.

Kako si se počeo/la baviti fotografijom? Koja su ti dosadašnja iskustva?

Svoj prvi fotoaparat sam kupila u namjeri snimanja kratkih filmova i glazbenih spotova, ali sam shvatila da mi ipak fotografija više odgovara te sam tako i nastavila s fotografiranjem. Odlučila fotografirati samo životinje i kućne ljubimce, a najviše pse.

Foto: Mihaela Šimunović

Postoje li neke druge zanimacije u životu koje usklađuješ s bavljenjem fotografijom?

Idem na izložbe pasa i tu i tamo treniram pse pa sam tu ljubav spojila s fotografijom.

Imaš li neke inspiracije u drugim fotografima, ili stilovima, drugim umjetnostima?

Insipraciju vučem sa svih strana pomalo. Uvijek gledam da su ideje što originalnije moguće, iako u današnje vrijeme više ništa ne može biti zaista originalno. Nikad ne kopiram od drugih, ali ako mi se svidi neki stil, ponekad probam i na taj način raditi, no i dalje se držim svog nekog načina fotkanja i uređivanja fotografija.

Imaš li najdražu tehniku ili temu fotografiranja, ili stalnu opremu, neka iskustva oko opreme za fotografiranje? Smatraš li da je bitnija oprema ili osoba koja stoji iza opreme?

Najdraža tehnika mi je fotkati vani, ne volim zatvorene prostore, a ni koristenje blica, iako i u njima fotke mogu biti wow. To jednostavno nije moj stil i osobno mi se ne sviđa tako raditi. Stojim iza toga da je bitnija osoba koja radi te fotografije, jer fotograf i fotografija nisu više samo “stisnuti gumb” – iza tih radova stoji puno vremena, znanja i truda oko uređivanja kompletne fotografije, kao i svakog detaljčića koji vi možda nikad nećete ni primijetiti. Držim se one dobre stare rečenice –  “car je u detaljima”.

Foto: Mihaela Šimunović

Koja je priča oko nastajanja ove pobjedničke fotografije?

Zapravo je pas na mojoj pobjedničkoj fotografiji osvojio shooting kod mene na nagradnoj igri pa je, eto, sasvim slučajno ispao i jedan od najboljih modela s kojima sam radila, a vlasnica je bila super otvorena za sve moje ideje pa smo mogli napraviti fotografije kakve sam htjela.

Kakvo iskustvo očekuješ od ove pobjede? Koji su ti planovi u vezi bavljenja fotografijom u budućnosti?

Planiram dalje graditi sebe, svoje znanje i vještine, pa do kuda ide, ide. Što budućnost nosi ne možemo znati, ali se uvijek možemo najboljem nadati.

Mihaelin rad možete pratiti ovdje


Za najbolju mjesečnu fotografiju možete glasovati ovdje. Glasovanje se otvara sredinom mjeseca.

 

Be social

Komentari