Glazba

Sretan rođendan: 20 zanimljivosti o Bobu Dylanu!

Foto: last.fm/ Bob Dylan
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com/ Bob Dylan
Foto: facebook.com/ Bob Dylan

Na današnji dan se u Dulluthu (Minesotta) točno u 9:05, prije 72 godine rodio Robert Allen Zimmerman. Jedan od najvećih kantautora 20. st – Bob Dylan. Ne samo sa 36 studijskih albuma (ne uključujući razne kompilacije, live albume i raritete) svojom glazbom i tekstovima, samom svojom pojavom postao je ikona pop-kulture, uzor mnogim glazbenicima, umjetnik u pravom smislu te riječi (uz glazbeni dio i s tri izdane knjige crteža i slika). Počevši od gospela i folka (Blowin in the wind / The times are A-Changing) pošteno je zakotrljao povijest glazbe 1960-ih šestominutnom rock eksplozijom Like a Rolling Stone.  Njegove su pjesme tada bile dio Pokreta za ljudska prava u SAD-u i proturatnog pokreta. Svojim tekstovima je prodrmao svijet, a svojom glazbom utjecao na razvoj i učvršćenje mnogih glazbenih pravaca (americana, folk, blues, rock and roll...) Prodao je više od 100 milijuna ploča diljem svijeta, a broj osvojenih nagrada od Grammyja, Zlatnog Globusa i Oscara do Pulitzera čini se bezbrojnim. Čak mu je i američki predsjednik Barack Obama u ožujku prošle godine udijelio Predsjedničku medalju slobode iliti najviše civilno odličje SAD-a. Bez obzira na sve, njegov život, i to ne samo u glazbenom djelovanju, izrazito je zanimljiv. Mi smo izdvojili neke pojedinosti, pa provjerite ili utvrdite svoje znanje!

1. Počevši od samog datuma rođenja- u knjigama i većini izvora pronalazimo 24. svibnja kao Dylanov datum rođenja. Međutim, ako je suditi njegovoj putovnici iz 1974. naslovljenu na Robert Dylan, rođendan bi slavio 11. svibnja.

2. 1970. Dylan je dobio počasni doktorat Princeton Sveučilišta.

3. Blind Boy Grunt, Tedham Porterhouse, Robert Milkwood Thomas, Roosevelt Gook , Bob Landy su samo neki od njegovih brojnih pseudonima.

4.  Prvi Grammy je osvojio 1980. za najbolju vokalnu rock izvedbu religiozne orijentirane Gotta Serve Somebody. Album, Slow Train Comming, na kojem se pojavila navedena pjesma, na Dove Awardsima proglašen je najboljim albumom duhovne glazbe.

Foto: bobdylan.com
Foto: bobdylan.com

5. Dylana možete i čitati! Autor je dvaju knjiga: “Tarantula” službeno objavljena 1971. i “Writing and Drawings by Bob Dylan” iz 1973. Ova zadnja sadrži 187 tekstova pjesama, 17 crteža, 26 rukopisa pjesama.

6. Tri Dylanove pjesme započinju sa stihom “Early in the morning” (Obviously Five Believers, Pledging My Time i Tangled Up in Blue).  Očito je bio jutarnji tip…

7. Navodno je Dylan bio taj koji je Beatlese u kolovozu 1964. u njujorškom Delmonico Hotelu upoznao s marihuanom.

8. Dylan se prvi put javno “priključio na struju” sa svojom električnom gitarom na Newport Folk festivalu 1965.

Foto: last.fm/ Bob Dylan
Foto: last.fm/ Bob Dylan

9. Prva profesionalna snimka je snimka sviranja harmonike na Harry Belafonte sessionu.

10. Njegov pradjed i ujaci posjedovali su najveća kina u Minesotti, pa je mladi Dylan imao priliku gledati sve filmove besplatno. Tako se vjerojatno i zarazio Jamesom Deanom nakon što je par puta pogledao Buntovnika bez razloga.

11. U srednjoj školi sa svojim bendom je trebao nastupati na natjecanju talenata, ali su ih nadležni diskvalificirali i zabranili im nastup, smatrajući da njihov performans previše šokira publiku.

12. Zajedno sa Joni Mitchell bio je gost prve episode emisije The Johnny Cash Show.

13. Takozvani “draft” pjesme Like a Rolling Stone bio je dug šest stranica.

14. Njegova prva žena, Sara Lownds, bila je Playboy zečica.

15.  Nakon što je umro kraj rock and rolla, Elvis, Dylan nije ni s kim pričao tjedan dana.

16. Bruce Springsteen je postavio Dylanovu zvijezdu u  Rock and Roll Hall of Fame, 1988.

17. Od 1988. u sklopu svoje  “Never-Ending Tour”,  odsvirao je oko 100 koncerata godišnje.

18. Kada je svirao za Papu Ivana Pavla II. 1997., tadašnji kardinal, bivši papa – Joseph Ratzinger, pokušao ga je u tome spriječiti.

19. Pojavio se u mnogim serijama i filmovima. 1999. u epizodi Dharma & Greg, a 2004. čak i u reklami Victoria secreta s Adrianom Limom.

Foto: facebook.com/ Bob Dylan
Foto: facebook.com/ Bob Dylan

20. Dylan je i slikar. njegovi radovi podsjećaju na njemački ekspresionizam, ističu se po živim bojama. Bili su izloženi i na izložbama (Nacionalna galerija Kopenhagen…) Jedan od njegovih prvih radova, mali autoportret  pojavio se i na njegovom desetom studijskom albumu Self Portrait (1970.)

 

Bez legendi u glazbi ne može. Koliko god išli naprijed u glazbenom stilu, korijenima se uvijek vraća. Zato  Adele radi Dylanov cover i zato imamo James Bugga. Sretan ti 72. rođendan!

Be social

Komentari