Knjige

Što bi se dogodilo kad bi sve žene zauvijek zaspale? Stephen King ima odgovor

Vrijeme čitanja: < 1 minuta

U nakladi izdavačke kuće Znanje dolazi novi naslov iz spisateljske radionice Stephena Kinga. “Uspavane ljepotice” potpisuje zajedno sa svojim sinom Owenom Kingom – čini se kako nema brige jednom kada King stariji ode u mirovinu.

O knjizi

U budućnosti koja je toliko stvarna i bliska da bi mogla biti i sadašnjost, nešto se čudno događa sa ženama širom svijeta. Padaju kao žrtve virusa spavanja: kada zaspu, obavija ih ljepljiva bijela čahura nalik na šećernu vunu. Ako ih netko probudi, ošteti ili ukloni tu gotovo prozirnu koprenu, žene postaju nevjerojatno nasilne. A dok spavaju, odlaze na neko drugo, ljepše mjesto gdje vladaju harmonija i mir.

Taj virus širi se i u Doolingu, gradiću u Zapadnoj Virginiji. Uskoro njime bivaju zaražene i zatvorenice tamošnjeg ženskog zatvora, sve osim zagonetne Eve ili Evie, koja kao da je imuna na blagoslov ili prokletstvo bolesti spavanja. Je li ona medicinski fenomen ili demon kojeg treba ubiti? Preostali muškarci iz Doolinga okreću se jedni protiv drugih i obuzeti primarnim nagonima formiraju ratničke skupine: jedni žele ubiti Evu, drugi je žele zaštititi, a treći samo koriste nastali kaos za svoje sebične ciljeve…

O autoru

Stephen King napisao je više od pedeset knjiga koje su sve postale svjetske uspješnice, a neke i klasici horora. Među njegovim najnovijim djelima su tri romana o Billu Hodgesu – “Gospodin Mercedes” (nagrada Edgar za najbolji roman), “Tko nađe, njegovo” i “Posljednja straža”. Njegova epska djela “Kula tmine” i “Ono” poslužila su kao predlošci za recentne filmske hitove. Dobitnik je nagrade National Book Foundationa za značajan doprinos američkoj književnosti (2003.), Nacionalne medalje za umjetnost (2014.) te nagrade PEN A merica (2018.). Owen King koautor je nekoliko djela, a čini se kako ćemo sve više čitati njegove knjige.

Be social

Komentari