eurosongu
16. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Loreen je praktički bila proglašena pobjednicom Melodifestivalena prije njegovog starta. Postavlja se pitanje zbog čega se uopće onda održavao nacionalni izbor ove godine i trošili silni novci koje su radije mogli sačuvati za organizaciju Eurosonga iduće godine.

pjesme
8. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 25 minute Naši ljubitelji Eurosonga, Patrik, Eva i Helena, poslušali su sve pjesme s ovogodišnjeg natjecanja i za vas sačuvali svoje dojmove.

Glazba

„zauvijek“ (z++): Revolucija domaće glazbene scene u albumu koji ruši sve barijere

"Zauvijek" [album cover]
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nakon godinu dana od objave albuma prvijenca „18++”, karizmatični Osječanin Zvonimir Husnjak, javnosti poznat kao z++, odlučio nas je počastiti još jednim remek-djelom.

Drugi studijski album objavljen 3. prosinca ove godine nosi ime „zauvijek”, a uz 13 novih hitova z++ je još jednom opravdao titulu najvećeg domaćeg(trap) izvođača. Album je objavljen na YouTube kanalu Retfatlanta Records, kolektiva unutar kojeg z++ djeluje, a s kojim često i nastupa.

Što Post Malone i z++ imaju zajedničko?

Z++ ovim albumom nadilazi trap okvire i širi svoju zonu komfora. „Zauvijek” je spoj nekoliko bezvremenskih žanrova; od pop hita Ljeto već je gotovo koji naveliko grmi radijskim valovima, depresivne balade zauvijek koja predstavlja 6 minuta i 11 sekundi čistog užitka, melankolične stvari opet, tvrdog trap bangera MOSHPIT koji ledi krv u žilama, pop-funk pjesme moj svijet pa sve do solo dionice na znoj štedi krv.

Usporedivši ga s glavnim svjetskim facama industrije, Z žanrovski, ali i stasom i glasom može parirati izvođačima poput The Weeknda, Post Malonea i Travisa Scotta koji žanrovima koketiraju kao od šale, ili pak domaćeg Dine Dvornika s kojim ga mnogi i uspoređuju. Upravo zbog toga Z ponovno potvrđuje svoj status kojim nadrasta granice, pa i one fizičke.

And the winner is…

Teško je izdvojiti pjesme koje nose album. Kao i kod prethodnog albuma, favoriti se mijenjaju iz dana u dan, ili bolje rečeno, iz emocije u emociju. Z je snimio pjesme za svaku situaciju te prigodu pa svako preslušavanje otkriva nešto novo, a to je još jedan segment priče koji krasi novi album.

Već smo upoznati s nekim instant klasicima koje je z++ objavio kako bi uspješno najavio iščekivani „zauvijek”. Tajna je nastala tijekom proljetnog lockdowna, dok su ulice svakako bliže prethodnom albumu nego aktualnom pošto su i objavljene još prošle godine.

Ta činjenica ne smeta i osobno mi je jedna od dražih stvari s novog projekta. Izdvaja se i tek objavljeni singl svjetlo u kojem se Z predstavio u najboljem mogućem svjetlu (no pun intended) i koji mu leži odlično, uz malo eksperimentiranja s novim zvucima. Od friških stvari valja spomenuti i ide mi, catchy hvalisavu stvar.

Zašto kvariti nešto što funkcionira?

Jedina negativna kritika koja se kroz posljednjih nekoliko dana proteže je repetitivnost koja je, kako kaže nekolicina publike, prisutna i među pjesmama s ovog albuma, ali i usporedivši novi album s prethodnim. I sam z++ ovu konstataciju baš i ne skriva; primjerice, beatovi zadnjih sekunda na pola puta dolje zapravo su sample pjesme kabriolet s prethodnog albuma, a slična stvar dešava se i u stvari moj svijet gdje z++ pri kraju samplea stvar Ljeto već je gotovo.

Da, z++ svjesno ponavlja neke elemente, i to mu ne bi trebali zamjeriti. Ponavljaju se i motivi pa su teme pjesama nerijetko grad, ulice, tama, novac, izlasci, ljubav, ljubomora i mržnja.

Ako pak album promotrimo kao jedninu, Z savršeno balansira krajnostima; popularno Ljeto već je gotovo suprotnost je tvrdom hitu MOSHPIT. Suprotstavljenost zvukova, tekstova, emocija, spotova, općeg pristupa i samih tema kojima se z++ maestralno poigrava su neusporedive, ali funkcioniraju.

Ostatak pjesama s novog albuma mogu se (ali i ne moraju) smjestiti između dvije krajnosti, a tek kada se sve pjesme umiksaju na svoje mjesto postaje jasno kako je „zauvijek” jedinstvena povezana cjelina u kojoj se pjesme pretapaju jedna u drugu, što je vrlo lako čuti i ako bacimo uho na punu, povezanu verziju albuma koja je također dostupna. I to je dokaz da je u album uloženo mnogo truda, dok pojedini strani izvođači glazbenu industriju na leđima nose upravo na iste načine.

Još neki plusevi

Treći plus Z zaslužuje zbog činjenice da svoju glazbu radi samostalno, od prvog do zadnjeg beata. Sam potpisuje tekstove, instrumentale te miks i master pa i u ovom segmentu definitivno zaslužuje riječi hvale.

Z++ majstor je svojega zanata i sve što radi, radi vrlo dobro, a sigurno se iznova obraduje kada ga publika obasipa komentarima da ne može snimiti lošu stvar. Kroz ove se točke ponajviše i ističe njegov talent te glazbena potkovanost, odnosno poznavanje scene u kojoj stvara.

U vremenu kada je vrlo lako upasti u rupu kopija, neoriginalnosti i preslika, svjesno ili nesvjesno, z++ pokazuje da zna što radi te da čvrsto stoji na tlu uz vješto poigravanje s trendovima, žanrovima i simbolima.

Atraktivni vizuali

Valja pohvaliti i rad talentiranog Luke Matkovića koji je osmislio, režirao, snimio i montirao nekoliko spotova kojima je z++ široj javnosti predstavio novi projekt. Luka i Z funkcioniraju kao jedno i to se vrlo dobro vidi, rezultat kolaboracije je vizualno-auditivan spektakl čime pjesme dobivaju novu dubinu.

Ostale stvari s albuma popraćene su atraktivnim vizualima koji nemaju potpis. Posebno iskače vizual za nema vremena koji se s pjesmom nadopunjuje toliko dobro da nam se na trenutke činilo kako gledamo trailer novog blockbustera za koji je soundtrack odradio Z.

Album vrijedan vaše pažnje

U konačnici, „zauvijek” je album koji ruši sve barijere. Z++ više nije samo trap izvođač, vrlo dobro eksperimentira žanrovima i stvara pjesme kojih se ne bi posramile niti svjetske zvijezde.

„Zauvijek” predstavlja svojevrsnu revoluciju domaće glazbe, a već po samom izlasku može ga se okarakterizirati kao jednog od boljih albuma koje hrvatska glazbena scena može ponuditi. Savršeni je nastavak na prvijenac, a dva uspješna albuma dokaz su kako z++ zaslužuje prepoznatljivost, i pokoju nagradu.

(Visited 1.879 times, 3 visits today)
Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari