Film

Što je zajedničko Birdmanu i serijama It’s Always Sunny in Philadelphia i True Detective?

Foto: facebook.com/it's always sunny in philadelphia
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/it's always sunny in philadelphia
Foto: facebook.com/it’s always sunny in philadelphia

Naizgled možda neobično pitanje, međutim, oni među vama koji su fanovi serije It’s Always Sunny in Philadelphia vjerojatno su se već bacili na gledanje najnovije desete sezone, i vjerojatno su primijetili kako je jedna od epizoda (točnije četvrta epizoda pod naslovom Charlie Work) jako slična Oscarom nagrađenom Birdmanu po stilu snimanja.

U čemu je točno stvar? Doista, velik dio epizode napravljen je kao da je sniman u jednom dugom kadru. Epizoda se bavi jadnim Charliejem koji dobije dojavu da u Paddy’s Pub (bar u vlasništvu petero totalno ludih glavnih likova) dolazi sanitarna inspekcija. Njegov je zadatak prostor dovesti koliko-toliko u red kako bi dobili prolaznu ocjenu. Ono što je još interesantnije jest kako epizoda sadrži i glazbu vrlo sličnu onoj koja se koristila u Birdmanu, uz spomenuti način snimanja: improvizirani jazz na bubnjevima. Upravo su zbog toga mnogi pomislili kako je u pitanju namjerni homage popularnom i nagrađivanom filmu.

Foto: facebook.com/birdman movie
Foto: facebook.com/birdman movie

Međutim, ispalo je kako je redatelj spomenute epizode, Matt Shakman, apsolutno slučajno “odao počast” Birdmanu. Kako je naveo, epizodu su snimali prije nego što se za Birdmana uopće znalo. Inspiraciju je za epizodu dobio iz serije True Detective i poznate scene iz četvrte epizode pod naslovom Who Goes There kada Rust Cole (Matthew McConaughey) bježi kroz geto. Ta je scena također snimana u jednom dugom kadru kako bi se dočarala i povećala napetost: pratimo Rusta kako bježi s još jednim likom, pri čemu čujemo pucnjeve i buku koja se uopće ne vide u samoj sceni, već je fokus isključivo na toj dvojici likova i njihovom jako sporom prolasku kroz geto. Cijeli je proces snimanja zahtijevao jako dobru uigranost svih članova postave. Woody Harrelson koji je tumačio Martyja Harta imao je zapravo najlakši zadatak u svemu tome: samo se trebao dovesti autom u određenom trenutku kako bi pokupio Rusta.

Foto: facebook.com/TrueDetective
Foto: facebook.com/TrueDetective

U svakom je slučaju vrlo zanimljivo promatrati utjecaje koje serije i filmovi imaju jedni na druge, te kako se određeni elementi počnu vezati uz određeni naslov: danas, kada pomislimo na Birdmana, prvo što nam padne na pamet jest upravo iluzija toga da je film sniman u jednom dugom kadru. Naravno da su se u mnogim serijama i filmovima i prije Birdmana scene snimale na sličan način, ali isto je tako sigurno kako svaki redatelj ili autor u cijeli proces stvaranja doda nešto unikatno i nešto svoje. Sve nam ovo govori kako je današnja pop-kultura, kultura snimanja i stvaranja filmova i serija toliko povezana da filmovi i serije reflektiraju jedni druge, odnosno koriste iste ili slične elemente u svom sadržaju, namjerno ili nenamjerno. Stoga, ako imate malo slobodnog vremena nakon muke s ispitima ili poslom, odgledajte spomenute epizode (i Birdmana ako već niste), uspoređujte i uživajte.

Be social

Komentari