Izvedbene umjetnosti

Što nam pruža Zagreb za Međunarodni dan kazališta?

Vrijeme čitanja: 4 minute
Zagrebacko Kazaliste Mladih
Zagrebacko Kazaliste Mladih

Iako nam se ponekad čini da živimo u državi u kojoj kultura nije dovoljno cijenjena, ako pogledamo ponudu koju nam danas, za Međunarodni dan kazališta nudi samo nekolicina kazališta u glavnom gradu Hrvatske, shvatit ćemo da se barem jedan dan možemo pretvarati da smo u prijestolnici kulture. Picasso u Klovićevim dvorima, puna kazališta, dodjela nagrade za dramsko djelo, što više za poželjeti ?

HNK Zagreb – Dodjela nagrade ”Marin Držić” & Lohengrin

Iako se dodjela nagrade za dramsko djelo ”Marin Držić” do ove godine održavala u Splitu, danas tu istu dodjelu imamo priliku vidjeti u 12:00 sati u HNK u Zagrebu. Nagradu za dramsko djelo ‘Marin Držić’  Ministarstvo kulture dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Pod tim imenom Nagrada se dodjeljuje od 1991. godine. Tko će osvojiti ovu prestižnu nagradu imamo prilike vidjeti svi u jednom od najljepših prostora našeg glavnog grada te besplatno ući i pobjeći od ožujskog snijega.

HNK je neumorna inspiracija, izvor umjetničke energije i duševne hrane za sve one željne malo bezopasnog bježanja u neke druge sfere života. Tako i danas, u povodu 200.godišnjice rođenja jednog od najvećih umjetnika na svijetu – Richarda Wagnera, u HNK će se odvijati opera Lohengrin. Lohengrin je nedvojbeno jedno od najljepših djela jednog od najljepših razdoblja povijesti umjetnosti – romantizma. Uz malo glazbene čarolije, djelo napisano na temelju srednjovjekovne legende o Vitezu Grala, Lohengrinu, spremno je hipnotizirati nas.

HNK Zagreb
HNK Zagreb

Satiričko kazalište Kerempuh – Gospođa Ministarka

Tekst Branislava Nušića uz redateljstvo Olivera Frljića je ono što danas nudi ovo gradsko kazalište, pozivajući nas na politički protest. Gospođa Ministarka već nekoliko mjeseci igra u Kerempuha, gledanost ne pada, a komentari su različiti. Oni malo otvoreniji prihvaćaju podtekst ove predstave te pristaju sudjelovati u političkoj igri koja se ovdje stvara, no oni konzervativniji ovu izuzetno posebnu predstavu nisu i nikada neće prihvatiti. No, Kerempuh protestuje. Protestuje humorom, već godinama pliva u moru podtekstova i sarkazma koje njihove predstave lansiraju i predstavljaju. Kerempuh ima svoju publiku, ona je vjerna , vesela i željna dobre zabave u okvirima ponekad preozbiljne grane umjetnosti. Možda će danas, uz prethodno čitanje Hrvatske poruke kazališnoj publici Gospođa Ministarka biti bolje prihvaćena.

Satiricko kazaliste Kerempuh
Satiricko kazaliste Kerempuh

Zagrebačko kazalište mladih – Tartuffe

Zlatnog retrivera na plakatu gledamo već nekoliko tjedana, a možda nismo dovoljno pozorno uočili da se ovdje radi o priznatom djelu slavnog i omiljenog Moliéra. Moliéreov Tartuffe je najveći i najpoznatiji hipokrit svjetske dramske literature, drugo ime za lažnog pobožnog čovjeka, drugo ime za čovjeka bez morala. Doza licemjerja, realnosti za koju najčešće glumimo slijepce te one najmrže ljudske osobine koje nas pretvaraju u ogorčenog mizantropa, možemo doživjeti večeras u ZKM-u u izvedbi sjajnih glumaca; Krešimir Mikić, Pjer Meničanin, Jadranka Đokić, Goran Bogdan i drugi.

Zagrebacko kazaliste mladih
Zagrebacko kazaliste mladih

 Zagrebačko kazalište Komedija – Đerdan

Na sam spomen Jakova Gotovca zamiriše mediteran. Jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetnika koji je zaslužan za afirmaciju hrvatske glazbe diljem Europe i svijeta, donio je na svijet glazbeni igrokaz u pet slika koje će se večeras ”oriti” Zagrebačkim kazalištem Komedija. Libreto je spretno sastavljen po motivima dviju novela Dinka Šimunovića, Đerdan i Alkar.  Neodoljivi pučki karakter ove glazbene poslastice  i jednostavna radost djela osigurali su mu trajno mjesto na Komedijinu repertoaru. Đani Stipaničev, Ervin Baučić, Saša Buneta, i mnogi drugi čekaju vas večeras u Komediji.

facebook.com/kazaliste.komedija/
facebook.com/kazaliste.komedija/

Nažalost, Teatru &td sutra nećemo naići na ništa, baš kao ni u Gavelli, no grad je velik, kazališta je mnogo, a ponuda je i više nego izvrsnih, stoga nećemo nikome zamjeriti. Diljem cijele Hrvatske u kazalištima će se čitati ista poruka, sutra su sva kazališta jedno, a svi zaljubljenici u kazalište samo su dio te cjeline. Premda snijeg crpi volju i motivaciju da se bilo gdje ide, sjetimo se Shakespeara, Ionesca, Brechta, Goethea, Becketta i mnogih drugih koji se danas smiju jer znaju da se njihovo ime negdje čita i spominje. Danas je njihov dan. Danas je naš dan !

 

Be social

Komentari