boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Izvedbene umjetnosti

Što nas čeka u zagrebačkim kazalištima u svibnju?

mi smo kraljevi a ne ljudi
Foto: www.hnk.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Svibanj donosi solidan broj novih sadržaja na zagrebačke kazališne daske. Hrvatsko narodno kazalište prednjači s nizom novih predstava. Već ove subote, 2. svibnja, premijerno će biti izvedena predstava „Mi smo kraljevi a ne ljudi“ Matije Ferlina. Nastavak je to njegovog istraživanja scenskog pokreta kojim se bavio u projektima kao što su „Samice“, „Istovremeno drugi“ te „Studenti harmonije“. U predstavi glume Livio Badurina, Ana Begić, Jadranka Đokić, Dušan Gojić, Ivan Jončić i Iva Mihalić, a izvedbe se odvijaju u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma. Treba spomenuti da je riječ o međunarodnoj produkciji pa će predstava svoju inozemnu premijeru doživjeti na Kunstenfestivaldesartes u Bruxellesu. Naša središnja kazališna kuća potkraj svibnja postavlja dramu „Daleka zemlja“ Arthura Schnitzlera koja će svoju premijernu izvedbu doživjeti 23. svibnja. Predstavu režira Anica Tomić, dok dramaturgiju potpisuje Jelena Kovačić. Radi se o drami napisanoj 1911. koju je adaptirao Tom Stoppard, a doživjela je i više filmskih adaptacija.

Ljubitelji opere moći će 12. svibnja uživati u premijernoj izvedbi opere „Pelléas i Mélisande“ Claudea Debussyja. Predstava se izvodi u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, a ostvarena je u suradnji s Opéra Comique iz Pariza. Valja spomenuti da će u srijedu, 20.svibnja, opera „Nikola Šubić Zrinjski“ Ivana pl. Zajca doživjeti posljednju ovosezonsku izvedbu.  U nedjelju 3. svibnja HNK će obilježiti 20. obljetnicu raketiranja Baleta HNK, pa će u foyeru kazališta biti otvorena izložba dokumenata iz tog vremena, a u 19:30 bit će izveden balet „Kraljevi bogova“ koji je svoju praizvedbu doživio potkraj travnja.

Zagrebačko kazalište mladih ima pregršt zanimljivih i uspješnih predstava, no donosi i neke nove. Početkom svibnja još možete pogledati predstavu „#radninaslovantigona“, premijerno izvedenu u travnju, a 4. svibnja predstava gostuje i u HNK Varaždin. Premijera predstave „(Pret)posljednja panda ili statika“ u režiji Saše Božića rezervirana je za 16. svibnja. Riječ je o dramskom tekstu Dine Pešuta koji je nagrađen prvom nagradom Marin Držić u 2013. godinu. Predstava se bavi suvremenim problemima kroz zanimljivu modernističku formu. U ZKM-u će 29. svibnja biti premijerno izvedena predstava „Elza hoda kroz zidove“ u režiji Ivana Planinića. Riječ je o diplomskom projektu studenta produkcije Jure Matulića, a predstava je nastala prema motivima romana „Unterstadt“ Ivane Šojat Kuči, u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Akademije dramske umjetnosti.

[#radninaslovantigona] Foto: www.zekaem.hr
[#radninaslovantigona] Foto: www.zekaem.hr

U Teatru&TD u sklopu projekta LAB&TD svoju će premijeru 19.svibnja doživjeti predstava „Dedal 2.0“ u režiji Borisa Kadina. Na rasporedu su i predstave „Ko rukom odnesno“, „Ja koja imama nevinije ruke“, „Teškoće s izražavanjem“, „Planet 8“ i „Potop“ Mirana Kurspahića, koja je na 25. Marulićevim danima osvojila nagrade za najbolju predstavu u cjelini i najbolji suvremeni tekst, a Dean Krivačić je nagrađen Marulom za glumu.

U ZGK Komedija 7. svibnja premijerno će biti izveden mjuzikl „Legenda Ružice grada“ Riječ je o koprodukciji ZGK Komedija, plesne udruge RI-dance i studija Kubus. Autori mjuzikla su Andrea Kopri Lončarić i Dean Kopri, dok režiju potpisuje Robert Bošković uz asistenticu, glumačku pedagoginju i voditeljicu Sanju Crljen. Mjuzikl nam donosi srednjovjekovnu fantasy priču baziranu na hrvatskoj legendi o Ružica gradu. U Komediji će 17. svibnja Aplauz teatar premijerno izvesti „Bračni (s)provod“ američkog autora Matta Morilla u režiji Ivana Đuričića. U predstavi glume Lana Blaće i Slavko Sobin. Ovim predstavama ZGK Komedija osvježava svoj repertoar. Mogu se pogledati i „Skup“ Marina Držića, klasici kao što je „Ukroćena goropadnica“ Williama Shakespearea i „Mala kavana“ Carla Goldonija, a valja izdvojiti i mjuzikl „Monty Python’s Spamalot“, glazbeno-scensku duodramu „Ella i Marilyn“ te komediju „Čisto ludilo“.

GDK Gavella i Satiričko kazalište Kerempuh ležerno prolaze kroz svibanj. Obje kazališne kuće imaju mnoštvo predstava kojima su popunile repertoar. Na rasporedu Gavelle su četiri izvedbe „Othella“ koji je premijeru doživio u travnju, no izvedba 2. svibnja je otkazana. Povodom Međunarodnog dana Crvenog križa 4. svibnja održat će se svečana premijera glazbeno-scenskog djela „Zapivala trišnja bila“, a 9. svibnja će Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO održati humanitarni plesni koncert. U utorak, 12. svibnja, Dramska skupina Fakulteta Političkih znanosti izvodi predstavu „Mandragola 2015“ u režiji Arna Vinkovića.

[Othello] Foto: www.gavella.hr
[Othello] Foto: www.gavella.hr

Na Sceni Vidra 22. je svibnja premijera predstave „Don Quijote – bistri vitez tužnog lica“ u produkciji Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život, a pod redateljskom palicom Ane Prolić. Predstava „Šest novi avtori/Šest novih autora“ Fakulteta dramskih umjetnosti u Skopju gostuje u Vidri 29. svibnja, a u svibnju igraju i predstave „Mobitel“ Teatra Moruzgva i „Ritina škola“ kazališta Planet Art. U kazalištu KNAP igraju „Nevjerojatan događaj“ Ivice Boban, „Smisao života gospodina Lojtrice“ Saše Anočića te dvije predstave Borivoja Radakovića: „Dobitnik“ u režiji Georgija Para te crna komedija „Amateri“ u režiji Petra Večeka.

Za kraj nam preostaje pozabaviti se ponudom predstava za najmlađe kod kojih interesa za kazalište očito ne nedostaje. Naime, Zagrebačko kazalište lutaka zbog interesa publike u svibnju uvodi predstave i subotom u 11 sati.  Repertoar je zaista bogat pa se na programu nalaze „Ježeva kućica“, „Pismo iz Zelengrada“, „Tri prašćića“, „Mala Sirena“, „Čarobna Frula“, „Bijeli jelen“ „Umišljena Mišica“, „Vuk i sedam kozlića“ te „Carevo novo ruho“. Bogatim programom može se pohvaliti i Gradsko kazalište Žar ptica, koje  izvodi sljedeće predstave: „Mrvice iz dnevnog boravka“,  „Čudesni svijet brojeva“, „Dnevnik Pauline P“, „Kraljević i prosjak“, „Družba Pere Kvržice“, „Ribar Palunko i njegova žena“, „Hrabrica“, „Heidi“, „Waitapu“, „Ja i moji osjećaji“, „Janko i čarobni grah“, „Kraljević i prosjak“, i „Tonkica Palonkica frrr“.

(Visited 276 times, 1 visits today)
Be social

Komentari