Izvedbene umjetnosti

Što nas čeka u zagrebačkim kazalištima u rujnu?

Foto: Gavella.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: hnk.hr
Foto: hnk.hr

Početak zagrebačke kazališne sezone obilježen je velikim promjenama na čelima kazališnih kuća. Dubravka Vrgoč je 1. rujna preuzela Hrvatsko narodno kazalište, Ksenija Marinković imenovana je v.d. ravnateljem Zagrebačkog kazališta mladih, Boris Svrtan još nije službeno imenovan ravnateljem GDK Gavelle, a Kerempuhom i Komedijom još uvijek vladaju Duško Ljuština i Niko Pavlović. Kao i obično, rujan u mnogim kazalištima ne nudi premijere, neka su kazališta svoje programe objavila prije nekoliko dana, a neke programe još uvijek čekamo. Kao suprotnost ovoj praksi samo vrijedi spomenuti kako Bečka državna opera ili Slovensko narodno gledačišće i Ljubljani u lipnju svake godine objavljuje program čitave sezone s točnim datumima i svim informacijama o izvedbi. Vjerojatno ćemo do uvođenja takve ili barem slične prakse u hrvatskom kazalištu morati pričekati neko vrijeme.

Foto: hnk.hr
Foto: hnk.hr

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu otkazalo je premijeru Straussove opere Der Rosenkavalier, kojom se trebala obilježiti 150. godišnjica rođenja velikog skladatelja, ali se u jednom trenutku pojavila informacija da će pod ravnanjem maestra Bareze 13. rujna, na tzv. inauguracijskom koncertu (čiji je pretenciozni naziv zamijenjen, pa se sad radi o Svečanom koncertu otvaranja sezone) biti izvedeni ulomci iz te opere. U međuvremenu se uz otvaranje sezone samo spominju ansambli drame, baleta i opere, tako da možemo samo nagađati o čemu se tu radi. Schillerovi Razbojnici svoju će premijeru doživjeti 15 rujna u režiji Vite Taufera, koji u zagrebačkom HNK potpisuje ne pretjerano inovativne režije Čehovljevog Višnjika i Krležine Gospode Glembajevih. Uz Razbojnike nas čeka i repriza jedne od najuspješnijih dramskih predstava prošle sezone, Ibsenove Nore u režiji Saše Božića te baleta Giselle. HNK od ove godine preuzima pod svoje okrilje i Festival svjetskog kazališta, tako da su pretplatnicima ponuđene i predstave Otac skupine Peeping Tom, stalnog gosta FSK-a i Ti si moja sudbina (Otmica Lukrecije). Zanimljivo je da čitava dramska pretplata (u koju su ove dvije predstave uključene) košta tek nešto više nego što koštaju samostalne ulaznice za ove dvije predstave.

Festival svjetskog kazališta: Engleska skupina Cheek by Jowl i nadrealistični Kralj Ubu

Zagrebačko kazalište mladih također će ugostiti neke od predstava sa Festivala svjetskog kazališta, konkretno najpoznatijeg prethodnika nadrealizma u kazalištu, Kralja Ubua Alfreda Jarryja te Gorke suze Petre von Kant. ZKM svoje premijere čuva za listopad, kad najavljuju izvedbu teksta 4.48 Psihoza Sarah Kane u režiji Božidara Violića, a za rujan su nam najavili predstavljanje projekta Janje Anice Tomić i Jelene Kovačić, uz naglasak da se ne radi o premijeri, već samo o prezentaciji projekta, nastalog u koprodukciji ZKM-a, MESS-a i BITEF-a, a kao dio trilogije Stoljeće jedne porodice. 

Foto: Gavella.hr
Foto: Gavella.hr

GDK Gavella, koje trenutno plovi bez kormilara, najavilo je za rujan premijeru kojom se obilježava stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata. Pogodit ćete, izbor je pao na zbirku novela Miroslava Krleže Hrvatski bog Mars u režiji Sebastijana Horvata i dramatizaciji Milana Markovića Matisa. Svoj drugi projekt, Amadeus Petera Shaffera, koji je nadaleko poznat po filmu u režiji Miloša Formana, izvest će u listopadu u verziji koja je prilagođena za zatvoreni prostor, a sve to u režiji Dore Ruždjak – Podolski.

Satiričko kazalište Kerempuh na svojim stranicama nudi čak i mobilnu aplikaciju, ali ne i repertoar čitave sezone. Rujan je rezerviran za reprize naslova kao što su Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, koji je premijerno izveden na kraju prošle sezone i još nije doživio pravi prijem u javnosti. Zatim su tu predstave Živio Harms! Čuda postoje i vječno rasprodan Spektakluk Tarika Filipovića i Renea Bitorajca. Prvu premijeru spremaju u listopadu, a to će biti autorski projekt Olivera Frljića Jazavac u Kerempuhu koji aludira na promjenu naziva tog kazališta.

Foto: kazalištekerempuh.hr
Foto: kazalištekerempuh.hr

Najskuplje gradsko kazalište, Komedija, najavilo je premijeru Splitskog akvarela Ive Tijardovića, koji duguju svojoj publici još od prošle sezone. Komedija svake godine najavi niz premijera, ali realizira samo dio tog programa. Akvarel će režirati legenda hrvatskog mjuzikla Richard Simonelli, a dirigirat će Krešimir Batinić. Druga opereta Ive Tijardovića u svom je prvom izvođenju poslije rata u Hrvatskom narodnom kazalištu izazvala nezapamćenu navalu gledatelja, publika je čekala u redovima sve do Massarykove, pa nam preostaje vidjeti hoće li se taj scenarij ponoviti i u Komediji.

Naposljetku, naše najozbiljnije dječje kazalište, Mala scenaza rujan u suradnji s Muzičkom akademijom priprema komornu operu Tajni brak talijanskog skladatelja Domenica Cimarose, u režiji mlade redateljice Frane Marije Vranković. Mala scena se u svojoj obljetničkoj sezoni vraća i predstavama za odrasle, konkretno predstavi s kojom su prije 25 godina i započeli svoje djelovanje – Pravoj stvari Toma Stopparda.  A kad smo kod kazališta za djecu, ne treba zaboraviti 47. međunarodni festival kazališta lutaka – PIF, koji u svom programu donosi mnoštvo predstava za djecu, ali i lutkarske predstave za odrasle.

Be social

Komentari